ponedeljak, 08.03.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
ponedeljak, 08.01.2018. u 20:20 D. Da­vi­dov Ke­sar

Sedam decenija neprestano uz „Politiku”

Taj­nu du­go­več­no­sti pen­zi­o­ner Ni­ko­la Đu­kić (90) iz Be­o­gra­da pri­pi­su­je to­me što je ak­ti­van i is­pi­ja le­ko­vi­te ča­je­ve 44 go­di­ne
Верни читалац окружен успоменама (Фо­то М. Р. Б.)

Pen­zi­o­ner Ni­ko­la Đu­kić iz Be­o­gra­da ima dva raz­lo­ga za sla­vlje. Tač­no pre 90 go­di­na, na da­na­šnji dan, Ni­ko­la je ro­đen u se­lu Kur­jak u Li­ci, a u ovoj go­di­ni ovaj vi­tal­ni de­ka obe­le­ža­va i se­dam de­ce­ni­ja ot­ka­ko je po­čeo da či­ta „Po­li­ti­ku”. Ro­đen­dan će, ka­ko nam je ob­zna­nio, za­po­če­ti na­te­na­ne, li­sta­njem naj­sta­ri­jeg dnev­nog li­sta, bez ko­jeg ne mo­že da pro­đe ni­je­dan dan u nje­go­vom ži­vo­tu. 

– „Po­li­ti­ka” je bi­la i osta­la pro­zor u svet. Uz nju mo­gu da pra­tim šta se sve do­ga­đa u sve­tu, re­gi­o­nu i kod nas. Žao mi je što i da­lje ne­ma­te to­li­ko do­pi­sni­ka, ali no­vi­ne či­tam re­dov­no. Ne od­u­sta­jem ni pod sta­re da­ne. Ipak je „Po­li­ti­ka” naj­bo­lja, jed­no­stav­no ne­za­me­nji­va – po­ru­ču­je sla­vlje­nik i ver­ni či­ta­lac na­šeg li­sta.

Sa ra­do­šću se pri­se­ća ne­kih, za nje­ga za­ni­mlji­vih na­slo­va ko­je su u „Po­li­ti­ku” traj­no uti­snu­li no­vi­na­ri Mi­ro­slav Ra­doj­čić, Đu­ka Ju­li­us, Ni­ko­la Le­kić, Ri­sto Ba­jal­ski, Živ­ko Mi­lić, Jurij Gustinčič...

– To su za­i­sta bi­li slav­ni do­pi­sni­ci. Se­ćam se na­slo­va iz 1952. ko­ji je Ra­doj­čić dao tek­stu ka­da je ma­đar­ski fud­bal­ski tim na „Vem­bli­ju” po­be­dio En­gle­ze sa šest pre­ma tri: „Da­nas pod po­tmu­lim lon­don­skim sun­cem na Vem­bli­ju pro­pa­da en­gle­ska fud­bal­ska sla­va”. I Ni­ko­la Le­kić, do­pi­snik iz Ri­ma, bio je baš du­ho­vit sa na­slo­vom o jed­nom pro­mu­ćur­nom Ri­mlja­ni­nu ko­ji je na jav­nom ve-ceu u Ri­mu na­pi­sao: „Ve­li­ke su pa­pe, ve­li­ki kra­lje­vi, a kad do­đu ov­de svi su rav­ni me­ni” – pri­se­ća se Ni­ko­la. 

Dok sla­vi svoj 90. ro­đen­dan u kru­gu po­ro­di­ce ko­ja, na sre­ću, ni­je ma­la, ovaj vi­tal­ni de­ka ot­kri­va šta ga či­ni du­go­več­nim, iako ga ži­vot ni­je ni­ka­da ma­zio.

– Pri­sta­li­ca sam fi­zič­ke ak­tiv­no­sti. Sva­ki dan se kre­ćem, ne gle­dam u kr­šte­ni­cu, a tru­dim se i da se hra­nim zdra­vo, ako je to uop­šte mo­gu­će u da­na­šnje vre­me. Al­ko­hol ni­sam pio, a du­va­na sam se od­re­kao baš odav­no. Ipak, si­gu­ran sam da je taj­na mo­je vi­tal­no­sti u ča­ju. Pi­jem ga sva­ko ve­če već 44 go­di­ne. U ži­vo­tu sam sa­ku­pljao le­ko­vi­to bi­lje, a to ra­dim i dan-da­nas u oko­li­ni Ava­le – is­ti­če Ni­ko­la i do­da­je da se u nje­go­voj šo­lji­ci na­đe od tri do se­dam le­ko­vi­tih bi­lja­ka, a naj­vi­še su za­stu­plje­ni haj­duč­ka tra­va, kan­ta­ri­on, maj­či­na du­ši­ca, bo­kvi­ca, na­na, ma­tič­njak, pod­bel i ka­mi­li­ca. 

– To su uni­ver­zal­ne bilj­ke, do­bre za sto­mak i plu­ća, i tre­ba sva­ko da ih pi­je – po­ru­ču­je on. 

Ovaj Li­ča­nin pro­veo je u Apa­ti­nu 56 go­di­na, a od 2001. je si­lom pri­li­ka, zbog bo­le­sti su­pru­ge Mi­ce, po­stao i zva­nič­no Be­o­gra­đa­nin. U pen­zi­ju je oti­šao 1974, a u bra­ku bio 57 go­di­na. 

– Mla­di tre­ba da zna­ju da, sem lju­ba­vi, brak pod­ra­zu­me­va i raz­u­me­va­nje i po­što­va­nje. U mo­jem ni­je bi­lo ne­su­gla­si­ca, vo­le­li smo se i po­što­va­li. Ta­ko tre­ba i mla­đi da raz­mi­šlja­ju, a ne da be­že od brač­ne za­jed­ni­ce i oba­ve­ze – uve­ren je Ni­ko­la. 

Po­što ima i pre­vi­še slo­bod­nog vre­me­na, kra­ti ga či­ta­njem. Sre­ćan je jer ga oči do­b­ro slu­že i da­lje. Tre­nut­no je oku­pi­ran Sa­ra­ma­go­vim knji­ga­ma, uvek se ra­do vra­ća Gor­kom i Do­sto­jev­skom, ali je nje­gov pi­sac ipak bio i ostao Le­njin.

– Nje­go­vo de­lo „Dr­ža­va i re­vo­lu­ci­ja” za me­ne je re­vo­lu­ci­o­nar­na bi­bli­ja. Iako ne ve­ru­jem u Bo­ga, pro­či­tao sam i Sta­ri i No­vi za­vet, kao i Ku­ran – is­ti­če ovaj pen­zi­o­ner. 

Do­ne­dav­no je če­sto na­vra­ćao s dru­go­vi­ma u ka­fa­nu „Kor­ča­gin” i ka­fić SFRJ, ali po­što su nje­go­vi sa­bor­ci oti­šli na več­ni put, sa­da ka­že da ne­ma s kim da ide ta­mo. Ak­ti­van je je­di­no u Sa­ve­zu bo­ra­ca Sr­bi­je, jer je i sam bio uče­snik NOB-a, od svo­je 15. go­di­ne.

Komеntari1
a3ad7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Nensi
Realno, ovaj deka je kupujuci Politiku iz svog dzepa za prethodnih 70 godina dao milion dinara. Srecan ti rodjendan citaoce!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja