petak, 27.11.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 25.01.2018. u 11:11 Dubravka Lakić
FILMSKA KRITIKA

Ni stava, ni komedije

Film: Patuljci sa naslovnih strana, scenario i režija: Milorad Milinković, uloge: Gordan Kičić, Jelena Đukić, Milena Radulović, Boris Milivojević, Marko Gvero..., trajanje: 95 minuta, proizvodnja: Srbija, 2018.
Из фил­ма Па­туљ­ци са на­слов­них стра­на (Фо­то Ди­стри­бу­тер­ска ку­ћа Та­ра­ма­унт филм)

Da je kojim slučajem reditelj Milorad Milinković imao „petlju“ da scenaristi Miloradu Milinkoviću na vreme otvoreno kaže: „Ovako napisan scenario ti ne valja“, filmu „Patuljci sa naslovnih strana“ ukazao bi se put spasenja.

Kako se ovakva vrsta iskrenosti prema samom sebi nije dogodila, pred rediteljem su se stvorila mnoga ograničenja koja on, ni svojim izrazitim zanatskim veštinama, ni nepogrešivim osećajem za kadriranje i upotrebu krupnog plana, ni odličnom scenografijom, kamerom i postprodukcijom, nije uspeo da prevaziđe. Posledica toga je finalni proizvod sa ukusom razređene, nezašećerene limunade, sa mirisom ispuštene prilike i promašene teme, a sa tim i stvorenim osećanjem gubljenja vremena u bioskopu.

Iskoristivši za naslov svog filma stih „Patuljci sa naslovnih strana“ iz pesme Branimira Džonija Štulića „Ravno do dna“, sa reputacijom tvorca bioskopskog hita „Mrtav ladan“ i filmova „Čitulja za Eskobara“ i „U potrazi za Sreć(k)om“, Milinković je sada poželeo da se uhvati u koštac sa jednom aktuelnom društvenom temom. Sa temom televizijskih rijaliti programa sa kojima se zasenjuje sva moguća prostota ljudske civilizacije i propagiraju najniže ljudske strasti.

Filmska obrada ove teme mogla je da ode u više pravaca. Milinković se prema sopstvenom senzibilitetu i tradiciji opredelio za crnu komediju, a onda nam podario film u kojem humor egzistira samo u tragovima i u kojem je najveći „štos“ ona prekomerno upotrebljena rečenica „Ljubi čika“ što ju je glavni junak „izlizao“ već u prvom delu filma. Da se scenarista Milinković potrudio da za svog junaka Nikolu (Gordan Kičić – sa fotogeničnim licem, očima i osmehom, rođenim za krupni plan), kojeg je zamislio kao simpatičnog antiheroja, napiše još po koju duhovitu repliku, da se potrudio da mu ni ostali likovi ne ostanu samo na nivou krokija, da je „zagrizao“ temu kada ju je već odabrao, naravno da bi sve bilo bolje.

Ovako, priča o nadmenim i megalomanski raspoloženim „krojačima“ rijalitija (u koje spada i Nikola), koji su češće nosem na „beloj crti“ nego u svojoj kući, ostaje na nezagrebanoj površini. Radnja filma teče, mi gledamo i ništa. Niti autorovog stava niti (barem kakve pitke) komedije. „Patuljci sa naslovnih strana“ je film podržan sredstvima Ministarstva za kulturu preko Filmskog centra Srbije.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja