ponedeljak, 26.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ponedeljak, 08.01.2018. u 20:20 D. Da­vi­dov Ke­sar

Sedam decenija neprestano uz „Politiku”

Taj­nu du­go­več­no­sti pen­zi­o­ner Ni­ko­la Đu­kić (90) iz Be­o­gra­da pri­pi­su­je to­me što je ak­ti­van i is­pi­ja le­ko­vi­te ča­je­ve 44 go­di­ne
Верни читалац окружен успоменама (Фо­то М. Р. Б.)

Pen­zi­o­ner Ni­ko­la Đu­kić iz Be­o­gra­da ima dva raz­lo­ga za sla­vlje. Tač­no pre 90 go­di­na, na da­na­šnji dan, Ni­ko­la je ro­đen u se­lu Kur­jak u Li­ci, a u ovoj go­di­ni ovaj vi­tal­ni de­ka obe­le­ža­va i se­dam de­ce­ni­ja ot­ka­ko je po­čeo da či­ta „Po­li­ti­ku”. Ro­đen­dan će, ka­ko nam je ob­zna­nio, za­po­če­ti na­te­na­ne, li­sta­njem naj­sta­ri­jeg dnev­nog li­sta, bez ko­jeg ne mo­že da pro­đe ni­je­dan dan u nje­go­vom ži­vo­tu. 

– „Po­li­ti­ka” je bi­la i osta­la pro­zor u svet. Uz nju mo­gu da pra­tim šta se sve do­ga­đa u sve­tu, re­gi­o­nu i kod nas. Žao mi je što i da­lje ne­ma­te to­li­ko do­pi­sni­ka, ali no­vi­ne či­tam re­dov­no. Ne od­u­sta­jem ni pod sta­re da­ne. Ipak je „Po­li­ti­ka” naj­bo­lja, jed­no­stav­no ne­za­me­nji­va – po­ru­ču­je sla­vlje­nik i ver­ni či­ta­lac na­šeg li­sta.

Sa ra­do­šću se pri­se­ća ne­kih, za nje­ga za­ni­mlji­vih na­slo­va ko­je su u „Po­li­ti­ku” traj­no uti­snu­li no­vi­na­ri Mi­ro­slav Ra­doj­čić, Đu­ka Ju­li­us, Ni­ko­la Le­kić, Ri­sto Ba­jal­ski, Živ­ko Mi­lić, Jurij Gustinčič...

– To su za­i­sta bi­li slav­ni do­pi­sni­ci. Se­ćam se na­slo­va iz 1952. ko­ji je Ra­doj­čić dao tek­stu ka­da je ma­đar­ski fud­bal­ski tim na „Vem­bli­ju” po­be­dio En­gle­ze sa šest pre­ma tri: „Da­nas pod po­tmu­lim lon­don­skim sun­cem na Vem­bli­ju pro­pa­da en­gle­ska fud­bal­ska sla­va”. I Ni­ko­la Le­kić, do­pi­snik iz Ri­ma, bio je baš du­ho­vit sa na­slo­vom o jed­nom pro­mu­ćur­nom Ri­mlja­ni­nu ko­ji je na jav­nom ve-ceu u Ri­mu na­pi­sao: „Ve­li­ke su pa­pe, ve­li­ki kra­lje­vi, a kad do­đu ov­de svi su rav­ni me­ni” – pri­se­ća se Ni­ko­la. 

Dok sla­vi svoj 90. ro­đen­dan u kru­gu po­ro­di­ce ko­ja, na sre­ću, ni­je ma­la, ovaj vi­tal­ni de­ka ot­kri­va šta ga či­ni du­go­več­nim, iako ga ži­vot ni­je ni­ka­da ma­zio.

– Pri­sta­li­ca sam fi­zič­ke ak­tiv­no­sti. Sva­ki dan se kre­ćem, ne gle­dam u kr­šte­ni­cu, a tru­dim se i da se hra­nim zdra­vo, ako je to uop­šte mo­gu­će u da­na­šnje vre­me. Al­ko­hol ni­sam pio, a du­va­na sam se od­re­kao baš odav­no. Ipak, si­gu­ran sam da je taj­na mo­je vi­tal­no­sti u ča­ju. Pi­jem ga sva­ko ve­če već 44 go­di­ne. U ži­vo­tu sam sa­ku­pljao le­ko­vi­to bi­lje, a to ra­dim i dan-da­nas u oko­li­ni Ava­le – is­ti­če Ni­ko­la i do­da­je da se u nje­go­voj šo­lji­ci na­đe od tri do se­dam le­ko­vi­tih bi­lja­ka, a naj­vi­še su za­stu­plje­ni haj­duč­ka tra­va, kan­ta­ri­on, maj­či­na du­ši­ca, bo­kvi­ca, na­na, ma­tič­njak, pod­bel i ka­mi­li­ca. 

– To su uni­ver­zal­ne bilj­ke, do­bre za sto­mak i plu­ća, i tre­ba sva­ko da ih pi­je – po­ru­ču­je on. 

Ovaj Li­ča­nin pro­veo je u Apa­ti­nu 56 go­di­na, a od 2001. je si­lom pri­li­ka, zbog bo­le­sti su­pru­ge Mi­ce, po­stao i zva­nič­no Be­o­gra­đa­nin. U pen­zi­ju je oti­šao 1974, a u bra­ku bio 57 go­di­na. 

– Mla­di tre­ba da zna­ju da, sem lju­ba­vi, brak pod­ra­zu­me­va i raz­u­me­va­nje i po­što­va­nje. U mo­jem ni­je bi­lo ne­su­gla­si­ca, vo­le­li smo se i po­što­va­li. Ta­ko tre­ba i mla­đi da raz­mi­šlja­ju, a ne da be­že od brač­ne za­jed­ni­ce i oba­ve­ze – uve­ren je Ni­ko­la. 

Po­što ima i pre­vi­še slo­bod­nog vre­me­na, kra­ti ga či­ta­njem. Sre­ćan je jer ga oči do­b­ro slu­že i da­lje. Tre­nut­no je oku­pi­ran Sa­ra­ma­go­vim knji­ga­ma, uvek se ra­do vra­ća Gor­kom i Do­sto­jev­skom, ali je nje­gov pi­sac ipak bio i ostao Le­njin.

– Nje­go­vo de­lo „Dr­ža­va i re­vo­lu­ci­ja” za me­ne je re­vo­lu­ci­o­nar­na bi­bli­ja. Iako ne ve­ru­jem u Bo­ga, pro­či­tao sam i Sta­ri i No­vi za­vet, kao i Ku­ran – is­ti­če ovaj pen­zi­o­ner. 

Do­ne­dav­no je če­sto na­vra­ćao s dru­go­vi­ma u ka­fa­nu „Kor­ča­gin” i ka­fić SFRJ, ali po­što su nje­go­vi sa­bor­ci oti­šli na več­ni put, sa­da ka­že da ne­ma s kim da ide ta­mo. Ak­ti­van je je­di­no u Sa­ve­zu bo­ra­ca Sr­bi­je, jer je i sam bio uče­snik NOB-a, od svo­je 15. go­di­ne.

Komentari1
70ece
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Nensi
Realno, ovaj deka je kupujuci Politiku iz svog dzepa za prethodnih 70 godina dao milion dinara. Srecan ti rodjendan citaoce!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja