sreda, 28.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 11.01.2018. u 11:15 M. Bra­ko­če­vić

Peva u horu, čita „Politiku”, uživa u ljubavi

Penzioner Milan Kovačić (97) već pet godina živi u domu, gde je upoznao i damu koja se u međuvremenu iselila, ali se svakodnevno viđaju
Вер­ни чи­та­лац Ми­лан Ко­ва­чић (Фо­то М. Бра­ко­че­вић)

U Be­o­grad je sti­gao pre 85 go­di­na iz bo­san­ske op­šti­ne Ši­po­vo. Ta­da je imao sa­mo 13. Upu­tio se na za­nat, a od­seo u do­mu uče­ni­ka u Krun­skoj uli­ci. U to­ku ra­ta ra­dio je u tr­go­vi­ni, gde je uslu­ži­vao Nem­ce ko­ji su u rad­nji do­bi­ja­li bes­plat­ne pa­ke­te hra­ne. Po­sle­rat­nih go­di­na ru­dar­ski je gra­dio pru­gu kod Bo­ra, čak je pro­da­vao ra­tluk i ka­ra­me­le pod kro­šnjom jed­nog top­či­der­skog dr­ve­ta, da bi na kra­ju po­stao vla­snik bom­bon­džij­ske rad­nje pre­ko pu­ta Stu­dent­skog do­ma „Lo­la” u Bu­le­va­ru kra­lja Alek­san­da­ra.

U pen­zi­ju je ipak oti­šao kao tr­go­vač­ki put­nik, i to pre 38 go­di­na. De­ve­de­set­sed­mo­go­di­šnji Mi­lan Ko­va­čić da­nas ži­vi u pre­sto­nič­kom Do­mu za sta­re „Be­ža­nij­ska ko­sa” i ne kri­je za­do­volj­stvo što je nje­go­va no­va ku­ća sa­da u stva­ri sta­rač­ki dom.

– Ov­de sam već pet go­di­na. Svo­je­volj­no sam do­šao, ni­ka­da se ni­sam po­ka­jao, a po­ro­dič­nu ku­ću kod Ka­le­nić pi­ja­ce osta­vio sam na­sled­ni­ci­ma da u njoj uži­va­ju. Imam dvo­je de­ce, dvo­je unu­ča­di i pra­u­nu­ka Fi­li­pa i pra­u­nu­ku Mi­nju. U bra­ku sam bio šest de­ce­ni­ja, ali je su­pru­ga Dra­gi­ca pre­mi­nu­la – ka­že Mi­lan. 

U do­mu je iz­u­zet­no ak­ti­van. Član je ho­ra s ko­jim pu­tu­je i go­stu­je na ra­znim pri­red­ba­ma.

– Ka­žu mi da sam uni­kat, jer imam i glas i stas. Ni­ka­da mi ni­je te­ško da na­u­čim pe­sme, znam ih oko 40. Ali, eto do­go­di mi se da ka­da odem do tr­pe­za­ri­je da vi­dim šta ima na me­ni­ju us­put za­bo­ra­vim šta sam pro­či­tao – u ša­li do­da­je Mi­lan.  

Sem pe­va­nja, ovaj vi­tal­ni de­ka svo­je vre­me pre­kra­ću­je dok igra šah i či­ta „Po­li­ti­ku”. I ta­ko već 60 go­di­na. Naš list po­hva­lio je po­seb­no zbog bes­plat­nih pre­gle­da i ak­ci­ja ko­je „Po­li­ti­ka” or­ga­ni­zu­je go­di­na­ma. Baš je, ka­ko ka­že, bio na VMA gde je pre­gle­dao mla­de­že i sve to za­hva­lju­ju­ći naj­sta­ri­jem dnev­nom li­stu na Bal­ka­nu. Za­do­vo­ljan je i što se ne­gu­ju pri­če o sta­ri­ji­ma. 

– Tre­ba vo­le­ti se­be. Zdrav sam, ne pi­jem ni­ka­kve le­ko­ve sem za pri­ti­sak, sa­mo me ma­lo no­ge iz­da­ju, al’ se ne dam. Udo­vo­lja­vam se­bi, ta­ko da oba­ve­zno ku­pu­jem ke­fir, vo­će i po­vr­će, pi­jem do­sta vo­de i re­dov­no ve­žbam i pe­ša­čim. Ot­krio sam i lju­bav u po­znim go­di­na­ma, što mi da­je kri­la. Lju­bav je ipak naj­bo­lji lek – pri­zna­je Mi­lan. 

Pri­ja­te­lji­cu Lji­lja­nu upo­znao je u do­mu pre tri go­di­ne i otad su ne­raz­dvoj­ni. Ova da­ma u me­đu­vre­me­nu se ise­li­la iz do­ma, ali je i da­lje, ka­ko pri­zna­je naš sa­go­vor­nik, nje­go­va de­sna ru­ka. 

– I ka­da sam tu­žan i sre­ćan, ona je tu za me­ne i ja za nju. Upo­zna­li smo se na ča­su fi­skul­tu­re. Od­mah smo se za­vo­le­li. Ne­ma da­na da ni­smo za­jed­no, a ako se ne vi­di­mo, on­da pri­ča­mo te­le­fo­nom, ki­ko­će­mo se kao ble­sa­vi. Slo­bod­no vre­me pro­vo­di­mo u šet­nji ili kod nje, jer ona u dom ne že­li vi­še da do­la­zi – iskren je Mi­lan.

Komentari1
f65e2
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Mirjana sa Dorcola iz Beograda
E pa ovaj clanak me je odusevio. Gospodin Milan Kovacic je stariji od mene 15 god. i jos uvek uziva u zivotu - alal mu vera. Divan artikl - hvala "Politici" - za nas koji smo dogurali do 82 god. Dodje mi sutra da ostavim sve i da se vratim u moj rodni grad Beograd, za kojim sam zalila svih ovih 56 ziveci u tudjini. Za zadnje tri godine dva puta sam bila u Beogradu po mesec dana i uzivala i bila tuzna sto ga napustam. Ponovo velika hvala "Politici" za ovaj artikl. Mirjana-Arizona

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja