sreda, 23.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:43

Bra­ća Ko­uk, naft­ni i no­vin­ski ba­ro­ni

De­li­mič­no vla­sni­štvo u „Taj­mu” i „For­ču­nu” da­je pri­li­ku kon­zer­va­tiv­noj bra­ći da pro­me­ne ame­rič­ke sta­vo­ve pre­ma po­re­zi­ma i kli­mat­skim pro­me­na­ma
Autor: Jelena Stevanovićponedeljak, 27.11.2017. u 22:00
Ми­ли­јар­де­ри су у по­сао с ме­ди­ји­ма ушли уз по­моћ ком­па­ни­је „Ме­ре­дит” (Фо­то Бе­та/АП)

Za­što ul­tra­kon­zer­va­tiv­ni in­du­stri­jal­ci ko­ji po­ri­ču kli­mat­ske pro­me­ne i tra­že uki­da­nje po­re­za ula­žu u no­vi­ne ko­je za­go­va­ra­ju sve su­prot­no? Bra­ća Ko­uk se ne ga­de nov­ca, ali ka­da je reč o nji­ho­voj po­sled­njoj po­slov­noj in­ve­sti­ci­ji, ne­ke su stva­ri čak i va­žni­je od pro­fi­ta.

Mi­li­jar­de­ri Dej­vid i Čarls Ko­uk po­sta­li su de­li­mič­ni vla­sni­ci iz­da­vač­ke ku­će ko­ja iz­da­je „Tajm”, „For­čun”, „Pipl” i dru­ge ma­ga­zi­ne. Pro­pu­sni­ca za ula­zak u svet me­di­ja ko­šta­la ih je 650 mi­li­o­na do­la­ra, ko­li­ko su da­li „Me­re­di­tu” da bi ova me­dij­ska kor­po­ra­ci­ja pre­u­ze­la vla­sni­štvo nad po­me­nu­tim ča­so­pi­si­ma. Iako u „Me­re­di­tu” na­vo­de da je vred­nost po­sla da­le­ko ve­ća od in­ve­sti­ci­je bra­će Ko­uk i da njih dvo­ji­ca ne­će se­de­ti u uprav­nom od­bo­ru ni­ti će ima­ti uti­caj na ure­đi­va­nje, te­ško je za­mi­sli­ti sce­na­rio u ko­jem mi­li­jar­de­ri iz Kan­za­sa ne po­ku­ša­va­ju da no­vo­ste­če­nu me­dij­sku moć is­ko­ri­ste za pro­mo­ci­ju po­li­tič­kih ci­lje­va.

Dej­vid i Čarls Ko­uk sto­je iza dru­ge naj­bo­ga­ti­je ame­rič­ke kom­pa­ni­je u pri­vat­nom vla­sni­štvu i već su po­tro­ši­li vi­še od mi­li­jar­du do­la­ra na pro­mo­vi­sa­nje ide­o­lo­gi­je ko­ja pot­po­ma­že nji­ho­vom bi­zni­su. Go­di­na­ma fi­nan­si­ra­ju kam­pa­nje po­li­ti­ča­ra i rad uni­ver­zi­te­ta i in­sti­tu­ta ko­ji za­uz­vrat tvr­de da je glo­bal­no oto­plja­va­nje iz­mi­šljo­ti­na i da je za dru­štvo naj­bo­lje kad se dr­ža­va sa­svim po­vu­če iz eko­no­mi­je. Po­li­ti­ča­ri i is­tra­ži­va­či na nji­ho­vom plat­nom spi­sku po pra­vi­lu za­go­va­ra­ju sko­ro pa uki­da­nje po­re­za i re­gu­la­ti­va, uklju­ču­ju­ći one o za­šti­ti ži­vot­ne sre­di­ne. Na pro­šlo­go­di­šnjim iz­bo­ri­ma, Ko­u­ko­vi su obe­ća­li da će po­tro­ši­ti mi­li­jar­du do­la­ra sa­mo da bu­de iza­bran re­pu­bli­ka­nac, sma­tra­ju­ći da su kon­zer­va­tiv­ci na­klo­nje­ni­ji nji­ho­vim in­te­re­si­ma.

Do­bi­li su pri­li­ku da, ka­ko je iz­ra­ču­nao „Gar­di­jan”, uti­ču na  135 mi­li­o­na lju­di, ko­li­ko iz­no­si broj či­ta­la­ca svih me­di­ja ko­ji su sa­da spo­je­ni pod jed­nom ka­pom. „Tajm” je ši­rom sve­ta po­znat i po li­sti naj­u­ti­caj­ni­jih lju­di sve­ta, a da je nji­ho­vo ran­gi­ra­nje i da­lje ve­o­ma va­žno po­ka­zu­je i či­nje­ni­ca da je ame­rič­kom pred­sed­ni­ku Do­nal­du Tram­pu ja­ko sta­lo da bu­de pro­gla­šen za lič­nost go­di­ne. „For­čun” je zna­čaj­no ime eko­nom­skog no­vi­nar­stva, pre­po­zna­tljiv i po li­sti naj­bo­ga­ti­jih Ame­ri­ka­na­ca i gra­đa­na sve­ta. Ni­je ne­za­mi­sli­vo da bra­ća vre­me­nom po­ve­ća­ju udeo i uti­caj u ovim me­di­ji­ma jer im je i ra­ni­je po­la­zi­lo za ru­kom da od ma­njin­skih po­sta­nu je­di­ni vla­sni­ci, kao pri­li­kom po­ste­pe­nog pre­u­zi­ma­nja jed­ne kom­pa­ni­je iz Mi­či­ge­na.

Po­ro­di­ca je ži­vot­no za­in­te­re­so­va­na da Ame­ri­kan­ci pro­me­ne sta­vo­ve o kli­mat­skim pro­me­na­ma jer u nje­no po­slov­no car­stvo ula­zi i bi­znis sa naf­tom, he­mi­ka­li­ja­ma i dru­gim pr­lja­vim teh­no­lo­gi­ja­ma. Sve­sna je da bi ne­gi­ra­nje na­uč­nih či­nje­ni­ca o za­gre­va­nju pla­ne­te ima­lo znat­no ve­ću te­ži­nu u „For­ču­nu” ili „Taj­mu” ne­go na kon­zer­va­tiv­noj te­le­vi­zi­ji „Foks” ili na de­sni­čar­skim saj­to­vi­ma ko­je pro­mo­vi­šu te­o­ri­je za­ve­re po­put „Brajt­bar­ta”. Do ugled­nih ili li­be­ral­nih me­di­ja po­ku­ša­va­la je da do­đe i ra­ni­je kao ka­da se pre ne­ko­li­ko go­di­na ne­u­spe­šno spre­ma­la da ku­pi gru­pa­ci­ju ko­ja iz­da­je „Či­ka­go tri­bjun” i „Los An­đe­les tajms”.

Bra­ća Ko­uk će zna­ti da im se ula­ga­nje u me­di­je is­pla­ti­lo ako poč­nu da na­me­ću dru­ga­či­je vi­đe­nje kli­mat­skih pro­me­na i opo­re­zi­va­nja. To sa­mo tre­ba da im po­mog­ne da uz što ma­nji ot­por jav­no­sti ostva­re pro­fit na dru­gu, pri­lič­no si­gur­nu in­ve­sti­ci­ju – u po­li­ti­ča­re. Re­pu­bli­kan­ci po­put pot­pred­sed­ni­ka dr­ža­ve Maj­ka Pen­sa i kon­zer­va­tiv­nih kon­gre­sme­na vla­da­ju i u Be­loj ku­ći i na Ka­pi­to­lu i već su uki­nu­li naj­ve­ći broj eko­lo­ških re­gu­la­ti­va i na­ja­vi­li dra­stič­no sma­nje­nje po­re­za.


Komentari2
6dc55
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Gile
Braca Kuk, kao i Dzordz Soros na drugoj strani, imaju nesto zajednicko: Milijarde dolara i po 95 godina, svaki. Zato ovaj njihov cirkus nece jos dugo trajati. To je vise grc i ocajanje nekoga ko zeli da zadrzi svet u kakvom je ziveo nego ideologija zasnovana na stvarnosti. Izgubice, i na njihovo mesto ce doci oni koji ce sasvim drugacije da zive u njihovom svetu iz maste ...
ВлаДо
Ово о укидању пореза је глобалистичка идеја.По њиховој идеологији порез неће бити потребан јер ће светом и појединим земљама бити владано из једног центра економске и финанцијске моћи .Тај центар имаће пара за све трошкове који се сада намичу порезом.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja