četvrtak, 13.08.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
subota, 16.12.2017. u 22:55 B. Vasiljević

Nezaboravni povratak Pogorelića

Пр­о­ба на Ко­лар­цу пред кон­церт (Фо­то Мар­ко Ђо­ко­вић)

Već kod pr­vog ko­ra­ka pri­li­kom iz­la­ska na sce­nu Ve­li­ke dvo­ra­ne u Ko­lar­cu do­če­kan je stra­stve­nim apla­u­zom i ova­ci­ja­ma. De­ce­ni­je ko­je su de­li­le ču­ve­nog pi­ja­ni­stu Ivu Po­go­re­li­ća i be­o­grad­sku pu­bli­ku ne­sta­le su za tren. Iz­gle­da­lo je kao pre tri­de­se­tak go­di­na ka­da je po­sled­nji put na­stu­pao u pre­sto­ni­ci – op­či­nje­na pu­bli­ka s jed­ne stra­ne i vir­tu­oz za kla­vi­rom s dru­ge.

Kar­te za kon­cert već odav­no su bi­le ras­pro­da­te, a po­što­va­o­ci ovog bri­ljant­nog pi­ja­ni­ste pred Ko­la­rac su sti­gli i sat i po pre nje­go­vog na­stu­pa.

– Već sam slu­šao Po­go­re­li­ća u Za­gre­bu ka­da je s orke­strom svi­rao u dvo­ra­ni „Li­sin­ski”. On je po­se­ban. Na ne­ki na­čin on je uzor svim mla­dim pi­ja­ni­sti­ma iz Sr­bi­je jer sma­tra­mo da je de­lom naš. Je­dan je od naj­ve­ćih pi­ja­ni­sta da­nas. Mo­že­te da ga vo­li­te ili ne vo­li­te, ali ka­da sed­ne za kla­vir to je ču­do – ka­že Vuk Bo­ži­lo­vić, ko­ji i sam svi­ra kla­vir. Za­jed­no s Bo­ži­lo­vi­ćem na kon­cer­tu u Za­gre­bu bio je i nje­gov drug Du­šan Gr­o­zda­no­vić.

– Po­go­re­lić je dru­ga­či­ji od svih, sva­ki deo nje­go­vog svi­ra­nja raz­li­ku­je se od osta­lih. Jed­no­stav­no je upe­ča­tljiv – is­ti­če Gr­o­zda­no­vić, pi­ja­ni­sta.

Po­go­re­lić je svi­rao Šo­pe­nov „Kon­cert za kla­vir i orke­star br. 2 u ef-mo­lu” i to na kla­vi­ru vred­nom 19 mi­li­o­na di­na­ra ko­ji je upra­vo on i oda­brao.

– Tre­ba­lo nam je tri go­di­ne da pri­ku­pi­mo no­vac za na­bav­ku no­vog kla­vi­ra, pa su se le­tos ko­nač­no ste­kli uslo­vi da to i re­a­li­zu­je­mo. Za­mo­li­la sam Ivu da on oda­be­re no­vi in­stru­ment, a on je pri­stao bez ika­kvih uslo­va. Oti­šao je u Ham­burg i u to­ku dva da­na pa­žlji­vo pre­gle­dao ono što mu je po­nu­đe­no. Oda­brao je kla­vir mar­ke „stejn­vej”, a in­stru­ment je u na­šu ze­mlju sti­gao pre ne­ko­li­ko da­na – ka­že Mir­ja­na Mi­ma La­za­re­vić, ured­ni­ca Mu­zič­kog pr­o­gra­ma na Ko­lar­cu.

Ovaj in­tri­gant­ni mu­zi­čar ro­đen je u Be­o­gra­du, a pr­ve mu­zič­ke ko­ra­ke učio je u mu­zič­kim ško­la­ma „Dr Vo­ji­slav Vuč­ko­vić” i „Mo­kra­njac”. Ško­lo­va­nje je na­sta­vio u Mo­skvi, gde je upi­sao stu­di­je kla­vi­ra na Mo­skov­skom kon­zer­va­to­ri­ju­mu „Pe­tar Iljič Čaj­kov­ski”. Po­sle ne­ko­li­ko po­be­da na dr­žav­nim tak­mi­če­nji­ma u SFRJ, Po­go­re­lić je 1978. u ­Te­rniju­ ­na Međun­arodno­m ­pijani­s­ti­čkom tak­mi­čenju o­svo­jio prv­u ­na­gra­du. Međ­un­ar­odna af­ir­macija­ počela je posle njegovog neulaska u finale prestižnog Međunarodnog takmičenja „Frederik Šopen”, u Varšavi 1980. godine, zbog čega je poznata pijanistkinja Marta Argerič, u znak protesta, napustila žiri, proglašavajući ga genijem.

Nakon ovoga Pogorelić beleži nastupe u prestižnim svetskim koncertnim dvoranama. Svirao je s vodećim orkestrima kao što su Berlinska filharmonija, Bostonski simfonijski orkestar, Čikaški simfonijski orkestar, Bečka filharmonija, Filadelfijski orkestar, Filharmonijski orkestar iz Los Anđelesa, Filharmonijski orkestar Tonhale, Londonski simfonijski orkestar…

Pogorelić će u Beogradu nastupiti i u ponedeljak, takođe na Kolarcu. Prvi, sinoćnji koncert ogranizovala je Muzička produkcija RTS-a a umetnika je pratio Simfonijski orkestar RTS-a pod upravom Bojana Suđića. Inače, poštujući želju slavnog pijaniste, organizator nije dozvolio fotografisanje za vreme nastupa.

U ponedeljak će Pogorelić svirati sam. Ovaj koncert organizuje Centar za muziku i deo je trećeg ciklusa „Kolarac – tvoj svet muzike”.

Komentari15
911af
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Raca Milosavljevic
... o majstorstvu na dirkama klavira nema diskusije ... o rodjenom Beogradjaninu koji nije imao nikakvu rec za svoj rodni grad ... radije bez komentara ...to govori o Pogorelicu i o Beogradu ...
dr Slobodan Devic
Ivo Pogorelic je veliki umetnik, bez obzira sta o njemu mislili i Srbi i Hrvati. Tuzno je kada politika pocne da zloupotrebljava kulturu. Umetnici zblizavaju ljude, a politicari ih guraju u konflikte (politicke, ratne, ...). Ostavite umetnike na miru ...
Petar Petrović
Jedan dobar klavir košta koliko i 2 bolja službena automobila. Koliko je za poslednih 30 godina kupljeno klavira a koliko limuzina? Gde bi nam bio kraj da u svakoj opštini imamo Steinway?
Dejan
Pogorelic - genije?! Ma, daj covece...ne budali!!!
Miki Andrejevic
Imao sam srecu i zadovoljstvo da radim sa Ivom na magicnom koncertu koji je odrzan u Sava Centru sa Beogradskom Filharmonijom pre 30 godina. Covek je izuzetan umetnik i Genije - tacka!
bogdan basaric
@Dejan , Pogorelic mozda nije genije ali je svakako covek koji je u poslednjih 30 godina , jedini koji nesto vredi na svetskoj muzickoj sceni a da potice iz naseg podneblja. Rodjeni Beogradjanin ...
Sasa Trajkovic
Kultura je bila najveća koleteralna šteta ratnih i posle ratnih godina kada su mnoge veze i mnogi mostovi između različitih naroda bivše Jugoslavije porušeni. Ljubav Pogorelića i Beograda je lepa i intimna priča pa je koncert nosio notu sentimenta i nostalgije upravo ono čega nam na ovim prostorima tako mnogo nedostaje. Nadam se da je posle ovog koncerta podignut makar jedan most prijateljstva između velikog umetnika i njegove verne publike.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja