sreda, 28.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ponedeljak, 27.11.2017. u 22:00 Jelena Stevanović

Bra­ća Ko­uk, naft­ni i no­vin­ski ba­ro­ni

De­li­mič­no vla­sni­štvo u „Taj­mu” i „For­ču­nu” da­je pri­li­ku kon­zer­va­tiv­noj bra­ći da pro­me­ne ame­rič­ke sta­vo­ve pre­ma po­re­zi­ma i kli­mat­skim pro­me­na­ma
Ми­ли­јар­де­ри су у по­сао с ме­ди­ји­ма ушли уз по­моћ ком­па­ни­је „Ме­ре­дит” (Фо­то Бе­та/АП)

Za­što ul­tra­kon­zer­va­tiv­ni in­du­stri­jal­ci ko­ji po­ri­ču kli­mat­ske pro­me­ne i tra­že uki­da­nje po­re­za ula­žu u no­vi­ne ko­je za­go­va­ra­ju sve su­prot­no? Bra­ća Ko­uk se ne ga­de nov­ca, ali ka­da je reč o nji­ho­voj po­sled­njoj po­slov­noj in­ve­sti­ci­ji, ne­ke su stva­ri čak i va­žni­je od pro­fi­ta.

Mi­li­jar­de­ri Dej­vid i Čarls Ko­uk po­sta­li su de­li­mič­ni vla­sni­ci iz­da­vač­ke ku­će ko­ja iz­da­je „Tajm”, „For­čun”, „Pipl” i dru­ge ma­ga­zi­ne. Pro­pu­sni­ca za ula­zak u svet me­di­ja ko­šta­la ih je 650 mi­li­o­na do­la­ra, ko­li­ko su da­li „Me­re­di­tu” da bi ova me­dij­ska kor­po­ra­ci­ja pre­u­ze­la vla­sni­štvo nad po­me­nu­tim ča­so­pi­si­ma. Iako u „Me­re­di­tu” na­vo­de da je vred­nost po­sla da­le­ko ve­ća od in­ve­sti­ci­je bra­će Ko­uk i da njih dvo­ji­ca ne­će se­de­ti u uprav­nom od­bo­ru ni­ti će ima­ti uti­caj na ure­đi­va­nje, te­ško je za­mi­sli­ti sce­na­rio u ko­jem mi­li­jar­de­ri iz Kan­za­sa ne po­ku­ša­va­ju da no­vo­ste­če­nu me­dij­sku moć is­ko­ri­ste za pro­mo­ci­ju po­li­tič­kih ci­lje­va.

Dej­vid i Čarls Ko­uk sto­je iza dru­ge naj­bo­ga­ti­je ame­rič­ke kom­pa­ni­je u pri­vat­nom vla­sni­štvu i već su po­tro­ši­li vi­še od mi­li­jar­du do­la­ra na pro­mo­vi­sa­nje ide­o­lo­gi­je ko­ja pot­po­ma­že nji­ho­vom bi­zni­su. Go­di­na­ma fi­nan­si­ra­ju kam­pa­nje po­li­ti­ča­ra i rad uni­ver­zi­te­ta i in­sti­tu­ta ko­ji za­uz­vrat tvr­de da je glo­bal­no oto­plja­va­nje iz­mi­šljo­ti­na i da je za dru­štvo naj­bo­lje kad se dr­ža­va sa­svim po­vu­če iz eko­no­mi­je. Po­li­ti­ča­ri i is­tra­ži­va­či na nji­ho­vom plat­nom spi­sku po pra­vi­lu za­go­va­ra­ju sko­ro pa uki­da­nje po­re­za i re­gu­la­ti­va, uklju­ču­ju­ći one o za­šti­ti ži­vot­ne sre­di­ne. Na pro­šlo­go­di­šnjim iz­bo­ri­ma, Ko­u­ko­vi su obe­ća­li da će po­tro­ši­ti mi­li­jar­du do­la­ra sa­mo da bu­de iza­bran re­pu­bli­ka­nac, sma­tra­ju­ći da su kon­zer­va­tiv­ci na­klo­nje­ni­ji nji­ho­vim in­te­re­si­ma.

Do­bi­li su pri­li­ku da, ka­ko je iz­ra­ču­nao „Gar­di­jan”, uti­ču na  135 mi­li­o­na lju­di, ko­li­ko iz­no­si broj či­ta­la­ca svih me­di­ja ko­ji su sa­da spo­je­ni pod jed­nom ka­pom. „Tajm” je ši­rom sve­ta po­znat i po li­sti naj­u­ti­caj­ni­jih lju­di sve­ta, a da je nji­ho­vo ran­gi­ra­nje i da­lje ve­o­ma va­žno po­ka­zu­je i či­nje­ni­ca da je ame­rič­kom pred­sed­ni­ku Do­nal­du Tram­pu ja­ko sta­lo da bu­de pro­gla­šen za lič­nost go­di­ne. „For­čun” je zna­čaj­no ime eko­nom­skog no­vi­nar­stva, pre­po­zna­tljiv i po li­sti naj­bo­ga­ti­jih Ame­ri­ka­na­ca i gra­đa­na sve­ta. Ni­je ne­za­mi­sli­vo da bra­ća vre­me­nom po­ve­ća­ju udeo i uti­caj u ovim me­di­ji­ma jer im je i ra­ni­je po­la­zi­lo za ru­kom da od ma­njin­skih po­sta­nu je­di­ni vla­sni­ci, kao pri­li­kom po­ste­pe­nog pre­u­zi­ma­nja jed­ne kom­pa­ni­je iz Mi­či­ge­na.

Po­ro­di­ca je ži­vot­no za­in­te­re­so­va­na da Ame­ri­kan­ci pro­me­ne sta­vo­ve o kli­mat­skim pro­me­na­ma jer u nje­no po­slov­no car­stvo ula­zi i bi­znis sa naf­tom, he­mi­ka­li­ja­ma i dru­gim pr­lja­vim teh­no­lo­gi­ja­ma. Sve­sna je da bi ne­gi­ra­nje na­uč­nih či­nje­ni­ca o za­gre­va­nju pla­ne­te ima­lo znat­no ve­ću te­ži­nu u „For­ču­nu” ili „Taj­mu” ne­go na kon­zer­va­tiv­noj te­le­vi­zi­ji „Foks” ili na de­sni­čar­skim saj­to­vi­ma ko­je pro­mo­vi­šu te­o­ri­je za­ve­re po­put „Brajt­bar­ta”. Do ugled­nih ili li­be­ral­nih me­di­ja po­ku­ša­va­la je da do­đe i ra­ni­je kao ka­da se pre ne­ko­li­ko go­di­na ne­u­spe­šno spre­ma­la da ku­pi gru­pa­ci­ju ko­ja iz­da­je „Či­ka­go tri­bjun” i „Los An­đe­les tajms”.

Bra­ća Ko­uk će zna­ti da im se ula­ga­nje u me­di­je is­pla­ti­lo ako poč­nu da na­me­ću dru­ga­či­je vi­đe­nje kli­mat­skih pro­me­na i opo­re­zi­va­nja. To sa­mo tre­ba da im po­mog­ne da uz što ma­nji ot­por jav­no­sti ostva­re pro­fit na dru­gu, pri­lič­no si­gur­nu in­ve­sti­ci­ju – u po­li­ti­ča­re. Re­pu­bli­kan­ci po­put pot­pred­sed­ni­ka dr­ža­ve Maj­ka Pen­sa i kon­zer­va­tiv­nih kon­gre­sme­na vla­da­ju i u Be­loj ku­ći i na Ka­pi­to­lu i već su uki­nu­li naj­ve­ći broj eko­lo­ških re­gu­la­ti­va i na­ja­vi­li dra­stič­no sma­nje­nje po­re­za.

Komentari2
efc68
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Gile
Braca Kuk, kao i Dzordz Soros na drugoj strani, imaju nesto zajednicko: Milijarde dolara i po 95 godina, svaki. Zato ovaj njihov cirkus nece jos dugo trajati. To je vise grc i ocajanje nekoga ko zeli da zadrzi svet u kakvom je ziveo nego ideologija zasnovana na stvarnosti. Izgubice, i na njihovo mesto ce doci oni koji ce sasvim drugacije da zive u njihovom svetu iz maste ...
ВлаДо
Ово о укидању пореза је глобалистичка идеја.По њиховој идеологији порез неће бити потребан јер ће светом и појединим земљама бити владано из једног центра економске и финанцијске моћи .Тај центар имаће пара за све трошкове који се сада намичу порезом.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja