utorak, 27.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
sreda, 03.01.2018. u 21:22 M. Bra­ko­če­vić

Šest decenija sreće Jovanke i Bratislava

Penzionerski bračni par Sparić već tri godine živi u Domu za stare „Bežanijska kosa” u Beogradu
Ужи­ва­ју у сво­јој гар­со­ње­ри, окру­же­ни успо­ме­на­ма (Фо­то Д. Жар­ко­вић)

Upo­zna­li su se u Pri­šti­ni, naj­ve­ći deo ži­vo­ta pro­ve­li u Pa­ri­zu, a sa­da su u Be­o­gra­du, u do­mu za sta­re na Be­ža­nij­skoj ko­si. I to svo­je­volj­no! Oni su po­ro­di­ca Spa­rić – Jo­van­ka i Bra­ti­slav. U do­mu ži­ve tri go­di­ne i ta­ko će, ka­ko na­ja­vlju­ju, bi­ti i ubu­du­će. Go­di­na koju su ispratili za njih je bila po­seb­na – obe­le­ži­li su šest de­ce­ni­ja brač­ne sre­će. 

– Svi su nas pi­ta­li isto: „Po­bo­gu, šta će­te u do­mu?” Pri­ja­te­lji ni­ka­ko ni­su bi­li za na­še pre­se­lje­nje. Ni ku­mo­vi nas ni­su još po­se­ti­li. Ni­ko­me ni­šta ne za­me­ra­mo. Ima vre­me­na, sa­sta­će­mo se. Ov­de je kom­ši­luk do­bar, svi se le­po dru­ži­mo. Okru­že­ni smo sta­ri­jim lju­di­ma, što smo i mi sa­mi, ali se ipak ta­ko ne ose­ća­mo. Ne­ma­mo uti­sak da ima­mo to­li­ko go­di­na. Bra­ti­slav bro­ji 83, a ja 80 – ot­kri­va Jo­van­ka. 

I po­red to­ga što ži­ve u sta­rač­kom do­mu, Spa­ri­ći se ne ose­ća­ju sku­če­no i otu­đe­no. U de­lu su gde se na­la­ze gar­so­nje­re. Do­bra stra­na ži­vo­ta pod kro­vom ku­će za tre­će do­ba je, do­da­je Bra­ti­slav, to što uvek mo­že da se ra­ču­na na dru­štvo. I tim le­ka­ra im je u bli­zi­ni, ima­ju i ve­li­ki dnev­ni bo­ra­vak, bi­o­skop, po­štu, apo­te­ku... A iz Gra­da sve­tlo­sti, u ko­jem su ži­ve­li 45 go­di­na, vra­ti­li su se zbog no­stal­gi­je pre­ma rod­noj gru­di. Od­lu­či­li su da je bo­lje da sta­re da­ne pro­ve­du u svo­joj ze­mlji, ne­go u tu­đi­ni. 

Lju­bav na pr­vi po­gled
Spa­ri­ći su se pr­vi put sre­li na igran­ci u Do­mu kul­tu­re u Pri­šti­ni. Bra­ti­slav je bio na­o­či­ti gra­đe­vin­ski teh­ni­čar. Jo­van­ki, le­poj ste­no­dak­ti­lo­graf­ki­nji, od­mah je za­pao za oko. To je bi­la lju­bav na pr­vi po­gled. – Ne­što je pu­klo u na­ma i taj žar nas gre­je i da­nas. Ima­la sam ta­da 20 go­di­na, on tri vi­še od me­ne. Za­ba­vlja­li smo se oko dve go­di­ne, po­tom i uze­li 24. ma­ja 1957. Ni­ka­da se ni­sam po­ka­ja­la – pri­se­ća se Jo­van­ka. 

– Na­vi­kli smo da smo stal­no za­jed­no, ali se u to­ku da­na če­sto i raz­dvo­ji­mo. Sva­ko po­đe na svo­ju stra­nu, pa se po­no­vo sa­sta­ne­mo. Jed­no­stav­no je: jed­no bez dru­gog ne mo­že­mo. Ima tu sve­ga, i sva­đa i sva­đi­ca, ali to sve ne­ka­ko br­zo pro­đe – is­ti­če Bra­ti­slav, a Jo­van­ka na to do­da­je, sme­ju­lje­ći se: „Ali se ne za­bo­ra­vi.”

– Ma, po­bor­nik sam te­o­ri­je da tre­ba ži­ve­ti i osta­vi­ti dru­ge, pa čak i part­ne­ra, da ži­vi na mi­ru – do­da­je Bra­ti­slav.

Taj­na nji­ho­vog uspe­šnog bra­ka je u, ka­ko tvr­de, do­brim živ­ci­ma i me­đu­sob­nom raz­u­me­va­nju. Ipak, bez lju­ba­vi ne­ma ni­šta, po­ru­ču­ju obo­je uglas. 

– Ima­mo re­cept za kva­li­te­tan ži­vot: što vi­še sme­ha i ve­se­lo­sti du­ha. To je naj­bo­lja me­ra, pa čak i ka­da te ži­vot ne ma­zi. Nas, na­ža­lost, ni­je mi­lo­vao, ali evo dr­ži­mo se, ne da­mo se sa­lo­mi­ti – pun je na­de Bra­ti­slav. 

Sa eki­pom „Po­li­ti­ke” za­ka­zu­ju sle­de­ći sa­sta­nak za 17 go­di­na. Ta­da Bra­ti­slav pu­ni 100, pa nas, do­da­je na kra­ju dru­že­nja, oče­ku­je da do­đe­mo na žur­ku.

Komentari0
d24e1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja