sreda, 16.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:55
SLUČAJ BEBE JEHOVINIH SVEDOKA

Iz­bor iz­me­đu ve­re i ži­vo­ta

No­vo­ro­đe­ni de­čak je ope­ri­san, ali ka­ko „Po­li­ti­ka” sa­zna­je, do tran­sfu­zi­je ni­je ni do­šlo, jer su le­ka­ri to­kom in­ter­ven­ci­je kon­sta­to­va­li da ni­je neo­p­hod­na
Autor: Olivera Miloševićponedeljak, 27.11.2017. u 22:00
Дечја болница у Тиршовој (Фото Д. Јевремовић)

Po­ža­re­vac – Brač­ni par iz na­se­lja Bu­si­je u Po­ža­rev­cu od­bio je da pot­pi­še sa­gla­snost u de­či­joj kli­ni­ci u Tir­šo­voj da se nji­ho­vom tek ro­đe­nom si­nu, sta­rom je­dan dan, pri­li­kom hit­ne ope­ra­ci­je ura­di neo­p­hod­na tran­sfu­zi­ja kr­vi jer im to ve­ra ne do­zvo­lja­va. Ro­di­te­lji su ovu ži­vot­nu od­lu­ku za sop­stve­no de­te obra­zlo­ži­li či­nje­ni­com da su pri­pad­ni­ci ver­ske gru­pe Je­ho­vi­ni sve­do­ci, ko­ja stro­go za­bra­nju­je pri­ma­nje tu­đe kr­vi.

Ka­ko „Po­li­ti­ka” sa­zna­je, oni su pot­pi­sa­li sa­gla­snost za ope­ra­ci­ju u to­tal­noj ane­ste­zi­ji, ali ne i za tran­sfu­zi­ju. Iako ni­su pra­vi­li pro­ble­me, oni su svo­je od­bi­ja­nje da pot­pi­šu sa­gla­snost za tran­sfu­zi­ju obra­zla­ga­li ti­me da će ih is­klju­či­ti iz ver­ske or­ga­ni­za­ci­je ko­joj pri­pa­da­ju i u či­ja na­če­la ve­ru­ju.

Le­ka­ri­ma u Tir­šo­voj ni­je pre­o­sta­lo ni­šta dru­go ne­go da se hit­no obra­te nad­le­žnom Cen­tru za so­ci­jal­ni rad u Po­ža­rev­cu.

U toj usta­no­vi ni­su mo­gli da iz­no­se u jav­nost de­ta­lje o ovom ne­sva­ki­da­šnjem slu­ča­ju jer je reč o za­šti­ti ma­lo­let­nog de­te­ta i po­da­ta­ka o lič­no­sti.

– Cen­tar je po­stu­pio u skla­du sa jav­nim ovla­šće­nji­ma ko­je ima, hit­no, po­što­va­li smo sve pro­ce­du­re i sa de­te­tom je sa­da sve u re­du. Ni­šta vi­še od to­ga ne smem da ka­žem – re­kla je za naš list Ta­tja­na Ra­jić, di­rek­tor­ka Cen­tra za so­ci­jal­ni rad u Po­ža­rev­cu.

Iz­vor „Po­li­ti­ke” uklju­čen u ovaj slu­čaj ka­že da su u Cen­tru oba­vi­li raz­go­vor sa ro­di­te­lji­ma, ko­ji su po­no­vi­li iz­ja­vu da­tu le­ka­ri­ma u Be­o­gra­du, tra­že­ći ujed­no da se pro­na­đe na­čin da se spa­si ži­vot nji­ho­ve be­be. So­ci­jal­ni rad­ni­ci, tvr­di naš iz­vor, sa­mo su u de­lu po­treb­ne sa­gla­sno­sti za pri­vre­me­nog sta­ra­o­ca po­sta­vi­li Cen­tar za so­ci­jal­ni rad u Po­ža­rev­cu i odo­bri­li le­ka­ri­ma tran­sfu­zi­ju.

Ovo nam je po­tvr­đe­no i u Osnov­nom jav­nom tu­ži­la­štvu u Po­ža­rev­cu, ko­je je, pre­ma re­či­ma Vla­dan­ke Pan­tić, port­pa­ro­la ov­da­šnjeg OJT-a, iako ni­je nad­le­žno za slu­čaj, jer se sve de­ša­va­lo u Be­o­gra­du, ipak ušlo u pro­ces pro­ve­re de­ta­lja.

Pan­ti­će­va ujed­no ne­gi­ra pi­sa­nje po­je­di­nih me­di­ja da je OJT Po­ža­re­vac pod­ne­lo kri­vič­nu pri­ja­vu pro­tiv ro­di­te­lja.

Dra­ma u Tir­šo­voj od­vi­ja­la se 12. no­vem­bra, ka­da je be­ba, dan na­kon ro­đe­nja, sa In­sti­tu­ta za neo­na­to­lo­gi­ju pre­ba­če­na na Kli­ni­ku u Tir­šo­voj – Ode­lje­nje za neo­na­tal­nu hi­rur­gi­ju, zbog po­tre­be za vi­so­ko­spe­ci­ja­li­zo­va­nom di­jag­no­sti­kom, le­če­njem i ne­gom.

No­vo­ro­đe­ni de­čak ubr­zo je ope­ri­san, ali ka­ko „Po­li­ti­ka” sa­zna­je, do tran­sfu­zi­je ni­je ni do­šlo, jer su le­ka­ri to­kom in­ter­ven­ci­je kon­sta­to­va­li da ni­je neo­p­hod­na. Ope­ra­ci­ja je bi­la uspe­šna. Be­ba iz Po­ža­rev­ca već ima 17 da­na i opo­ra­vlja se.

– No­vo­ro­đen­če se uspe­šno opo­ra­vlja na ode­lje­nju Neo­na­tal­ne po­lu­in­ten­ziv­ne ne­ge Uni­ver­zi­tet­ske deč­je kli­ni­ke. Za in­ter­ven­ci­ju su obez­be­đe­ne sve neo­p­hod­ne sa­gla­sno­sti ko­je u ova­kvim si­tu­a­ci­ja­ma da­je ro­di­telj ili sta­ra­telj de­te­ta – ka­že za „Po­li­ti­ku” prof. dr Zo­ran Ra­do­ji­čić, di­rek­tor Uni­ver­zi­tet­ske deč­je kli­ni­ke u Tir­šo­voj.

Ro­di­te­lji ove be­be, pre­ma sa­zna­nji­ma „Po­li­ti­ke”, ni­su ko­ri­sni­ci Cen­tra za so­ci­jal­ni rad, ni­ti su do sa­da bi­li po­zna­ti so­ci­jal­nim rad­ni­ci­ma u Po­ža­rev­cu.

 

Ve­ro­va­nje: Du­ša je u kr­vi

Ovo, na­ža­lost, ni­je je­di­ni slu­čaj u Sr­bi­ji i sve­tu da Je­ho­vi­ni sve­do­ci bi­ra­ju smrt ume­sto tran­sfu­zi­je. U nji­ho­voj ve­ri du­bo­ko je uko­re­nje­na ide­ja da se du­ša čo­ve­ka na­la­zi upra­vo u kr­vi. Je­ho­vi­nih sve­do­ka je sve vi­še. Pro­ce­nju­je se da ih u sve­tu ima oko 20 mi­li­o­na, a u Sr­bi­ji vi­še od pet hi­lja­da. Glav­no se­di­šte im je u Bru­kli­nu, po­dru­žni­ca u Evro­pi na­la­zi se u bli­zi­ni Frank­fur­ta u Ne­mač­koj, dok je u Sr­bi­ji se­di­šte u Be­o­gra­du.

 

Kri­vič­no de­lo?

Za sa­da ni­je po­zna­to da li u po­stu­pa­nju ro­di­te­lja ima ele­me­na­ta kri­vič­nog de­la, s ob­zi­rom na to da su in­si­sti­ra­li da se be­bin ži­vot spa­se, ali bez tran­sfu­zi­je. Za kri­vič­no de­lo za­pu­šta­nje i zlo­sta­vlja­nje ma­lo­let­nog de­te­ta pod­ra­zu­me­va se da je po­či­nje­no u kon­ti­nu­i­te­tu ili u vi­še na­vra­ta, ka­že iz­vor „Po­li­ti­ke”.


Komentari9
6cd3a
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Emilija
ZATUCANOST !!!!Boze oprosti.
Предраг
U Rusiji su "Jehovini svedoci" zabranjena sekta. Krivična odgovornost. Tačka.
Goran O.
U Rusiji je zabranjeno i misliti svojom glavom,odma postanes drzavni neprijatelj.Inace je beskrvna hirurgija nesto sto se sve vise primenjuje u svetu,osim kod nas
Preporučujem 10
Драган
Свако има право да верује у шта хоће и живи како хоће, док то не вређа, или не угрожава неког другог. У овом случају је у питању врхунац онога што, ни по којим законима ни људским, па ни Божијим, није дозвољено: Угрожавање нечијег живота.
Драган
@ Goran O Написали сте глупости. Православац није прегазио пешака зато што је православац, него зато што је био пијан. Православац (из ваше приче) није убио жену и дете зато што је православац него ко зна из ког разлога... У православљу се не пропагира убиство, напротив. У случају који смо коментарисали родитељи нису дозволили трансфузију јер су јеховини сведоци, јер та секта не дозвољава трансфузију.Због тога је наведено њихово религијско опредељење, а не зарад неке врсте дискриминације.
Preporučujem 8
Goran O.
Nije bilo ugrozavanja zivota,nego samo jedna od mnogih nejasnoca kojih u Srbiji ima na pretek.Inace su svi grlati kad treba nesto reci o jehovinim svedocima.Za promenu predlazem da naslovi u novinama kad su u pitanju ubisva i druga zlodela glase naprimer ovako: Pravoslavac zaklao zenu i dete ili Pravoslavac ubio pesaka u pijanom stanju,ili Pravoslavac ne daje zaradu svojim suvernicima.Kako bi to zvucalo ?? !!
Preporučujem 4
Живко
Страшно је то да верска секта буде јача од цивилизационих тековина и од саме државе.Па шта ти ''сведоци'' хоће?Хоће да буду равноправни делови грађанског друштва,а обавезе онолико колико њима то одговара-хоће !паралелну државу и друштво(није у питању само трансфузија,већ и одбијање ношења оружја у случају одбране земље и сл.).То су невиђени лицемери,али је право питање шта ће друштво и држава предузети према таквим појавама!
Borko
Kakve veze ima gradjansko drustvo sa nosenjem oruzja? Demokratsko drustvo daje i tu mogucnost da se nosenje oruzja odbije. Vanredne situacije, ratovi predstavljaju tipican primer suspenzije gradjanskih prava i obaveza. Eticke osnove za poziv na oruzje ne postoje, zakonske osnove se provlace kroz registre raznih nacionalnih pravnih sastava. Evropljani ovakve glupoti uglavnom ignorisu, na poziva na "oruzje" bi najverovatnije izasli na ulicu u znak protesta. Morala i kulturna / etnicka pripadnosti itd., pola srbije se ne oseca srbima i imaju pravo da rade sta god hoce, dokle god ne ugrozavaju druge. Te paralelne drzave i drustva ne vredi ni komentarisati. Sto se tice konkretnog slucaja, ako ovo dete prezivi bi treobalo aktivirati zakon o zastiti maloletnika i preispitati da li su ti ljudi uopste podobni da se staraju o jednom detetu. Jehovini nikome nisu potrebni, ipak oni su simptom beznadja i ljudske potrebe da veruju u nesto u ovim vremenima. Ljudske vrednosti, a ne religija i politika
Preporučujem 9
Nikola Kiric
Pa vjernici (pripadnici bi bila odgovarajuca rijec) bilo koje religije biraju religiju umjesto zivota.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja