petak, 19.10.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:41

Donatorski doručak za obnovu Prve kragujevačke gimnazije

Autor: Brane Kartalovićnedelja, 14.01.2018. u 09:46
Акција за обнову Гимназије у Крагујевцу (фото Б. Карталовић)

Kra­gu­je­vac – U Pr­voj kra­gu­je­vač­koj gim­na­zi­ji, ko­ja je če­tvr­tog ja­nu­a­ra uju­tru te­ško ošte­će­na u pod­met­nu­tom po­ža­ru, ju­če u 10 i 30 pri­re­đen je do­na­tor­ski do­ru­čak u or­ga­ni­za­ci­ji udru­že­nja „300 Kra­gu­jev­ča­na”. Po­zi­vu su se oda­zva­li biv­ši i sa­da­šnji pro­fe­so­ri i uče­ni­ci ove ško­le, broj­na stu­dent­ska udru­že­nja i sport­ski klu­bo­vi, pri­vred­ne or­ga­ni­za­ci­je i is­tak­nu­ti po­je­din­ci iz kul­tur­nog i na­uč­nog ži­vo­ta gra­da. Vi­še de­se­ti­na Kra­gu­jev­ča­na s de­com do­šlo je da po­ka­že so­li­dar­nost, još jed­nom iz­ra­zi ogor­če­nje zbog van­dal­skog či­na i nov­ča­nim pri­lo­zi­ma po­mog­ne ob­no­vu naj­sta­ri­je srp­ske ško­le ju­žno od Sa­ve i Du­na­ve.

Pr­va kra­gu­je­vač­ka gim­na­zi­ja po­če­la je da ra­di 1833, po od­lu­ci kne­za Mi­lo­ša Obre­no­vi­ća, a 2008. po­no­vo je pro­gla­še­na obra­zov­nom usta­no­vom od na­ci­o­nal­nog zna­ča­ja. 

U po­ža­ru za či­je je pod­me­ta­nje osum­nji­čen Ne­ma­nja Gra­vri­lo­vić (37), od­ra­ni­je po­znat po­li­ci­ji, pot­pu­no su uni­šte­ni na­stav­nič­ka kan­ce­la­ri­ja, kan­ce­la­ri­ja di­rek­to­ra ško­le, kao i ad­mi­ni­stra­tiv­ne pro­sto­ri­je. Ošte­će­na je i jed­na uči­o­ni­ca.

Pre­ma re­či­ma mi­ni­stra pro­sve­te, na­u­ke i teh­no­lo­škog raz­vo­ja Mla­de­na Šar­če­vi­ća, šte­ta pri­či­nje­na na me­đu­spra­tu i pri­ze­mlju sta­rog zda­nja iz 19. ve­ka, ko­je se kao kul­tur­no­i­sto­rij­ski spo­me­nik na­la­zi pod za­šti­tom dr­ža­ve, iz­no­si oko 20 mi­li­o­na di­na­ra. Oko 14 mi­li­o­na di­na­ra po­treb­no je za iz­vo­đe­nje gra­đe­vin­skih ra­do­va, a oko šest mi­li­o­na za na­bav­ku uni­šte­ne opre­me. Va­tre­na sti­hi­ja je pro­gu­ta­la vred­nu ri­zni­cu sli­ka, sta­re knji­ge iz bo­ga­tog bi­bli­o­teč­kog fon­da, kao i deo ra­ču­no­vod­stve­ne i knji­go­vod­stve­ne do­ku­men­ta­ci­je. Na sre­ću, škol­ski dnev­ni­ci su sa­ču­va­ni.

Oku­plje­ne su­gra­đa­ne ju­če je po­zdra­vi­la di­rek­tor­ka Pr­ve kra­gu­je­vač­ke gim­na­zi­je Sla­vi­ca Mar­ko­vić, ko­ja je za naš list po­no­vi­la da ško­la, zbog vi­so­kog nov­ča­nog iz­no­sa, ni­kad ni­je bi­la osi­gu­ra­na. Ume­sto na­pla­te osi­gu­ra­nja, upra­va kra­gu­je­vač­kog hra­ma zna­nja, či­ji uče­ni­ci osva­ja­ju broj­ne do­ma­će i me­đu­na­rod­ne na­gra­de sva­ke go­di­ne, po­zva­la je Kra­gu­jev­ča­ne da svo­jim pri­lo­zi­ma ubr­za­ju ob­no­vu ško­le ko­ju su po­ha­đa­li ne­ki od naj­ve­ćih srp­skih dr­žav­ni­ka, voj­sko­vo­đa, na­uč­ni­ka i kul­tur­nih po­sle­ni­ka, po­put Ni­ko­le Pa­ši­ća, Ra­do­mi­ra Put­ni­ka, Ra­do­ja Do­ma­no­vi­ća i Dra­go­sla­va Sre­jo­vi­ća.

S na­me­rom da se ošte­će­nja što pre sa­ni­ra­ju, udru­že­nje „300 Kra­gu­jev­ča­na” otvo­ri­lo je na­men­ske ra­ču­ne na ko­je su ju­če upla­će­ne pr­ve su­me nov­ca.

Osim dr­žav­nih or­ga­na, plan ob­no­ve Pr­ve kra­gu­je­vač­ke gim­na­zi­je po­dr­ža­lo je i grad­sko ru­ko­vod­stvo. Po­što je po­sle lo­ka­li­za­ci­je po­ža­ra iz­ja­vio da je sa­ni­ra­nje šte­te pri­o­ri­tet lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve, gra­do­na­čel­nik Kra­gu­jev­ca Ra­do­mir Ni­ko­lić je dao na­log ko­mu­nal­nim slu­žba­ma da po­mog­nu u raš­či­šća­va­nju zga­ri­šta. Ta­ko­đe, Re­gi­o­nal­na pri­vred­na ko­mo­ra Šu­ma­di­je i Po­mo­ra­vlja for­mi­ra­la je kon­zor­ci­jum pred­u­ze­ća ko­ja će po­mo­ći da se ško­la što pre ospo­so­bi za re­dov­ne ak­tiv­no­sti. Ra­di bez­bed­no­sti pro­ce­sa na­sta­ve, đa­ci­ma Pr­ve kra­gu­je­vač­ke gim­na­zi­je je pro­du­žen pr­vi deo zim­skog ras­pu­sta, pa će se u uči­o­ni­ce vra­ti­ti u po­ne­de­ljak, 15. ja­nu­a­ra. 


Komentari10
e77d2
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

милица новаковић
Велики одзив грађана да дају донацију за обнову Гимназије не схватам као пуко скупљање новца за кречење и обнављање инвентара.По мом мишљењу то глас оне скрајнуте популације која негује праве вредности.Оне јавности која цени знање,рад,која је дубоко захвална школи која је омогућила да стекну своју професију,буду успешни,да буду људи.То је захвалност професорима Гимназије који су највеће људске вредости и врлине својим трудом уткали у многе генерације.
ми на слици
Лако је обновити просторије и нагорели намештај, спаљене вредне слике и књиге је немогуће вратити. Отуда и прича о осигурању не стоји, добили би неке паре, али не и уништено културно благо. Тако да је све ово помало патетично, личи много на нас. Занимљиво је када коментатори пишу о култури, а не умеју да пишу српски (ћирилицу) на телефонима и рачунарима .... Тако то много личи на нас.
Konstatnin
Krug je zatvoren... Lik koji je podmetnuo pozar se bavio keteringom i hranio skolske profesore i djake. Sad se opet jede, naravno svi su ozalosceni, prikupljaju se donacije, i sve ce se brzo zaboraviti. Od odgovornosti, bilo cije, naravno ni traga ni glasa. A udruzenje gradjana, iako sredstva za obnovu mora da obezbedi drzava, dobilo je besplatnu reklamu koju ce sasvim sigurno unovciti na nekim buducim lokalnim izborima. Vratite se ponovo na ovaj clanak i komentar za par godina, pa cete shvatiti o cemu se radi... Naravno gimnazija je nagorela, dokumenti i knjige i ono sto je od njih ostalo baceni u kontejnere, skupljeni su po neki politicki poeni, a sistem je i dalje ostao neokrnjen. Mozda je ipak samo malo, kao i glava secera. Pa onda ponovo u novi krug.
Djordje
Cestitam ljudima koji su organizovali "donatorski dorucak". Umesto da cekaju pomoc od drzave ili od Boga, oni su sami krenuli da prikupe sredstva i rese problem. Pozdrav hrabrima !
Miki
Krivicna prijava za direktorku. Cuj skola nije osigurana. Kako bi prosao direktor fabrike koji je ne osigura?

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub Pravila o privatnosti

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja