utorak, 01.12.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
utorak, 28.11.2017. u 22:00 D. Stanišić

Presuda prvacima Herceg-Bosne za kraj rada Haškog tribunala

Even­tu­al­na ka­zna Ja­dran­ku Pr­li­ća i još pe­to­ri­ci hr­vat­skih funk­ci­o­ne­ra to­kom ra­ta u BiH bi­će po­zna­ta u sredu
Ја­дран­ко Пр­лић, на функ­ци­ји ми­ни­стра спољ­них по­сло­ва БиХ, и Го­ран Сви­ла­но­вић (Фо­то З. Ана­ста­си­је­вић)

 

Od na­šeg do­pi­sni­ka
Sa­ra­je­vo – Ape­la­ci­o­no ve­će Ha­škog tri­bu­na­la će da­nas, ka­ko je ra­ni­je na­ja­vio pred­se­da­va­ju­ći Žal­be­nog ve­ća Me­đu­na­rod­nog kri­vič­nog su­da za biv­šu Ju­go­sla­vi­ju (MKSJ) Kar­mel Agi­jus, iz­re­ći ko­nač­nu pre­su­du biv­šem pred­sed­ni­ku Vla­de Her­ceg-Bo­sne Ja­dran­ku Pr­li­ću i još pe­to­ri­ci biv­ših po­li­tič­kih i voj­nih funk­ci­o­ne­ra Her­ceg-Bo­sne. To će bi­ti po­sled­nja pre­su­da tri­bu­na­la u nje­go­vom  24-go­di­šnjem ra­du.

Pr­vo­ste­pe­nom pre­su­dom, od 29. ma­ja 2013. go­di­ne, še­sto­ri­ca ne­ka­da­šnjih naj­vi­ših po­li­tič­kih i voj­nih zva­nič­ni­ka Her­ceg-Bo­sne osu­đe­na su za rat­ne zlo­či­ne na ukup­no 111 go­di­na za­tvo­ra.

Naj­du­žu za­tvor­sku ka­znu, u tra­ja­nju od 25 go­di­na, do­bio je Ja­dran­ko Pr­lić, dok su biv­ši mi­ni­star od­bra­ne Bru­no Sto­jić i ko­man­dan­ti Glav­nog šta­ba HVO-a ge­ne­ra­li Slo­bo­dan Pra­ljak i Mi­li­voj Pet­ko­vić osu­đe­ni na po 20 go­di­na za­tvo­ra. Ko­man­dant voj­ne po­li­ci­je HVO-a Va­len­tin Ćo­rić do­bio je 16 go­di­na za­tvo­ra, a na­čel­nik kan­ce­la­ri­je za raz­me­nu za­ro­blje­ni­ka Be­ri­slav Pu­šić šest go­di­na ma­nje.

U obra­zlo­že­nju pre­su­de na­vo­di se da je „še­stor­ka” osu­đe­na za „zlo­či­ne pro­tiv čo­več­no­sti, kr­še­nje za­ko­na i obi­ča­ja ra­ta i te­ške po­vre­de Že­nev­ske kon­ven­ci­je, a u ve­zi sa do­ga­đa­ji­ma u pe­ri­o­du 1992–1994. u osam op­šti­na i pet za­ro­blje­nič­kih kam­po­va na te­ri­to­ri­ji BiH”.

Sa­ra­jev­ski me­di­ji pri­o­ri­tet­no na­po­mi­nju ka­ko je Pre­tre­sno ve­će, u ovom, naj­o­bim­ni­jem pred­me­tu, „za­klju­či­lo da su od ja­nu­a­ra 1993. go­di­ne še­sto­ri­ca op­tu­že­nih bi­li uče­sni­ci zlo­či­nač­kog po­du­hva­ta ko­ji je imao za cilj osni­va­nje hr­vat­skog en­ti­te­ta u BiH i ko­ji bi omo­gu­ćio po­nov­no uje­di­nja­va­nje Hr­va­ta pu­tem et­nič­kog či­šće­nja mu­sli­man­skog sta­nov­ni­štva”.

U iš­če­ki­va­nju ko­nač­ne pre­su­de po­je­di­ni me­di­ji „ot­kri­va­ju” i na­vod­ne sta­vo­ve ha­škog tu­ži­la­štva, ko­je je, ka­ko is­ti­ču, još u „žal­be­nom po­stup­ku, iz­ne­lo stav da ’še­stor­ka’ za­slu­žu­je du­plo stro­že ka­zne od onih u pr­vo­ste­pe­nom po­stup­ku” i da je već ta­da „za­tra­ži­lo da bu­du osu­đe­ni na ukup­no 225 go­di­na za­tvo­ra”.

Pa­žnju me­di­ja ovih da­na pri­vla­či i mo­li­tve­ni skup ko­ji je za ha­ške op­tu­že­ni­ke odr­žan u ka­te­dra­li Ma­ri­je Maj­ke cr­kve u Mo­sta­ru na po­ziv Udru­že­nja „Hr­vat­sko sr­ce na­de”, Ode­la za bra­ni­te­lje HVO Do­mo­vin­skog ra­ta HNS-a i Fon­da­ci­je za pru­ža­nje prav­ne po­mo­ći bra­ni­te­lji­ma HVO. Po­je­di­ni hr­vat­ski ve­li­ko­do­stoj­ni­ci ne po­dr­ža­va­ju ova­kav na­čin po­dr­ške lju­di­ma ko­ji­ma se su­di, jer oni to vi­de kao iz­da­ju ve­re i kao je­dan kla­si­čan na­čin ma­ni­pu­la­ci­je i po­li­ti­za­ci­je re­li­gi­je i ver­skih ose­ća­nja.

„Tre­ba­lo bi da or­ga­ni­zu­ju skup za žr­tve. Ve­ra slu­ži isti­ni i do­bru, a ne ne­kom na­vi­ja­nju. Ov­de se ra­di o in­stru­men­ta­li­za­ci­ji ve­re i pre­tva­ra­nju ve­re u in­stru­ment na­ci­o­nal­ne po­li­ti­ke, a to je ni­šta dru­go ne­go iz­da­ja ve­re”, iz­ja­vio je fra Mi­le Ba­bić.

Komentari1
5680c
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Dijaspora SRNJ
BH je viseputa zariste bila za zla! nema tu razlika medju njima ( Katolikus. Pravoslav Musliman iste sü!j Hrvatska je okupirana " sa Kamenjarima" iz Hercegovine i Posavinskim Bosancima, Srbija ima na grbaci tzv. RS , Da Sam neprijatelj Srbskog naroda( sto nisam)zelio bi da RS sto pre postane Deo Republike Srbije! ( komentar tome je suvisno jer " zatupljenost Bozja kazna!)

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja