subota, 14.12.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 11:01

Srp­ski pen­zi­o­ne­ri be­ru ja­bu­ke u Slo­vač­koj

Vla­sni­ci voć­nja­ka u Plje­šta­ni, 40 ki­lo­me­ta­ra od Bra­ti­sla­ve, pla­ća­ju tri i po evra na sat, pre­voz i sta­no­va­nje su bes­plat­ni u ho­te­lu, u ko­me sa­mi rad­ni­ci spre­ma­ju hra­nu
Autor: M. Fi­li­po­vićsubota, 18.11.2017. u 09:00
Јабуке убране недалеко од Братиславе

Voć­nja­ci u Slo­vač­koj, su­de­ći po če­stim van­red­nim auto­bu­si­ma iz No­vog Sa­da u ovu ze­mlju, pu­ni su be­ra­ča, pre­te­žno pen­zi­o­ne­ra iz Sr­bi­je. Jed­na od ta­kvih tu­ra kre­nu­la je auto­bu­som za Slo­vač­ku u ne­de­lju 12. no­vem­bra. Mi­ni­bus sa 16 se­di­šta bio je pun. Svi do jed­nog su bi­li pen­zi­o­ne­ri. Ob­u­če­ni kao da idu na zi­mo­va­nje, u tor­ba­ma su no­si­li rad­no ode­lo, na­mir­ni­ce sa ko­ji­ma mo­gu da spre­ma­ju hra­nu i re­dov­ne do­ze le­ko­va za me­sec da­na. Sva­ka tu­ra bu­de to­li­ka, pa sle­di no­va. U ovoj, tre­ćoj po re­du idu u bra­nje vo­ća brač­ni par Mil­ka i La­zar Za­rić, pen­zi­o­ne­ri iz srem­skog se­la Ja­me­ne kod Ši­da.

– Mi smo bi­li već u dva na­vra­ta le­tos po me­sec da­na. Ima­mo do­bre uslo­ve, a po­sao ni­je te­žak. Ja­bu­ke su ni­ske i sve sa ze­mlje be­re­mo. Slo­va­ci pla­ća­ju tri i po evra na sat. Le­tos smo, me­stu Plje­šta­ni, če­tr­de­se­tak ki­lo­me­ta od Bra­ti­sla­ve, za­ra­đi­va­li i po 50 evra na dan. Muž i ja bra­li smo sva­ki dan. Ima­mo tro­šak za hra­nu ko­ja je mno­go jef­ti­ni­ja ne­go kod nas. Dnev­no nas ko­šta oko pet evra. Sa­mi je spre­ma­mo u ho­te­lu u ko­jem sta­nu­je­mo o tro­šku vla­sni­ka voć­nja­ka. Kad su bi­li da­ni du­ži, je­dan me­sec smo za­ra­di­li 2.000 evra a od to­ga smo na hra­nu po­tro­ši­li 300 evra. Je­de­mo do­bro, spa­va­mo, pi­je­mo le­ko­ve i be­re­mo ja­bu­ke. Ima­mo ma­lu pen­zi­ju. Za je­dan me­sec bra­nja za­ra­di­li smo na­šu go­di­šnju pen­zi­ju – go­vo­ri Mil­ka Za­rić.

Man­da Alek­sić je iz Ši­da i ona mu­ku mu­či sa ma­lom pen­zi­jom i ve­li­kim tro­ško­vi­ma za naj­o­snov­ni­je po­tre­be sva­kog me­se­ca:

Ja sam se dvo­stru­ko opo­ra­vi­la – na­gla­ša­va Man­da. – Pr­vo za dva do­sa­da­šnja od­la­ska za­ra­di­la sam go­di­šnju mo­ju pen­zi­ju, a dru­go bi­la sam stal­no na či­stom va­zdu­hu me­đu vo­ćem i go­to­vo da mi le­ko­vi za pri­ti­sak i ni­su bi­li po­treb­ni.

Ovi pen­zi­o­ne­ri u Slo­vač­ku pu­tu­ju kao tu­ri­sti ka­ko i na ko­ji na­čin stu­pe u voć­njak da be­ru ja­bu­ke kao se­zon­ski rad­ni­ci ni sa­mi ne zna­ju, ali zna­ju da ih ni­ko ne di­ra, da im ni­ko ne pra­vi pro­ble­me ni ta­mo gde sta­nu­ju, ni kad pu­tu­ju, a naj­ma­nje kod is­pla­ta.

– Sve je u re­du kad je reč o is­pla­ta­ma. Do­bi­je­mo no­vac u go­to­vi­ni ka­ko je i re­če­no, a za osta­lo ne pi­ta­mo ni­ko­ga. Ta­mo ve­ći­nom pen­zi­o­ne­ri be­ru vo­će, a nas iz Sr­bi­je je sve vi­še. Mi smo mi­ran deo na­ro­da. Ve­ći­na nas pi­je le­ko­ve, a ne al­ko­hol i ne pra­vi­mo ni­ka­kve smet­nje ni­ko­me. Za­to nas, valj­da, i dr­že iako ima ne­kih za­kon­skih smet­nji – za­klju­ču­je La­zar Za­rić.


Komentari4
eee92
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Драгомир
Ето, они стварно имају "никад веће пензије": 1.700 е : 12=141,7 е х 119=16.860 дин.
Dusan
Ovo je zalosno
Bosa S
Ako su zdravi da mogu da rade, sta tu ima pogresno? Nemate pojma koliko penzionera u Kanadi radi. Mnogi volontiraju.
Mika
Trebali su da zovu Vucica, sigurno bi odrzao lep govor i pozeleo im srecan put.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja