sreda, 16.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 14:00

Lovci na okupu u Velikom Gaju kod Plandišta

Kažu da bez problema porane, druže se i preko oranica stignu do – kafančeta
Autor: S. Bo­žo­vićponedeljak, 22.01.2018. u 10:15
(Фо­тографије С. Бо­жо­вић)
Вер­ни пра­ти­лац у потрази за ди­вљачи

Lov­ci su to: ima­ju svo­je raz­lo­ge zbog ko­jih po­ra­ne, stig­nu u lo­vi­šte i pre­pe­ša­če ki­lo­me­tre, če­sto po sne­gu ili ga­ca­ju­ći po ras­kva­še­noj ze­mlji. Ta­ko je i sa čla­no­vi­ma lo­vač­kog dru­štva „Br­za­va” u Ve­li­kom Ga­ju kod Plan­di­šta, či­ji je dom, ukra­šen pe­ha­ri­ma i tro­fe­ji­ma, već de­ce­ni­ja­ma zbor­no me­sto lo­va­ca ovog kra­ja. 

Čim se na­đu na oku­pu pro­ve­ra­va­ju opre­mu, do­vo­de pse, a ta­ko­zva­ni lov­nik od­re­đu­je de­lo­ve lo­vi­šta u ko­je će se ići po gru­pa­ma. Spre­man je i trak­tor, pa se lov­ci sa du­žim sta­žom pe­nju u pri­ko­li­cu i ima­ju pri­vi­le­gi­ju da ne pe­ša­če baš sve vre­me lo­va. Na te­re­nu se, ka­žu, pa­žlji­vo ras­po­re­de zbog bez­bed­no­sti i – lov mo­že da poč­ne. Ova zi­ma je bla­ga, bar za sa­da tvr­de, pa se psi la­ko kre­ću po lo­vi­štu i pro­na­la­ze di­vljač. 

Ne­ma bla­ta, pa je lov­ci­ma šet­nja ugod­na. Se­zo­na lo­va za njih tra­je ce­le go­di­ne, ali naj­a­trak­tiv­ni­ji, za ve­ći­nu lo­va­ca, je­ste upra­vo zim­ski pe­ri­od ka­da lo­ve fa­za­ne i ze­če­ve. Ža­le se da je po­sled­njih go­di­na sve ma­nje lo­va­ca, a i di­vlja­či u lo­vi­šti­ma. Ne­po­volj­ni uslo­vi, pr­ska­nje pe­sti­ci­di­ma, sma­nje­nje te­re­na po­volj­nih za pri­rod­na sta­ni­šta zna­čaj­no uti­ču na broj­nost di­vlja­či. Ipak, u lo­vač­kom dru­štvu „Br­za­va” i ove go­di­ne ima pri­prav­ni­ka i mla­đih lo­va­ca. Gde su lov­ci, uz dru­že­nje i do­bru šet­nju uvek se ču­je i po­ne­ka ša­la ili „lo­vač­ka pri­ča”, ma­da su sprem­ni i za ma­le fi­lo­zof­ske ras­pra­ve o to­me šta je lo­vac. 

– E, vi­diš, to ti je gru­pa lju­di ko­ji po­ra­ne, po­ne­su pu­ške, po­ve­du ke­ro­ve u lov, i pre­ko ora­ni­ca i bla­ta pro­đu šu­mu da bi na­po­kon sti­gli u – ka­fan­če – ka­že je­dan od še­re­ta. 

I on­da, iako ni­je baš po pro­pi­su, po­seb­no po zi­mi i mra­zu, uz do­bar za­lo­gaj do­ma­će lo­vač­ke ko­ba­si­ce, do­bro do­đe i po ne­ki gu­tljaj do­ma­će lju­te. 

Ta­ko je bi­lo i pro­te­klog vi­ken­da.


Komentari1
e5268
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Svetozar
Tradicija svake zemlje je i postojanje lovačkih društava. Veće i dugotrajnije države od toga prave karnevale lovačkih udruženja iz raznih krajeva. Jače ekonomije to rade tako da uz lovce , sa ordenjem zasluga, idu pleh muzički orgestri , skoro kao vojni, i tu ima da se vidi svo bogatstvo nacije. Npr, takvi događaji su u Nemačkoj veoma popularni. Lovci iz okolnih oblasti tako u isti dan a u većim gradovima prirede druženje građanima a i televizija taj dan uglavnom to prenosi i o tome se priča na nacionalnom nivou. Obzirom da mi stremimo EU događanjima verovatno će i kod nas biti tako. Karneval lovaca iz okoline većih gradova u Srbiji u NS, BGD, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Užicu, Novom Pazaru itd. Živi bili pa videli. Po ugledu na tradiciju razvijenih iz EU. Jasno, na karnevalu lovci nose samo paradna odela ( ne i oružije ), medalje i šešire sa perima ( uspomenama sa lova ). Ispred udruženja ide , obično devojka ili žena sa tablom na kojoj piše odakle su; otpozdravljaju, svi nasmejani.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja