subota, 07.12.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 20:39
ISHRANA

Beli luk ne mora da se oseća

Ovu veoma zdravu namirnicu prati neprijatan i jak zadah
četvrtak, 01.02.2018. u 20:00
(Фото Пиксабеј)

Beli luk je jedna od onih namirnica koju svi vole, ali uglavnom da gledaju. Kada treba da ga jedemo, obično ga izbegavamo, jer ovu veoma zdravu namirnicu prati neprijatan i jak zadah. A niko od nas ne želi da ima neprijatan zadah, koji ni žvakaće gume ni vodica za ispiranje usta ne mogu u potpunosti da uklone.

Sigurno ste čuli razne priče o tome kako „lečiti” zadah od belog luka kada je već nastao. Verovatno znate da senf, mleko, čaj, limunada i jaki začini poput peršuna ublažuju to jest smanjuju njegovo „svemirisno” dejstvo. Ono što vam niko ne kaže jeste kako sprečiti da vam intenzivni zadah i nastane.

Treba reći da mnogi ljudi beli luk jedu isključivo iz zdravstvenih razloga, pa ukoliko niste jedan od njih, verovatno naslućujete moguć odgovor: ne jedite beli luk. Taj odgovor ipak nije jedino rešenje.

Ono što je jasno jeste da treba sprečiti kontakt usta i zuba sa belim lukom jer se on tu najviše i zadržava.

Kada jedete beli luk, dakle, žvaćete ga, u ustima vam pored jakog mirisa ostaje i veoma intenzivan (ljut) ukus, što najbolje možete osetiti ako odmah nakon obroka u kojem je svakako bio i beli luk  – operete zube. Naravno, smrad nećete ukloniti, ali tokom pranja osetićete toliko jak efekat kao da ste upotrebili najljuću moguću pastu za zube.

Kako sprečiti zadah od belog luka

Zadah, dakle, moramo sprečiti ako ne želimo da ljudi pored nas padaju od „miomirisa”, što najbolje možete učiniti na sledeći način: na daščici sitno iseckajte 2-3 čena belog luka, a potom opet operite ruke. U šolju za belu kafu (0,25-0,3 l) sipajte probiotski jogurt i dodajte iseckani beli luk i 1-2 kašičice mlevenog lanenog semena i par kapi limunovog soka. Sve dobro promešajte kašičicom da se dobije što homogenija masa, dakle da nema grudvica. Svi navedeni sastojci pozitivno utiču protiv mirisa belog luka, ali istovremeno su odlični i protiv visokog pritiska i holesterola.

Pijte tako da ne žvaćete ovaj „obogaćeni” jogurt, a ako još nešto jedete uz to, zalogaj ostale hrane progutajte pre nego što uzmete gutljaj jogurta. Jasno je, dakle, da u obroku ne smete dalje koristiti nož kojim ste sekli luk, kao ni daščicu i kašičicu kojom ste mešali jogurt.

Kako nema žvakanja belog luka, niti zadržavanja u ustima, nema ni smrada. Ukoliko operete zube posle jela, ni vi nećete osećati onaj odvratni ukus zaostao od žvakanja belog luka u prvom slučaju.

Ovde postoji samo jedan način da neko (pa i vi) oseti miris belog luka koji ste jeli: ako podrignete.

Kako „lečiti” zadah od belog luka

Aromu belog luka efikasno suzbijaju: slačica, odnosno senf. Uzmete kašičicu senfa i muljate ga malo u ustima, posle čega ga ispljunete. Posle toga možete i da pojedete malo senfa, tek da koliko-toliko neutrališete i onaj ukus; mleko, kiselo mleko, jogurt, kefir, čaj – svi oni donekle pomažu u suzbijanju mirisa; sveže peršunovo lišće i listovi nane – kao i žvakanje žvakaćih guma sa ukusom nane (mente); semenke anisa, komorača, karanfilić i mirođija – kao i sa slačicom, žvakanje, bez gutanja donosi delimičan rezultat. Nekoliko zrna kafe takođe pomaže protiv zadaha. Limunada bez šećera smanjuje zadah. Pranje zuba i jezika posle jela smanjuju zadah ali ne u većoj meri.

Sve navedeno ne može se porediti sa efikasnom prevencijom, pa ukoliko već niste, pokušajte da sprečite šokantni miris pre nego što se pojavi.

Beli luk se može naći u mnogim jelima, termički obrađen on nema uticaj na nastajanje zadaha. Doduše, tada beli luk nema ona lekovita svojstva koja mnogi cene, naročito osobe koje imaju visok holesterol, krvni pritisak i druge bolesti.

Probajte, uverićete se da je mnogo lakše sprečiti zadah nego ga ukloniti. Sada znate da možete uživati u belom luku bez opasnosti po vaš društveni život. Neka vam bude na zdravlje!

Jasna Vujičić, nutricionista

www.nadijeti.com


Komentari3
eb093
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

branko brankowich
Ne mogu da verujem koje je reči upotrebio autor ovog teksta pišući o ovoj namirnci : smrad,odvratan ukus...
Časlav Miladinović
Način na koji jedemo beli luk je pogrešan. Seckanjem i žvakanjem se oslobađa ogromna količina esencijalnih ulja koja se već iz želudca resorbuje u krv. Taj višak se izbacuje preko pluća i znoja i izaziva neprijatan zadah i miris. Pravilna upoteba: jedan do dva češnja, dnevno, očistiti i zgnječiti nožem i potom progutati kao tablete. Beli luk se ne vari, prolaskom kroz digestivni trakt postepeno oslobađa ulja i ispoljava sva blagotvorna dejstva bez neprijatnog mirisa.
zoranz
pa ja jedino uživam kad ga žvaćem.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja