subota, 19.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 21:55

Žiteljima Beloševca sud zabranio da prilaze crkvi

Poznavaoci prilika u Kragujevcu kažu da je država morala da reaguje kada je postalo jasno da lokalna opoziciona grupacija želi da izazove nemire u gradu, zloupotrebljavajući proteste žitelja naselja zbog preseljenja paroha
Autor: Brane Kartalovićpetak, 19.01.2018. u 21:41
Празна црква у Белошевцу (Фото Б. Карталовић)

Kra­gu­je­vac – Mi­lu­ti­nu Bu­la­to­vi­ću i Sr­đa­nu Ili­ću, okri­vlje­ni­ma za po­vre­du slo­bo­de is­po­ve­da­nja ve­re i vr­še­nja ver­skih ob­re­da, Osnov­ni sud u Kra­gu­jev­cu je, po­sle sa­slu­ša­nja, iz­re­kao me­ru za­bra­ne pri­la­že­nja, sa­sta­ja­nja i ko­mu­ni­ci­ra­nja sa ošte­će­nim sve­šte­ni­ci­ma Dru­ge be­lo­še­vač­ke pa­ro­hi­je, kao i me­ru za­bra­ne po­se­ći­va­nja cr­kve Sve­tog ve­li­ko­mu­če­ni­ka kne­za La­za­ra u ovom kra­gu­je­vač­kom pri­grad­skom na­se­lju.

Pre­ma od­lu­ci su­di­je za pret­hod­nu po­stu­pak, ovim Be­lo­šev­ča­ni­ma je za­bra­nje­no da cr­kvi La­za­ri­ci i sve­šte­ni­ci­ma S. N., R. Lj., M. Ž. i M. A. pri­la­ze na uda­lje­nost ma­nju od 100 me­ta­ra.

Ista me­ra je ra­ni­je iz­re­če­na i Mir­ja­ni Ra­do­sa­vlje­vić, Tan­ko­sa­vi Ste­fa­no­vić i Slo­bo­dan­ki Ra­do­va­no­vić, ko­je su okri­vlje­ne za isto kri­vič­no de­lo kao i nji­ho­ve kom­ši­je.

Ovo pe­to­ro Kra­gu­jev­ča­na su bi­li ak­tiv­ni uče­sni­ci vi­še­me­seč­nog pro­te­sta ži­te­lja Be­lo­šev­ca zbog od­lu­ke Epi­sko­pa šu­ma­dij­skog Jo­va­na da ot­pu­sti nji­ho­vog du­go­go­di­šnjeg pa­ro­ha, sve­šte­ni­ka Sa­šu Og­nja­no­vi­ća. Njih je po­li­ci­ja, po na­lo­gu Osnov­nog jav­nog tu­ži­la­štva, pri­ve­la u uto­rak po pod­ne i sre­du uju­tru ka­da se ne­ko­li­ko de­se­ti­na Be­lo­šev­ča­na oku­pi­lo is­pred se­di­šta kra­gu­je­vač­kog tu­ži­la­štva.

Po­li­ci­ja je Bu­la­to­vi­ću i Ili­ću od­re­di­la me­ru za­dr­ža­va­nja u tra­ja­nju od 48 sa­ti, a Osnov­no jav­no tu­ži­la­štvo je za ovu dvo­ji­cu okri­vlje­nih tra­ži­lo od­re­đi­va­nje pri­tvo­ra. Ovaj zah­tev, pre­ma re­či­ma port­pa­rol­ke i se­kre­ta­ra Osnov­nog su­da u Kra­gu­jev­cu Je­le­ne Da­mlja­no­vić, su­di­ja za pret­hod­ni po­stu­pak ni­je pri­hva­tio, sa obra­zlo­že­njem da ne­ma za­kon­skih uslo­va za od­re­đi­va­nje pri­tvo­ra. Ume­sto to­ga, iz­re­če­na im je me­ra za­bra­ne pri­la­ska cr­kvi La­za­ri­ci i sve­šte­no­u­pra­vi­te­lji­ma na ma­nje od 100 me­ta­ra. 

Pro­to­na­me­sni­ku Og­nja­no­vi­ću je 23. av­gu­sta pro­šle go­di­ne iz­re­če­na me­ra pri­vre­me­nog ka­non­skog ot­pu­sta iz Dru­ge be­lo­še­vač­ke pa­ro­hi­je, zbog, ka­ko je na­ve­de­no u od­lu­ci vla­di­ke Jo­va­na, ne­po­zna­va­nja ti­pi­ka, po­ja­nja i bo­go­slu­že­nja. Su­ge­ri­sa­no mu je da po­tra­ži ka­non­ski pri­jem u ne­ku dru­gu epar­hi­ju Srp­ske pra­vo­slav­ne cr­kve, a tri me­se­ca ka­sni­je, od­lu­kom od 17. no­vem­bra 2017, sve­šte­nik Og­nja­no­vić je pre­me­šten u Dru­gu re­ko­vač­ku pa­ro­hi­ju. Po­što je od­bio da pri­hva­ti no­vu du­žnost, Epar­hi­ja šu­ma­dij­ska je pro­tiv Og­nja­no­vi­ća po­kre­nu­la cr­kve­nu is­tra­gu ko­ja još ni­je okon­ča­na.

Ne­za­do­volj­ni ovim od­lu­ka­ma, ži­te­lji Be­lo­šev­ca su or­ga­ni­zo­va­li pro­test, na­vo­de­ći da raz­lo­zi za ot­pu­šta­nje nji­ho­vog du­go­go­di­šnjeg pa­ro­ha, ko­ji se du­žno­sti bo­go­slu­ži­te­lja u La­za­ri­ci pri­hva­tio pre de­set go­di­na, ni­su ka­non­ske pri­ro­de, već da iza sve­ga sto­ji na­me­ra vla­di­ke Jo­va­na da u jed­noj od naj­ve­ćih pa­ro­hi­ja u Šu­ma­di­ji pri­ku­pi što vi­še nov­ca. Tvr­di­li su da otac Sa­ša ni­je imao „ta­ri­fu”, već da je pri­li­kom ver­skih ob­re­da od pa­ro­hi­ja­na pri­mao sa­mo ono što bi mu sa­mi da­li. U na­me­ri da za­šti­te sve­šte­ni­ka Og­nja­no­vi­ća, ži­te­lji Be­lo­šev­ca su upu­ti­li pi­smo vr­hu SPC.

Po­sle sve otvo­re­ni­jih ver­bal­nih su­ko­ba po­je­di­na­ca sa no­vim upra­vi­te­lji­ma cr­kve u Be­lo­šev­cu, ko­ji su kul­mi­ni­ra­li še­stog ja­nu­a­ra na Bad­nje ve­če, Epar­hi­ja šu­ma­dij­ska je 15. ja­nu­a­ra iz­da­la sa­op­šte­nje u ko­me je pro­to­na­me­sni­ka Og­nja­no­vi­ća i nje­go­ve pri­sta­li­ce op­tu­ži­la za ras­kol­ni­štvo i po­zva­la ih na po­ka­ja­nje. Po­dr­šku vla­di­ci Jo­va­nu, u nje­go­vim na­po­ri­ma na una­pre­đe­nju cr­kve­nog ži­vo­ta i oču­va­nju ka­non­skog po­ret­ka cr­kve, pru­ži­li su svi ar­hi­je­rej­ski na­me­sni­ci Epar­hi­je šu­ma­dij­ske, kao i za­me­nik šu­ma­dij­skog epi­sko­pa, pro­to­je­rej sta­vro­for prof. dr Zo­ran Kr­stić.

Pro­te­ste Be­lo­šev­ča­na od po­čet­ka pra­ti kra­gu­je­vač­ka po­li­ci­ja, a is­pred ov­da­šnjeg tu­ži­la­štva, to­kom sa­slu­ša­nja okri­vlje­nih za po­vre­du slo­bo­de is­po­ve­da­nja ve­re i vr­še­nja ver­skih ob­re­da, bi­lo je pri­sut­no i ne­ko­li­ko pri­pad­ni­ka Žan­dar­me­ri­je. Po­zna­va­o­ci pri­li­ka u Kra­gu­jev­cu ka­žu da je dr­ža­va mo­ra­la da re­a­gu­je u tre­nut­ku ka­da je po­sta­lo ja­sno da jed­na lo­kal­na opo­zi­ci­o­na gru­pa­ci­ja že­li da iza­zo­ve ne­mi­re u gra­du, zlo­u­po­tre­blja­va­ju­ći pro­te­ste ži­te­lja na­se­lja u ko­me ima od­re­đen broj pri­sta­li­ca. 


Komentari14
2efd0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Pavle
Kakva glupost, sta ima Vladika sa tim da li pop ima tarifu ili nema, novac od obreda ide popu jer popovi nemaju platu, a ne Vladiki. Vladiki tj eparhiji crkvenu taksu tj razrez uplacuje Crkvena opstina....nego popovima uvek lakse da sve svale na Vladike kako bi oni izgledali pred narodom dobri i posteni. A tom popu ako nije bitno materijalno sto ne prihvati tu siromasniju parohiju u Rekovcu?
Zana
Oni koji nisu sigurni gde je Belosevac a gde Rekovac neka pogledaju na mapi, a ako je vladika Jovan zaista izjavio da mestani moraju primiti svakoga koga im posalje pa makar I crnog djavola onda su ga izgleda i dobili jer "ko sa djavolom tikve sadi one mu se o glavu razbijaju".
Милош Миленковић, Крагујевчанин
У целом догађају је крив Јован, који по свом обичају распаљује ствари и ствара проблеме. То је исто радио и код нас у Западној Америци када је био владика. Једино је решење да Јован напусти Шумадијску епархију и да дође владика на чијем срцу лежи Светосавље. Суду није место да забрањује верницима да долазе у Цркву, АЛИ, надлежност им јесте да кажњавају криминалце који онемогућавају верницима да долазе на Богослужења.
Иван М.
Милоше, 'владика на чијем срцу лежи Светосавље', добра ти је та. Ако и лежи предубоко је закопано. Дедер испричај још неки ако имаш... Ево и ја да додам неки :'Када је парох Саво Косојевић 24.01.2011 извео екуменистичку 'Православну' литургију у Марибору и при том увео Католичке свештенике у сам Православни олтар! што по канонима заслужује расчињење, без повратка, све владике су се дигле и одмах га по Богу и истини која јесте у Православљу избацили из цркве. Јел' добар? Или овај:'Када се владика Порфирије сагао и пољубио Папи руку, нешто што је свети владика Петар Цетињски са резигнацијом одбио када му је речено да уради, цео сабор СПЦ се састао да јеретика расчини и Православље очува неокрњеним. Јел' бољи овај? Баш си ти неки шаљивџија...
Preporučujem 4
Danilo
Ne treba pribegavati nasilju. Ako niste zadovoljni izborom novog sveštenika, lepo mu se zahvaliti za usluge koje vam nudi. Pa ko duže izdrži...
petar
sud i tuzilastvo kada treba da sude tajkunima i lopovima koji su opjackali drzavu,,,,onda njihove mere traju decenijama i nista ne urade korisno za drzavu,,,,,a kada narod koji brani svog svestenika,,onda su efikasni,,sram ih bilo,,podrzavam te hrabrfe ljude koji brane svog svestenika,,,,,,,a vladiku treba udaljiti iz kragujevca,,,ko je on,,,,,?voze se u skupim kolima,,,,mesto da dele sudbinu naroda,,,,,bravo za belosevcane,,,steta sto vas ceo kragujevac ne podrzava,,,a morali bi,,,

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja