nedelja, 06.12.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
sreda, 17.01.2018. u 21:11 Danijela Davidov-Kesar

Obavezna vakcinacija uskoro i za lekare

Od 2020. godine zaposleni u zdravstvenim ustanovama moraće da prime vakcinu protiv gripa i hepatitisa Be, ali i protiv drugih zaraznih bolesti poput malih boginja, rubele, zaušaka, difterije...
(Фото Пиксабеј)

Le­ka­ri u Sr­bi­ji od 2020. go­di­ne mo­ra­će da se vak­ci­ni­šu pro­tiv gri­pa i he­pa­ti­ti­sa Be, ali i pro­tiv dru­gih za­ra­znih bo­le­sti. U skla­du sa pod­za­kon­skim ak­tom o imu­ni­za­ci­ji, za dve go­di­ne kre­će spro­vo­đe­nje oba­ve­znog vak­ci­ni­sa­nja i pro­tiv ma­lih bo­gi­nja, ru­be­le, za­u­ša­ka, per­tu­si­sa, dif­te­ri­je, va­ri­če­le, me­nin­go­kok­ne bo­le­sti i dru­gih obo­lje­nja po epi­de­mi­o­lo­škim in­di­ka­ci­ja­ma.

„Imu­ni­za­ci­ja za­po­sle­nih u zdrav­stve­nim usta­no­va­ma je u nad­le­žno­sti Re­pu­blič­ke struč­ne ko­mi­si­je za nad­zor nad bol­nič­kim in­fek­ci­ja­ma i ko­mi­si­ja za bol­nič­ke in­fek­ci­je ko­je po­sto­je u sva­koj zdrav­stve­noj usta­no­vi”, po­ja­šnja­va­ju u In­sti­tu­tu za jav­no zdra­vlje Sr­bi­je „Dr Mi­lan Jo­va­no­vić Ba­tut”.

Do­bi­ja­nje ce­pi­va bi­će oba­ve­zu­ju­će i za sve za­po­sle­ne u zdrav­stve­nim usta­no­va­ma.

– Naj­bo­lja te­ra­pi­ja je za­pra­vo pre­ven­ci­ja. Kad mo­že za ne­što da se pri­mi vak­ci­na do­bro je i to po­dr­ža­vam – ka­že do­cent dr Go­ran Ste­va­no­vić, di­rek­tor Kli­ni­ke za in­fek­tiv­ne i trop­ske bo­le­sti Kli­nič­kog cen­tra Sr­bi­je.

Zdrav­stve­ni rad­ni­ci ko­ji su u de­tinj­stvu vak­ci­ni­sa­ni pro­tiv po­me­nu­tih obo­lje­nja ne­će mo­ra­ti po­no­vo da do­bi­ja­ju vak­ci­ne, ali ho­će oni ko­ji ni­su pri­mi­li sve do­ze ce­pi­va kao i oni ko­ji se uop­šte ni­su vak­ci­ni­sa­li. Sma­tra se da će na taj na­čin za­po­sle­ni u zdrav­stve­nim usta­no­va­ma da­ti do­bar pri­mer ro­di­te­lji­ma ko­ji upor­no od­bi­ja­ju vak­ci­ni­sa­nje de­ce.

No­ve za­kon­ske pro­pi­se po­dr­ža­va i epi­de­mi­o­log pro­fe­sor dr Zo­ran Ra­do­va­no­vić, ko­ji sma­tra da vak­ci­ne za zdrav­stve­ne rad­ni­ke tre­ba po­ste­pe­no uvo­di­ti. On ka­že da su i sa­da­šnji srp­ski za­ko­ni u ovoj obla­sti do­bri, ali da je pro­blem što se ne spro­vo­de u pot­pu­no­sti u prak­si. 

– U dru­gim ze­mlja­ma se pro­pi­si po­štu­ju. U SAD je vi­še od 90 od­sto le­ka­ra vak­ci­ni­sa­no pro­tiv gri­pa, što u Sr­bi­ji ni­je slu­čaj. To se sma­tra etič­kim pi­ta­njem jer je pro­blem ako se ne­vak­ci­ni­sa­ni le­kar raz­bo­li u se­zo­ni gri­pa i ne mo­že da le­či pa­ci­jen­te u vre­me ka­da je naj­po­treb­ni­ji u zdrav­stve­noj usta­no­vi. S dru­ge stra­ne, ako on do­bi­je grip, mo­že da za­ra­zi pa­ci­jen­te – po­ja­šnja­va dr Ra­do­va­no­vić i do­da­je da su mno­ge me­di­cin­ske se­stre ko­je ra­de na ode­lje­nji­ma he­mo­di­ja­li­ze stra­da­le jer ni­su bi­le vak­ci­ni­sa­ne pro­tiv he­pa­ti­ti­sa.

Sta­ti­sti­ka po­ka­zu­je da oko tri mi­li­o­na ne­vak­ci­ni­sa­nih lju­di go­di­šnje na pla­ne­ti iz­gu­bi ži­vot zbog dif­te­ri­je, te­ta­nu­sa, ve­li­kog ka­šlja i ma­lih bo­gi­nja, bo­le­sti ko­je mo­gu da se spre­če vak­ci­nom. Oko mi­li­on sta­nov­ni­ka Sta­rog kon­ti­nen­ta ni­je vak­ci­ni­sa­no osnov­nim vak­ci­na­ma zbog če­ga u po­sled­nje vre­me u mno­gim dr­ža­va­ma buk­te bo­le­sti za ko­je se mi­sli­lo da se vi­še ne­će ja­vlja­ti. Naj­a­lar­mant­ni­ja je si­tu­a­ci­ja tre­nut­no sa obo­le­va­njem od ma­lih bo­gi­nja, jer mno­gi ma­li­ša­ni ni­su vak­ci­ni­sa­ni, a je­dan obo­le­li u ne­vak­ci­ni­sa­noj sre­di­ni mo­že da za­ra­zi 12 do 17 ose­tlji­vih oso­ba. U Sr­bi­ji su dve oso­be, jed­no de­te i je­dan tri­de­se­to­go­di­šnjak, iz­gu­bi­le ži­vot zbog ovog obo­lje­nja.

Komentari4
60ee6
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Радмила Арсић
Лекари Доктори Медицинске сестре прво требају да се тестирају дал су психопате па тек онда да преписују лекове и они штосу здрави медицински радници да обрате пажњу шта пију и које компликације могу да проузрокују ти лекови,вакцине и тд
Marko
Ima da budete zdravi i vakcinisani, druge vam nema! Ko će da brine o vama, ako ne multinacionalne korporacije, "nauka" i korumpirani epidemiolozi? Uskoro propisi i zakoni o opštoj vakcinaciji čitave populacije, pucaćete od zdravlja. Kosmos će se tresti od zdravlja.
Svetlana NS
Odrasli nemaju imunitet NI OD JEDNE bolesti od kojih su vakcinisani kao deca. Sad ćemo svi (proširiće oni brzo to na sve odrasle) u red za vakcinaciju. Jedino oni koji su prirodno preležali dečje bolesti imaju doživotni imunitet. E, jesmo krdo.
ВлаДо
Дежа ви.Прво је Томица заврнуо рукав.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja