ponedeljak, 19.04.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
nedelja, 26.11.2017. u 22:00 Aleksandra Petrović
VELIKE ADVOKATSKE ODBRANE

Kamenčić oslobodio Pavla Vuisića

Razlupano vetrobransko staklo srušilo je klimavu optužnicu za tešku nesreću u kojoj je poznati glumac vozio „fiću”
Павле Вуисић као Паја у серији „Камионџије” (Принтскрин/„Камионџије”)

Pa­vle je kru­pan i sna­žan čo­vek, pa bi i tim pu­tem mo­glo da se do­ka­zu­je da tri ča­še špri­ce­ra ne pred­sta­vlja­ju ni­šta ka­da se ras­po­re­de na pre­ko sto ki­lo­gra­ma te­la, re­kao je advo­kat Ve­li­mir Cve­tić.

Pred sud­skim ve­ćem u Srem­skoj Mi­tro­vi­ci se­deo je na op­tu­že­nič­koj klu­pi ve­li­ki čo­vek. Ne sa­mo po­ja­vom, ne­go i po glu­mač­kom ume­ću. Sni­mio je ne­ko­li­ko de­se­ti­na fil­mo­va i tek su ga če­ka­le ulo­ge Pa­je u „Ka­mi­on­dži­ja­ma”, Jo­ce u „Ot­pi­sa­ni­ma” i mno­ge dru­ge.

Pred su­di­ja­ma je se­deo Pa­vle Vu­i­sić.

Ni­je to bi­la film­ska klap­na za sce­nu u sud­ni­ci. Ni­je bi­lo ka­ska­de­ra na auto-pu­tu. Sce­na je bi­la su­ro­vo stvar­na.

Glu­mac je 21. de­cem­bra 1961. go­di­ne vo­zio svog „fi­ću” auto-pu­tem ka In­đi­ji. Kod Sta­re Pa­zo­ve iz­ne­na­da je pre­šao na le­vu stra­nu ko­lo­vo­za i su­da­rio se s auto­bu­som „La­ste”.

U ne­sre­ći je po­gi­nuo nje­gov pri­ja­telj, ko­ji je se­deo na me­stu su­vo­za­ča, a put­nik sa zad­njeg se­di­šta te­ško je po­vre­đen.

Su­đe­nje je iza­zva­lo ve­li­ko in­te­re­so­va­nje jav­no­sti i iz­gle­da­lo je da će Vu­i­sić mo­ra­ti da ode na iz­dr­ža­va­nje ka­zne ka­da je Okru­žni sud u Srem­skoj Mi­tro­vi­ci, ok­to­bra 1963. go­di­ne, do­neo pre­su­du – če­ti­ri go­di­ne stro­gog za­tvo­ra. 

U obra­zlo­že­nju je pi­sa­lo da je op­tu­že­ni bio pri­pit i da je br­zo vo­zio. Sud ni­je po­ve­ro­vao Vu­i­si­ću da je iz­gu­bio kon­tro­lu nad vo­la­nom zbog iz­ne­nad­nog pu­ca­nja ve­tro­bran­skog sta­kla.

Ve­šta­ci su utvr­di­li da je ka­mi­on is­pred „fi­će” zad­njim toč­ko­vi­ma si­lo­vi­to od­ba­cio je­dan ma­li ka­men, ko­ji je ve­li­kom br­zi­nom uda­rio u Vu­i­si­ćev ve­tro­bran.

Baš taj ka­men­čić bio je adut od­bra­ne pred Vr­hov­nim su­dom, ko­ji je uki­nuo pre­su­du i vra­tio su­đe­nje na po­če­tak. 

– Za­što ko­man­dir sa­o­bra­ćaj­ne mi­li­ci­je ni­je utvr­dio pi­jan­stvo okri­vlje­nog du­va­njem u fil­ter? Za­što le­kar ni­je u svo­joj am­bu­lan­ti u Sta­roj Pa­zo­vi uzeo krv na al­ko­hol? Za­što to ni­je uči­nje­no bar ka­da je Vu­i­sić pre­ba­čen u Ze­mun­sku bol­ni­cu? – re­đa­la su se pi­ta­nja bra­ni­la­ca na po­no­vlje­nom su­đe­nju u ja­nu­a­ru 1965. go­di­ne.  

– Ni­je mi pa­lo na pa­met da od po­lu­mr­tvih lju­di va­dim krv na al­ko­hol. Spa­sa­vao sam ži­vo­te – re­kao je dok­tor.

Jav­ni tu­ži­lac je tvr­dio da su Vu­i­sić i nje­go­va dva pri­ja­te­lja po­pi­li li­tar i po vi­na u re­sto­ra­nu „No­vi Be­o­grad”.

– Ko­no­bar je re­kao su­du da je op­tu­že­ni Pa­vle sa svo­jim sa­put­ni­ci­ma bio tre­zan, da ni­je pio vi­no tra­gič­nog da­na – go­vo­rio je advo­kat.

Do­sta­vio je na­laz In­sti­tu­ta za sud­sku me­di­ci­nu u ko­me pi­še da ka­fa ne mo­že ne­u­tra­li­sa­ti al­ko­hol. Ve­šta­ci su utvr­di­li da se „fi­ća” kre­tao br­zi­nom od sve­ga 30 ki­lo­me­ta­ra na sat.

Sve­do­čio je i Slo­bo­dan Đor­đe­vić, ko­ji je 11 da­na po­sle ne­sre­će bio u ko­mi i je­dva pre­ži­veo. Se­deo je na pred­njem se­di­štu od Be­o­gra­da do Sta­re Pa­zo­ve, gde su po­pi­li ka­fu za­jed­no s po­koj­nim Ili­ja­še­vi­ćem, ko­ji je ta­da seo na­pred.

– Po­što sta­nu­je­mo u is­toj zgra­di, ja sam ga iz­ju­tra ra­no pro­bu­dio da ide­mo na ser­vis ko­la. Svra­ti­li smo u ka­fa­nu da po­pi­je­mo ka­fu – re­kao je Đor­đe­vić pred su­dom.

– Pa­vle je be­žao zde­sna ule­vo on­da ka­da mu je raz­lu­pa­na šo­fer­šajb­na. Ošte­će­ni Đor­đe­vić je re­kao da je čuo ne­ki udar, za­tim zu­ja­nje, na­gli pro­dor ve­tra, a za­tim je do­šao sna­žan udar s ko­jim se nje­go­va svest iz­gu­bi­la. Od­mah po­sle ovo­ga do­šao je iz No­vog Sa­da ve­štak, in­že­njer Vu­ko­sa­vljev, ko­ji je re­kao: „Ma­li ka­mi­čak, ve­li­či­ne ma­log ora­ha, mo­že da raz­lu­pa šo­fer­šajb­nu” – na­veo je advo­kat.

Glu­mac je u ne­sre­ći pro­šao s pre­lo­mom ru­ke i no­ge.

– Ka­da bi za tre­nu­tak po­ve­ro­vao da će­te osu­di­ti Pa­vla Vu­i­si­ća, ja bih vam du­go go­vo­rio o umet­ni­ku evrop­skog ran­ga, o lič­no­sti ko­ja je skrom­nim ži­vo­tom i ve­li­kim de­li­ma ste­kla po­pu­lar­nost ko­ja se te­ško mo­že do­sti­ći. Ostao bih ov­de da­ni­ma da go­vo­rim sve dok vas ne uve­rim da je ne­vin. Ali osta­vljam sve to po stra­ni, jer sam ube­đen da će­te ga oslo­bo­di­ti – ka­zao je Cve­tić na kra­ju za­vr­šne re­či.

No­vo sud­sko ve­će u Srem­skoj Mi­tro­vi­ci do­ne­lo je oslo­ba­đa­ju­ću pre­su­du, ko­ju je Vr­hov­ni sud Sr­bi­je po­tvr­dio.

Po­no­sni Vi­king 

Advo­kat Ve­li­mir Cve­tić (1924. Je­zdi­na, Ča­čak – 2001. Be­o­grad) bio je u Dru­gom svet­skom ra­tu za­ro­bljen i spro­ve­den u lo­gor na Ba­nji­ci, oda­kle je in­ter­ni­ran u Nor­ve­šku. Na­kon bek­stva iz lo­go­ra pri­klju­čio se nor­ve­škim par­ti­za­ni­ma. Na nje­go­vom spo­me­ni­ku pi­še da je „Po­no­sni Vi­king”. Od­li­ko­van je zbog uče­šća u bor­bi pro­tiv oku­pa­to­ra, ali je 1999. go­di­ne vra­tio or­den dr­ža­vi Nor­ve­škoj, za­to što je nje­na vla­da po­dr­ža­la agre­si­ju NA­TO-a na SRJ, na­vo­di u knji­zi „Ve­li­ke advo­kat­ske od­bra­ne” ni­ški advo­kat Oli­ver Injac. Bra­nio je u oko 7.000 slu­ča­je­va sa­o­bra­ćaj­ki, ali i u mno­gim po­li­tič­kim pro­ce­si­ma.

Komеntari3
3d90b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Nikola
I verujete u tu pricu o kamencicu ? Imam utisak da je sud presudu doneo na osnovu utiska, a ne cinjenica, a svakako je slava glumca imala veliku ulogu.
Jovan
I tad nam je krenulo naopako, kad je pocela da se pravi razlika izmedju gradjana. Sto neko lepo rece svi su bili jednaki ali neki su bili vise jednaki nego drugi! Ako je Pavle Vujicic pijan vozio auto, onda je trebao za to da odgovara!
Mihailo Bojovic
@Jovan...zemljace ne ispravljaj krive drine,odmori malo,dosta moralisanja.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja