Tek što se završilo novogodišnje praznovanje i taman dok se malo odmorimo od raznih specijaliteta predstoje Badnji dan i Božić. Po tradiciji, i oni koji ne poste ceo božićni post dan uoči sedmog januara na trpezi imaju pasulj prebranac, krompir salatu, neku prženu ribu.... I to je jedan od ona dva dana u godini kad se kod nas potroši najviše ribe – Badnji dan i Sveti Nikola. Najčešće se traže šaran, oslić, pastrmka ili skuša, pomalo bele ribe za čorbu.
I kad se kupi riba kreće potraga za suvim voćem koje je tradicionalno na božićnom stolu. Suve šljive koje staju od 350 do 600 dinara kako gde i zavisno da li su sa košticom ili bez nje, smokve čija je cena od 400 do 700 određena prema podneblju sa kog dolaze, zatim suve kajsije po ceni od 800 do 1.000, neki uzimaju i urme, lešnike, bademe, kikiriki, orahe...
U mesarama i supermarketima trgovci su se potrudili da obezbede praseće meso, teletinu, junetinu i cene su iste kao i poslednjih dana prošle godine. Pripremaju se i u pečenjarama jer naša je navika da za porodični ručak na dan Božića ne izostane pečenica.
Već su se pojavili i badnjaci. Njihova cena zavisi od veličine i samih trgovaca. Ima ih za 50 do 150 dinara, ali sutra i na sam Badnji dan padaće cene.