nedelja, 20.01.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:02

Tu­že Ne­mač­ku i dobiju azil

Sve više lju­di, koji­ma je odbijen zah­tev za dobija­nje azi­la, taj sta­tus uspeva da dobije na sud­u
Autor: Nenad Radičevićutorak, 16.01.2018. u 22:00
Избеглички центар у граду Голцову на истоку Немачке (Фото Бета -АП)

Od na­šeg do­pi­sni­ka

Frank­furt, Haj­del­berg – Bez­ma­lo sva­ka dru­ga iz­be­gli­ca, ko­joj je ne­mač­ka dr­ža­va od­bi­la da pru­ži azil, azi­lant­ski sta­tus je do­bi­la na su­du, tu­živ­ši pred uprav­nim su­dom ne­mač­ku dr­ža­vu. Ovu in­for­ma­ci­ju ob­ja­vio je min­hen­ski dnev­ni list „Zi­doj­če caj­tung”, po­zi­va­ju­ći se na od­go­vor ko­ji je ne­mač­ka vla­da da­la po­sla­nič­koj gru­pi opo­zi­ci­o­ne Le­vi­ce.

U od­go­vo­ru vla­de se na­vo­di da su u pr­vih de­vet me­se­ci pro­šle go­di­ne tra­ži­o­ci azi­la, ko­ji su se ža­li­li uprav­nom su­du jer im je od­bi­jen zah­tev za do­bi­ja­nje sta­tu­sa azi­lan­ta, u 44 od­sto slu­ča­je­va do­bi­li pre­su­du u svo­ju ko­rist. To je po­pri­li­čan po­rast bro­ja azi­la­na­ta ko­ji do azi­la sti­žu sud­skim pu­tem, bu­du­ći da su u 2016. no­vo­pri­do­šli­ce u ova­kvim prav­nim ak­ci­ja­ma bi­le uspe­šne u tek 29 od­sto slu­ča­je­va.

Ka­ko pre­no­si „Zi­doj­če caj­tung”, naj­u­spe­šni­ji u ovim pra­vo­sud­nim bit­ka­ma pro­šle go­di­ne su bi­li Si­rij­ci (69 od­sto) i Av­ga­ni­stan­ci (61 od­sto), dok su zna­čaj­no ne­u­spe­šni­ji Ma­ro­kan­ci (12 od­sto) i Al­žir­ci (10 od­sto). Ina­če, par­la­men­tar­na ve­ći­na pro­šlog sa­zi­va Bun­de­sta­ga je do­ne­la od­lu­ku da se Ma­ro­ko, Al­žir i Tu­nis sta­ve na li­stu ze­ma­lja si­gur­nog po­re­kla, što bi sko­ro pa one­mo­gu­ći­lo da nji­ho­vi dr­ža­vlja­ni ima­ju pra­vo na azil u Ne­mač­koj, ali gor­nji dom par­la­men­ta Bun­de­srat ni­je odo­brio ovu od­lu­ku.

Uspeh Si­ri­ja­ca i Av­ga­ni­sta­na­ca da sud­skim pu­tem do­đu do azi­la u Ne­mač­koj za­pra­vo zna­či da im je Sa­ve­zna slu­žba za mi­gra­ci­je i iz­be­gli­ce (BAMF) pru­ži­la za­šti­tu pre­ma Že­nev­skoj kon­ven­ci­ji o iz­be­gli­ca­ma, ali da je ma­nji broj do­bio i pun azil za­ga­ran­to­van ne­mač­kim usta­vom sa­mo za one ko­ji su po­li­tič­ki pro­go­nje­ni a u Ne­mač­ku ni­su do­šli iz ne­ke tre­će si­gur­ne ze­mlje. Osnov­na raz­li­ka iz­me­đu za­šti­te i azi­la je u to­me što sa­mo oni ko­ji su do­bi­li azil ima­ju ne­u­pit­no pra­vo da do­ve­du svo­je čla­no­ve po­ro­di­ce u Ne­mač­ku.

Pre­ma re­či­ma po­sla­ni­ce Le­vi­ce Ule Jelp­ke, vi­so­ka sto­pa uspe­ha žal­bi na od­lu­ke o azi­lu ba­ca „lo­še sve­tlo na kva­li­tet” ini­ci­jal­nih od­lu­ka ko­je je do­neo BAMF. Ona sma­tra da je „oči­gled­no” da po­li­tič­ka vo­lja da se od­vra­ća­ju tra­ži­o­ci azi­la ima za re­zul­tat ne­pra­ved­ne od­bi­je­ni­ce.

„To zna­či da je jed­no­stav­no pri­hva­će­no da su, zbog ova­kvih od­lu­ka, oni ko­ji tra­že za­šti­tu vra­ća­ni u rat, tor­tu­ru i pro­gon”, sma­tra ova le­vi­čar­ska po­sla­ni­ca. U od­go­vo­ru vla­de, osim pro­ce­na­ta uspe­šno­sti žal­bi, ne na­vo­di se kon­kre­tan broj žal­bi ko­ji je pod­net, ali je ra­ni­je ob­ja­vlje­no da je sa­mo u pr­voj po­lo­vi­ni 2017. pred uprav­nim su­do­vi­ma pod­ne­to 250.000 žal­bi, što je po­pri­li­čan po­rast u od­no­su na ce­lu 2016. ka­da ih je bi­lo oko 100.000 ili 2015. ka­da ih je bi­lo oko 50.000.

Jelp­ke­o­va je ra­ni­je iz­ja­vi­la za ne­mač­ki dnev­nik „No­je ozna­bri­ker caj­tung” da je po­li­ti­ka od­vra­ća­nja po­ve­ća­la bi­ro­krat­ski pri­ti­sak na nad­le­žne slu­žbe ali i su­do­ve. Zbog ve­li­kog bro­ja slu­ča­je­va, na­ja­vlje­no je da će broj su­di­ja za uprav­ne po­slo­ve bi­ti po­ve­ćan za još 320 su­di­ja, iako su pro­ce­ne da bi bi­lo neo­p­hod­no po­ve­ća­nje od hi­lja­du su­di­ja ka­ko bi se re­ši­li na­go­mi­la­ni slu­ča­je­vi.


Komentari9
87bd8
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

stefan vukcevic
zanimljivo.jos na sva usta pozivaju migrante da tuze drzavu umesto da ih obeshrabruju.hmmm.ko li stvarno upravlja nemackom?soros,usa,nvo koje finansiraju soros i usa?ma neeee.migranti sami sebe zastupaju,sami znaju sve rupe u zakonu.daaaa.tako je .merkelova upravlja nemackom.palo mi je na pamet ko li placa sve te advokate koji ruse nemacku drzavu ali pogresio sam misleci da neko drugi to placa a ne polupismeni migranti koji ne znaju da beknu nemacki jezik.nije u toku rusenje evrope vec su svi migranti postali experti nemackog prava i pricaju nemacki jezik bolje od samih nemaca.
Милош
Јустинијан не зна да сваки други од тих азиланата који у "правној држави" добију азил на суду, на крају заврши у Пољској,Чешкој или Словачкој. Због тога је дошло до оштре реакције наведених земаља из тзв. Вишеградске групе. Са друге страане не добијање азила од стране Немачке, представља обману, јер је Ангела Меркел јавно позвала азиланте да дођу у Немачку, а унда их као стварни господар Европе распоређује у друге земље.
Mikavica Slobodan
Gospdinr Justinian , sta znci danas pravna drzava? Znaci sve se moze opravdati i tuziti, SAD su takodje pravna drzava pa nasta lici - divlji zapad.
Jovan Milanovic
Zanimljivo. Njemacku drzavu tuze njemackom sudu, koji presudi protiv svoje drzave, a samim tim i protiv sebe.
mila simic
Nemacku drzavu mogu da tuze vrhovnom sudu. Drzava je odeljena striktno od sudstva. A, iznad sudstva je kontrolna institucija Ustavni sud koji ima pravo i duznost da ospori odluke parlamenta ili suda ako nisu u saglasnosti sa Ustavom. Politika, pretsednici, premijeri su samo u sluzbi drzave i nemaju nikada zadnju rec.
Preporučujem 19
mrljavko
Justinijan, sve ima svoje kalkulacije, pa shodno tome ne vidim sta to dokazujes. Pitanje je samo organizacije i prakse. Koliko je pristiglo izbeglica. Koliko je od toga odbijeno. Koliko je od odbijenih podnelo tuzbu, a kolko je tuzbu dobilo. Forma je elegantna, a i pogoduje nekim programima nemackih partija, pa i vrlim prijateljima iz inostranstva. Sa druge strane na pr. u Rusiji to nije praksa, jer su shvatanja drugacija. Uostalom ako i tuzi drzavu, mozda neki i prodju, ali glavu ne otsecaju. Treba znati i nauciti da svaka zelja i namera u zivotu ne mora da se ispuni apsolutno nikada. Je li to nesto strasno ili je jako nenormalno. Sistemi drugacije funkcionisu ali opet se sve svede na isto i jedna i druga drzava egzistiraju. Uredu, izgleda ti lepse u Nemackoj radi mnogo cega, ali ta fiks ideja o nekoj pravoj i nekoj krivoj drzavi je jedan supljikat u tvojoj glavi. To sto se tebi svidja uopste nije potvrda tacnosti tvoga stava za sve ostale. Cuvaj svoju sercu i zadovoljstvo za sebe.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub Pravila o privatnosti

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja