subota, 08.08.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
sreda, 31.01.2018. u 22:00 Iva­na Al­bu­no­vić / Je­li­ca An­telj

„Efektiva”: Udruženje banaka obeshrabruje građane da ne tuže

Zakon o obligacionim odnosima kaže da banka može da naplaćuje samo kamatu kao jedinu cenu kredita, bez dodatnih troškova, podsećaju u Udruženju za zaštitu bankarskih klijenata
Поједине банке у Србији су, већ у тарифницима накнада, укинуле трошкове обраде, али су наставиле да наплаћују месечно праћење кредита (Фото Сбер банка)

Stav Udru­že­nja ba­na­ka Sr­bi­je ka­ko se pre­su­da Ape­la­ci­o­nog su­da o ne­za­ko­ni­toj na­pla­ti tro­ško­va ob­ra­de kre­di­ta od­no­si na kon­kre­tan slu­čaj, i da se ne mo­že pri­me­nji­va­ti na dru­ge slič­ne slu­ča­je­ve, za­me­na je te­za, ka­že za „Po­li­ti­ku” De­jan Ga­vri­lo­vić, pred­sed­nik Udru­že­nja za za­šti­tu ban­kar­skih kli­je­na­ta „Efek­ti­va”. On ka­že da se na ovaj na­čin za­pra­vo gra­đa­ni obes­hra­bru­ju ka­ko ne bi tu­ži­li ban­ke ko­je su im na­pla­ti­le ovaj tro­šak.

– Ako će­mo da ko­ri­sti­mo prak­su iz re­gi­o­na na ko­ju se po­zi­va Udru­že­nje ba­na­ka Sr­bi­je on­da bi tre­ba­lo da je pri­me­ni­mo i on­da ka­da to ban­ka­ma u Sr­bi­ji ne od­go­va­ra, a to je kod kre­di­ta u švaj­car­skim fran­ci­ma ko­ji su u ze­mlja­ma u okru­že­nju pro­gla­še­ni ni­šta­vim ili sa ni­šta­vom va­lut­nom kla­u­zu­lom – ka­že naš sa­go­vor­nik iz „Efek­ti­ve”.

On is­ti­če da ni­je tač­no da ni­je­dan za­kon u Sr­bi­ji ban­ka­ma ne za­bra­nju­je da na­pla­ću­ju pro­cen­tu­al­ni iz­nos na­kna­de tro­ško­va za ob­ra­du kre­di­ta. To im, do­da­je, za­bra­nju­je Za­kon o obli­ga­ci­o­nim od­no­si­ma ko­ji u čla­nu 1065 ka­že da ban­ka mo­že da na­pla­ću­je sa­mo ka­ma­tu kao je­di­nu ce­nu kre­di­ta, bez do­dat­nih tro­ško­va.

Po­sle ve­sti da je Ape­la­ci­o­ni sud do­neo pra­vo­sna­žnu pre­su­du i pro­gla­sio ne­za­ko­ni­tim tro­šak ob­ra­de kre­di­ta, ko­ju je kli­jen­tu na­pla­ti­la Sber­ban­ka, biv­ša Folks ban­ka, mno­gi su već ju­če kon­tak­ti­ra­li ovo udru­že­nje za prav­nu po­moć oko pod­no­še­nja tu­žbe.

Mi­lan Ni­ko­lić iz Be­o­gra­da ko­me su, ka­ko ka­že za „Po­li­ti­ku”, dve ban­ke to­kom po­di­za­nja, pa re­fi­nan­si­ra­nja stam­be­nog kre­di­ta, na­pla­ti­le ovu na­kna­du (pr­va 1,5, a dru­ga ban­ka 2,5 od­sto od iz­no­sa kre­di­ta) ju­če je pod­neo tu­žbu. Kre­dit je već ot­pla­tio, ali sa­da oče­ku­je da mu no­vac od ovih na­kna­da bu­de vra­ćen. 

Ina­če, „Po­li­ti­ka” je ju­če pro­ve­ra­va­la ta­rif­ni­ke na­kna­da ba­na­ka ko­je po­slu­ju u Sr­bi­ji, jer smo ne­zva­nič­no do­bi­li in­for­ma­ci­ju da su ne­ke od njih već uki­nu­le tro­ško­ve ob­ra­de kre­di­ta. Po­je­di­ne ban­ke za­i­sta su se sa 1. ja­nu­a­rom 2018. go­di­ne od­re­kle ove na­kna­de, ali je in­te­re­sant­no da i da­lje na­pla­ću­ju me­seč­no pra­će­nje kre­di­ta što na go­di­šnjem ni­vou do­no­si po­za­ma­šne za­ra­de. U „Efek­ti­vi” ka­žu da je ovo uobi­ča­je­na prak­sa i da oče­ku­ju da će ban­ke po­sle ove pre­su­de si­gur­no pre­sta­ti da na­pla­ću­ju spor­nu na­kna­du, ali da će je u stva­ri „pre­se­li­ti“ u one tro­ško­ve ko­je sud još ni­je pro­gla­sio ne­za­ko­ni­tim. Me­đu nji­ma su tro­ško­vi pra­će­nja i pre­vre­me­ne ot­pla­te kre­di­ta ko­je su ta­ko­đe su­prot­ni Za­ko­nu o obli­ga­ci­o­nim od­no­si­ma.

Komentari5
b758b
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Стефан Немања
Не разумем? Ако банке раде против законито, зашто би их грађани тужакали и затрпавали ионако претрпано судство? Просто - дође инспекција у банку, као и у свако друго предузеће и одрапи казну за против законит рад. Или инспекција не сме у банке? Бели медведи?
Sasa Trajkovic
Umesto novinara i Sudova ove očigledne protiv pravne anomalije bankarskog sistema je trebala da uradi država odnosno N. Banka koja očigledno služi interesima bankarskog lobija. Apsurdno je da građanin sam pobedio ceo bankarski sistem njihove skupe advokate... a da država okreće glavu i proglašava se NE nadležnom.
Danex
Moramo i nesto sami. Moj racun u mirovanju, iz Hypo banke je preuzela Adico banka i aktivirala. Pozvali su me telefonom posle u-8 meseci i opomenuli da će me tužiti zbog neizmiravanja obaveza. Otišao sam u najbližu poslovnicu, platio i zatvorio račun. Nakon toga sam uputio prigovor i tražio povraćaj novca, jer su mi neosnovano naplatili održavanje. Odbili su a ja sam uputio pritužbu NBS. Ista je proverila navode i naložila banci povraćaj novca sa kaznenom kamato. Znči, moramo se boriti
Живко
Па да ли неко у овој земљи штити обичног грађанина,питам се??!!И дали тај обични грађанин зна за кога гласа,па ако за неког гласа, да ли тај изгласани мисли да мора том свом гласачу да положи рачун!Мислим да изгласани скоро никад нису ни мислили на тај начин!Е зато више нико не верује у ову државу,а гласачи се нису на жалост нису опаметили.Зато смо постали свакодневни плен разних орлушина-стрвинара у домаћем или страном облику....
Џони
Само тужите, узмите банкама своје

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja