nedelja, 05.07.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
utorak, 16.01.2018. u 22:00 Miroslava Derikonjić
NAGODBA HRVATSKIH HULIGANA SA TUŽILAŠTVOM

Prizna­ju nasilje na der­biju za kazne do šest meseci zatvo­ra

Ka­da izdrže kazne šesto­rica državlja­na Hr­vat­ske biće pro­terani iz Sr­bije sa zabra­nom ula­ska u tra­ja­nju od tri godine
И да­ље се не зна ко је на­ло­жио иза­зи­ва­ње не­ре­да на ста­ди­о­ну Пар­ти­за­на (Фото В.Марковић)

Še­sto­ri­ca hr­vat­skih dr­ža­vlja­na ko­ji se te­re­te za iza­zi­va­nje ne­re­da to­kom fud­bal­skog der­bi­ja iz­me­đu Par­ti­za­na i Cr­ve­ne zve­zde 13. de­cem­bra 2017. go­di­ne, pri­zna­će pred Vi­šim jav­nim tu­ži­la­štvom od­go­vor­nost za kri­vič­no de­lo na­sil­nič­kog po­na­ša­nja na sport­skoj pri­red­bi u za­me­nu za bla­že ka­zne, sa­zna­je „Po­li­ti­ka”. Pre­ma sa­zna­nji­ma na­šeg li­sta, hr­vat­ski iz­gred­ni­ci su, po sa­ve­tu bra­ni­la­ca, ju­če pri­sta­li da pri­zna­ju kri­vič­nu od­go­vor­nost, a da im za­uz­vrat bu­de iz­re­če­na ka­zna za­tvo­ra do šest me­se­ci. Spo­ra­zu­mom je pred­vi­đe­no i da, po iz­dr­ža­noj ka­zni, Hr­va­ti bu­du pro­te­ra­ni iz Sr­bi­je i da im se za­bra­ni ula­zak u na­šu ze­mlju u na­red­ne tri go­di­ne.

Pre­go­vo­ri iz­me­đu osum­nji­če­nih Hr­va­ta i nad­le­žnog tu­ži­la­štva, ot­kri­va sa­go­vor­nik „Po­li­ti­ke” bli­zak is­tra­zi, tra­ja­li su sve­ga dva da­na. Pre­ma nje­go­vim re­či­ma, po­stu­pa­ju­ći tu­ži­lac je bra­ni­o­ci­ma iz­neo ini­ci­jal­ni pred­log za pri­zna­nje kri­vi­ce. Za de­lo na­sil­nič­kog po­na­ša­nja na sport­skoj pri­red­bi, ko­je se iz­gred­ni­ci­ma sta­vlja na te­ret, za­pre­će­na je ka­zna za­tvo­ra do 12 go­di­na. 

– Tu­ži­la­štvo je pot­pi­si­va­nje spo­ra­zu­ma za­ka­za­lo za 23. ja­nu­ar, po­sle če­ga će su­di­ja za pret­hod­ni po­stu­pak za­ka­za­ti ro­či­šte na ko­jem će se od­lu­či­va­ti ho­će li sud pri­hva­ti­ti spo­ra­zum – na­vo­di „Po­li­ti­kin” sa­go­vor­nik. 

Vi­še jav­no tu­ži­la­štvo, pre­ma ne­zva­nič­nim in­for­ma­ci­ja­ma, do sa­da ni­je sa­zna­lo ko je na­lo­žio iza­zi­va­nje in­ci­de­na­ta, od­no­sno po­za­di­nu kr­va­vih su­ko­ba na sta­di­o­nu Par­ti­za­na. To­kom sa­slu­ša­nja kod tu­ži­o­ca, pod­se­ti­mo, še­sto­ri­ca osum­nji­če­nih bra­ni­la su se ću­ta­njem i ni­su že­le­la da od­go­vo­re ni na jed­no pi­ta­nje. 

U ne­re­di­ma na fud­bal­skom der­bi­ju, pod­se­ti­mo, po­vre­đe­no je i uhap­še­no vi­še de­se­ti­na na­vi­ja­ča Par­ti­za­na, ko­ji su se me­đu­sob­no su­ko­bi­li. Nad­le­žno tu­ži­la­štvo po­kre­nu­lo je po­stu­pak pro­tiv Iva­na Mi­ško­vi­ća, Stej­pa­na Mi­ho­vi­lo­vi­ća, Hr­vo­ja Ba­ko­vi­ća, Ja­ko­va Po­dru­ga, An­te Fi­ri­ća i Da­mi­ra To­va­ro­vi­ća. 

Raz­log za ha­os na sta­di­o­nu bi­la je bit­ka za pre­vlast iz­me­đu dve na­vi­jač­ke gru­pe Par­ti­za­na oko to­ga ko će „ko­man­do­va­ti” tri­bi­nom. In­ci­dent je po­čeo u 15. mi­nu­tu utak­mi­ce, a za­vr­šio se 25 mi­nu­ta ka­sni­je. U ma­sov­noj tu­či hu­li­ga­ni su po­ka­za­li ne­ve­ro­vat­nu bru­tal­nost: jed­ni dru­ge pr­ži­li su ba­klja­ma, ga­zi­li po gla­va­ma, uda­ra­li pro­tiv­ni­ke ta­ko da su im li­ca bi­la na­te­če­na i ne­pre­po­zna­tlji­va. Za­tim su po­ra­že­ni ski­nu­ti do go­le ko­že i osta­vlje­ni da sto­je u dnu tri­bi­ne dok su im stva­ri ba­ca­ne na lo­ma­ču i za­pa­lje­ne. Na kra­ju su iz­ba­če­ni sa tri­bi­ne na atlet­sku sta­zu ta­ko go­li i po­vre­đe­ni, gde su ih pri­hva­ti­li Žan­dar­me­ri­ja i hit­na po­moć, pa su od­ve­de­ni na VMA.

Do su­ko­ba je do­šlo ka­da je frak­ci­ja na­vi­ja­ča Par­ti­za­na pod na­zi­vom „Van­da­li” i „Jang bojs” na­pa­la vo­đe na­vi­ja­ča oku­plje­ne u gru­pi „Gro­ba­ri 1970”. Hr­va­ti su bi­li na stra­ni na­pa­da­ča, od­no­sno onih ko­ji su že­le­li da ot­mu me­sto na „šip­ci”, od­no­sno po­zi­ci­ju gde obič­no sto­je vo­đe na­vi­ja­ča.

 

Do­govor i sa srp­skim izgrednicima

Po­red šesto­rice hrvat­skih državlja­na, zbog nereda na der­biju, uhapšena su i tro­ji­ca Sr­ba. Ka­ko sazna­je­mo i oni su se „nagodili” sa Vi­šim javnim tužilaštvom: pri­zna­će kri­vicu u zamenu za kazne kućnog zatvo­ra do osam meseci.

 

Komentari4
77eba
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Nemanja
Vi što se žalite na blagu kaznu, samo se setite gde je naš Ivan Bogdanov, čovek koji nas je "usrećio" protiv Italijana u Đenovi a kasnije i protiv Albanije u Beogradu, a ne sumanjam da je i dalje na stadionima iako smo zbog njega izgubli 6 bodova i gomilu para
Sasa Novakovic
Prosto ne mogu da poverujem! Zar nije moglo minimum pet godina plus dozivotna zabrana ulaska u Srbiju!
Milan Ustipraća
Smešna kazna!
Zoran Zaev
Tri godine zabrane ulaska u Srbiju? Au što ćemo da ih zajebemo!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja