petak, 18.06.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
VELIKE ADVOKATSKE ODBRANE

Rašomonijada u Gornjem Matejevcu

Suđenje je počelo pet godina posle Vlastimirovog nestanka, a presuda za ubistvo je doneta a da telo ubijenog nikada nije pronađeno
(Фото Пиксабеј)

Vla­sti­mir je po­sled­nji put vi­đen u ju­tar­njim ča­so­vi­ma, 4. ok­to­bra 1971. go­di­ne, na auto­bu­skoj sta­ni­ci u Gor­njem Ma­te­jev­cu, dok je če­kao auto­bus za Niš. Nje­gov sin je pred su­dom re­kao da ga je otac ra­no pro­bu­dio da ide da me­lje ži­to i da ga po­sle to­ga vi­še ni­je vi­deo.

Pro­šlo je pet da­na ka­da su kom­ši­je i ro­đa­ci po­če­li da se ras­pi­tu­ju šta je sa Vla­sti­mi­rom. Pro­šlo je pu­nih pet go­di­na ka­da je po­li­ci­ja uhap­si­la nje­go­vu že­nu Lju­bin­ku i nji­ho­vog si­na, a ne­ko­li­ko da­na ka­sni­je hap­se i Mar­ka, za ko­ga se u se­lu pri­ča­lo da je u ve­zi sa Lju­bin­kom.

– Po­što­va­ni su­de, pred va­ma se­di čo­vek ko­ji ni­je kriv. Mar­ko ni­je ubi­ca. Vi ne­ma­te ni­je­dan do­kaz da je Vla­sti­mir li­šen ži­vo­ta. Leš tog čo­ve­ka ni­ka­da ni­je pro­na­đen. Za­to je va­ša je­di­na mo­gu­ća od­lu­ka oslo­ba­đa­ju­ća pre­su­da. Ube­đen sam da bi sva­ka dru­ga­či­ja od­lu­ka bi­la pro­tiv­na va­šoj su­dij­skoj sa­ve­sti, a vi sa­mo ta­kvu sa­vest u ovom tre­nut­ku mo­že­te da ima­te – re­kao je advo­kat Mi­lan Vu­jin u za­vr­šnoj re­či pred ve­ćem pe­to­ri­ce Okru­žnog su­da u Ni­šu 1977. go­di­ne.

Mar­ko je ipak osu­đen za ubi­stvo, na 12 go­di­na za­tvo­ra. Pre­su­du je po­tvr­dio i Vr­hov­ni sud. Advo­kat Vu­jin ve­ru­je da je to sud­ska za­blu­da. Uve­ren je da Mar­ko ni­je ubi­ca, a on je ka­znu iz­dr­žao.  

Ni­je bi­lo ni­jed­nog ma­te­ri­jal­nog do­ka­za po­mo­ću ko­ga je sud mo­gao da obra­zlo­ži svo­ju od­lu­ku. Je­di­ni do­kaz pro­tiv Mar­ka bi­le su Lju­bin­ki­ne iz­ja­ve. Tač­ni­je, 14 nje­nih raz­li­či­tih iz­ja­va ko­je je da­la to­kom is­tra­ge. 

Lju­bin­ka je sa­slu­ša­va­na de­set pu­ta i uvek je ne­gi­ra­la da ima bi­lo ka­kve ve­ze sa ne­stan­kom ili ubi­stvom svog mu­ža Vla­sti­mi­ra. Nji­hov sin je ta­ko­đe bio u pri­tvo­ru, pod sum­njom da je uče­stvo­vao u zlo­či­nu. Lju­bin­ka je pri­li­kom je­da­na­e­stog sa­slu­ša­nja re­kla: „Pu­sti­te mi si­na. Mog mu­ža smo ubi­li ja i Mar­ko.”

Već na­red­nog da­na sin je pu­šten iz pri­tvo­ra. Do kra­ja su­đe­nja je go­vo­rio da ne ve­ru­je u maj­či­no pri­zna­nje. 

Op­tu­žni­ca je na­pi­sa­na na osno­vu nje­nih 14 iz­ja­va, ko­je su bi­le raz­li­či­te u mno­gim de­ta­lji­ma. Jed­nom je ka­za­la da je te ve­če­ri, 3. ok­to­bra, sva­đa iz­me­đu Vla­sti­mi­ra i Mar­ka po­če­la na te­ra­si, a dru­gi put da su tu­ču za­po­če­li u so­bi. Jed­nom je re­kla da je Mar­ko uda­vio Vla­sti­mi­ra ru­ka­ma, dru­gi put da ga je ubio ma­ka­za­ma, a tre­ći put je spo­mi­nja­la bri­tvu. Ka­da je Vla­sti­mir po­čeo da do­zi­va kom­ši­je u po­moć, ona mu je u usta sta­vi­la ma­ra­mu. Na dru­gom sa­slu­ša­nju to ni­je bi­la ma­ra­ma ne­go blu­za, a na tre­ćem džem­per.

U op­tu­žni­ci je pi­sa­lo da su te­lo uvi­li u pr­te­ni ći­lim, po­li­li ben­zi­nom i za­pa­li­li, ali da su ubr­zo uga­si­li va­tru, jer bi ti­me skre­nu­li pa­žnju kom­ši­ja, pa da je na kra­ju Mar­ko „od­neo leš u ne­po­zna­tom prav­cu”.

Nig­de u ku­ći ni­su pro­na­đe­ni tra­go­vi kr­vi, ni­ti tra­go­vi ga­re­ži. Ni­ko od kom­ši­ja ni­je ose­tio dim ni­ti čuo za­po­ma­ga­nje.

Sve Lju­bin­ki­ne iz­ja­ve bi­le su sni­mlje­ne na mag­ne­to­fon­skoj i film­skoj tra­ci, ali ona ni­ka­da ni­je bi­la na su­đe­nju.

– Po pri­je­mu op­tu­žni­ce bra­ni­o­cu je re­kla da je sve laž što je u svo­jim pri­zna­nji­ma na­ve­la, što se mo­že i vi­de­ti iz sa­dr­ži­ne pri­zna­nja, ko­ja su pot­pu­no pro­tiv­reč­na. Iz­ja­vi­la je pri­go­vor pro­tiv op­tu­žni­ce, ali o tom pri­go­vo­ru ni­je od­lu­či­va­no jer Lju­bin­ka vi­še ni­je ima­la sna­ge da sa­če­ka su­đe­nje, da po­gle­da u oči op­tu­že­nom Mar­ku i svom si­nu, pa je u pro­sto­ri­ja­ma za­tvo­ra od­u­ze­la se­bi ži­vot ve­ša­njem – re­kao je advo­kat Vu­jin.

Sud je utvr­dio da od­no­si u po­ro­di­ci ni­su bi­li naj­bo­lji. Pri­ča­lo se da je Vla­sti­mir bez sa­gla­sno­sti su­pru­ge i si­na pro­da­vao svo­je nji­ve i no­vac tro­šio po ka­fa­na­ma. Se­o­ske pri­če uka­zi­va­le su na taj­nu ve­zu Lju­bin­ke i Mar­ka, ko­ja je tra­ja­la 15 go­di­na, ali ni to sa si­gur­no­šću ni­je utvr­đe­no. 

Je­dan sve­dok se pri kra­ju su­đe­nja od­jed­nom „se­tio” da Vla­sti­mi­ra ni­je vi­deo 4. ne­go 3. ok­to­bra na auto­bu­skoj sta­ni­ci. To je bi­la ne­de­lja, a ne­de­ljom uju­tru ni­je bi­lo auto­bu­skih po­la­za­ka iz Gor­njeg Ma­te­jev­ca za Niš. Dva sve­do­ka su tvr­di­la da su vi­de­li Vla­sti­mi­ra u po­ne­de­ljak, 4. ok­to­bra u Ni­šu.

– Mi ni­smo to­kom po­stup­ka iz­ve­li do­kaz ko­ji bi ma­kar po­sred­no upu­ći­vao da je iz­vr­še­no ubi­stvo. Ni­smo ima­li po­u­zdan po­da­tak čak ni da je ne­sta­li Vla­sti­mir mr­tav, a ka­mo­li da je na­sil­no li­šen ži­vo­ta – re­kao je advo­kat Vu­jin u za­vr­šnoj re­či.

Vla­sti­mir ni­ka­da ni­je pro­na­đen, ni živ ni mr­tav.

Komеntari0
66727
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja