ponedeljak, 24.02.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 21:16

Sto pet­na­est go­di­na HE „Vuč­je”

petak, 26.01.2018. u 08:39
ХЕ „Вучје” (Фото Д. Коцић)

U Isto­rij­skom mu­ze­ju Sr­bi­je u Be­o­gra­du otvo­re­na je mul­ti­me­di­jal­na iz­lo­žba „Đor­đe Sta­no­je­vić – čo­vek ko­ji je osve­tlio Sr­bi­ju”. Đor­đe Sta­no­je­vić (1858–1921) bio je fi­zi­čar ko­ji se ba­vio elek­tro­teh­ni­kom i osve­tlio je Sr­bi­ju. Ma­lo je, me­đu­tim, jav­no­sti po­zna­to da je ovaj ugled­ni pro­fe­sor Ve­li­ke ško­le, ka­sni­je i Be­o­grad­skog uni­ver­zi­te­ta, naj­za­slu­žni­ji za grad­nju hi­dro­e­lek­tra­ne na re­ci Vuč­jan­ki, ne­da­le­ko od Le­skov­ca, 1903. go­di­ne, dru­ge po­sle one na Đe­ti­nji, ko­ja je po­če­la sa ra­dom tri go­di­ne ra­ni­je. 

Od 1903. go­di­ne, rad HE „Vuč­je” bio je pre­ki­nut sa­mo zbog di­ver­zi­je to­kom Dru­gog svet­skog ra­ta. Go­di­ne 2005. HE „Vuč­je” uvr­šće­na je u svet­sku ba­šti­nu teh­ni­ke, me­đu 65 obje­ka­ta. Zva­nič­no je po­če­la da ra­di 11. de­cem­bra po sta­rom, od­no­sno 24. de­cem­bra 1903. go­di­ne po no­vom ka­len­da­ru, na Dan oslo­bo­đe­nja Le­skov­ca od Tu­ra­ka 1877. go­di­ne. 

Sred­stva za iz­grad­nju HE „Vuč­je” obez­be­di­li su le­sko­vač­ki in­du­stri­jal­ci, ko­ji su 1901. go­di­ne, na ini­ci­ja­ti­vu Đor­đa Sta­no­je­vi­ća osno­va­li „Le­sko­vač­ko elek­trič­no ak­ci­o­nar­sko dru­štvo”, a da bi stru­ja sti­gla do 17 ki­lo­me­ta­ra uda­lje­nog Le­skov­ca iz­gra­đen je, ka­ko se sma­tra, pr­vi da­le­ko­vod u Sr­bi­ji. 

HE „Vuč­je” ima­la je naj­pre dva hi­dro­a­gre­ga­ta mar­ke „Si­mens” i „Hal­ske”, od 139 ki­lo­va­ta, a tre­ći hi­dro­a­gre­gat šved­ske mar­ke „Asea” od 800 ki­lo­va­ta, pu­šten je u rad 1931. go­di­ne. 

HE „Vuč­je” uklju­če­na je u elek­tro­pri­vred­ni si­stem Sr­bi­je, a go­di­šnje pro­iz­vo­di oko če­ti­ri mi­li­o­na ki­lo­vat-sa­ti stru­je. Zbog nje­ne le­po­te i div­nih pre­de­la oko re­ke Vuč­jan­ke, hi­dro­e­lek­tra­nu sva­ke go­di­ne po­se­ti ve­li­ki broj tu­ri­sta i zna­ti­želj­ni­ka iz ce­le ze­mlje. 

Da­ni­lo Ko­cić, no­vi­nar, Le­sko­vac


Komentari1
bab23
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

DUSAN dojcinovic
Sve pohvale za mog prijatelja po peru,marljivog,Danila Kocica.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja