nedelja, 05.04.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 12:31
ODLAZAK NEBOJŠE GLOGOVCA

Zaspao je srpski Hamlet

Biti il’ ne biti, odnosno ne biti ili biti, pitanje je svakog umnog čoveka koji ima malo hrabrosti da zaviri u svoju dušu, govorio je poznati glumac, koji je preminuo u 49. godini života
Autor: Borka Golubović-Trebješaninpetak, 09.02.2018. u 10:08
Фото Ж. Јовановић

O biti ili ne biti – pitanje je sad. Umreti, samo usnuti – i ništa više; I tim snom reći da smo prekinuli naše duše bol i hiljade onih jada što ih priroda ljudska nasleđuje, Hamletove su reči koje je glumac Nebojša Glogovac tako snažno nebrojeno puta izgovarao sa scene svog Jugoslovenskog dramskog pozorišta, kuće u kojoj je proživeo i doživeo najlepše trenutke svoje umetnosti. Nebojša Glogovac preminuo je juče u Beogradu, u 49. godini, potvrđeno je u JDP-u, čiji je član bio od 1996. godine, teatru u kojem je sa jedinstvenim glumačkim darom tumačio Ivana, Žaka, Vaska, Andreja, Troila, Vladimira, Nika Đurovog, Jerotija, Adama…

Komemoracija i sahrana u ponedeljak
U ponedeljak, 12. februara, u 11 sati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biće održan komemorativni skup posvećen Nebojši Glogovcu, javljeno je iz ovog teatra. Sahrana je istog dana. Opelo u crkvi svetog Nikole na Novom groblju u Beogradu počinje u 14 časova. Poznati glumac biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana. K. R.

Glogovac je pre desetak dana hitno primljen u Institut za onkologiju u Beogradu, ali su svi verovali da će u duhu danskog kraljevića Hamleta pobediti bolest i još dugo nam nesebično poklanjati svoje emocije sa scene.

– Biti il’ ne biti, odnosno ne biti ili biti, pitanje je svakog umnog čoveka koji ima malo hrabrosti da zaviri u svoju dušu i da vidi konstelaciju stvari oko sebe i ustrojstvo sveta. Hamlet je neko ko se vraća, ustaje iz groba i ponovo mora da živi tu svoju muku što je neki simbol svih naših života. Hamlet nije toliko tajanstven. On je umetnik po opredeljenju, njegovo oružje je lepota. On veruje u moć glume, scene. I mi koji se bavimo ovim poslom takođe verujemo da nas vreme surovo opovrgava – komentarisao je Nebojša Glogovac u intervjuu za „Politiku” svog Hamleta, sa kojim je gostovao na brojim scenama, od Beča, preko Ljubljane, do Zagreba, Rijeke…

Rođen je 30. avgusta 1969, u Trebinju, u porodici sveštenika Milovana i krojačice Milene Glogovac. Porodica se iz Trebinja najpre seli u Opovo, zatim u Pančevo, pa u Beograd. U traganju za svojim životnim opredeljenjem posle srednje škole Glogovac upisuje studije psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Posle dve godine, predomislivši se, 1990. upisuje glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića, u kojoj su sa njim studirali Nataša Ninković, Vojin Ćetković, Sergej Trifunović… Prvu ulogu ostvario je u seriji „Bolji život”, u kojoj je igrao školskog druga Slobodana Bobe Popadića.

Na pozorišnu scenu Nebojša Glogovac je stupio ulogom u predstavi „Velika pljačka” Džoa Ortona, u režiji Dejana Mijača, a zatim zaigrao i u brojnim predstavama JDP-a. Posle Nika Đurova u „Lažnom caru Šćepanu Malom”, po Njegošu i ponovo u Mijačevoj režiji, u JDP-u je odmah počeo da igra velike i važne uloge u nekim od najznačajnijih predstava ovog teatra, poput Vladimira u dramatizaciji romana „U potpalublju” Vladimira Arsenijevića, Dime u Koljadinoj „Polonezi Oginjskog”, Troila u Šekspirovom „Troilu i Kresidi”, Andreja u „Buretu baruta”, Dana u „Bliže” Patrika Marbera, Lagranaža u predstavi „Molijer, još jedan život” po Bulgakovu.

Raskoš njegovog ogromnog dara imala je svoje vrhunce u predstavama „Šine” Milene Marković, „Hadersfild” Uglješe Šajtinca, koje su se na repertoaru zadržale duže od deset godina, kao i u Nušićevom „Sumnjivom licu”, u kojem je igrao ulogu kapetana Jerotija, pa u „Metamorfozama” po Ovidiju i Klajstovom „Razbijenom krčagu”. Njegova poslednja uloga i poslednja odigrana predstava u Jugoslovenskom dramskom pozorištu bio je upravo „Hamlet”, 13. decembra 2017.

„Spremamo se za taj susret, ali uvek je važniji vek predstave od same premijere. Premijera je samo porođaj kojem prisustvuje mnogo ljudi, a kada to dete malo prohoda i još bolje stane na noge, posle nekih desetak igranja, tek tada postaje prava priča. Nije mi prvi put, raspoređujem svoje snage i koncentrišem se na taj dan”, govorio je Glogovac, koji je radio sa najznačajnijim rediteljima sa ovih prostora – Dejanom Mijačem, Slobodanom Unkovskim, Egonom Savinom, Dušanom Jovanovićem, Aleksandrom Popovskim.

Uporedo sa radom na predstavi „Hamlet” ubirao je nagrade za glavnu ulogu Vjeka Kralja u filmu „Novi Ustav Republike Hrvatske” Rajka Grlića. „Vjeko Kralj se apsolutno razlikuje od svega što sam do sada radio. Po svojim opredeljenjima, po svom ustrojstvu, problemima koje nosi, načinu kako ih rešava. To je sasvim druga priča od svega što sam do sada radio…”, objašnjavao je Glogovac.

Filmsko platno Glogovac je osvojio filmom „Vukovar, jedna priča” Bore Draškovića, a svoju prvu glavnu ulogu odigrao je u „Ubistvu s predumišljajem” reditelja Gorčina Stojanovića. Sledile su uloge u „Do koske”, „Munjama”, „Nebeskoj udici”, „Buretu baruta”, „Kad porastem biću Kengur”, „Sutra ujutro”, „Krugovi”, „Kenjac”… u kojima je sarađivao sa Goranom Paskaljevićem, Ljubišom Samardžićem, Radivojem Andrićem, Olegom Novkovićem, Srdanom Golubovićem i mnogim drugim.

Nebojša Glogovac bio je ne samo vodeći glumac svoje generacije, nego i jedan od najvećih u istoriji srpskog glumišta, igrajući sa podjednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene, generacijske uloge u predstavama i filmovima koji su snažno obeležili svoje vreme. Za svoje uloge nagrađen je svim važnim nagradama, poput Sterijine, Zlatne arene u Puli, Cara Konstantina i Gran-prija u Nišu, Nagrade grada Beograda, kao i desetinama drugih.

Kao neskriveni navijač Crvene zvezde, Glogovac je učestvovao u više događaja u organizaciji ovog kluba i pružao mu nesebičnu podršku. Kako se brani od svojih scenskih junaka, odnosno gde nalazi odušak u pauzi između proba, predstava, snimanja filmova, Glogovac je odgovarao: „Odušak nalazim u druženju sa prijateljima, sa svojom dragom, sa svojom decom. U vožnji motorom i nekim stvarima koje su potpuno različite od svega ovoga, a opet sve je to utkano u ovo što radim. Na neki način sam zahvalan ovom svom poslu, jer mnogo toga mogu da saznam kroz njega, mnogo puta sam dušu nahranio samo čitajući ta dela, a onda i igrajući ih uspeo sam da proživim i neke tuđe sudbine. Da bolje shvatim druge ljude. Gluma je škola duše”.

Saučešće Ane Brnabić i Vladana Vukosavljevića

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić uputila je u ime članova Vlade Srbije i lično ime telegram saučešća porodici Nebojše Glogovca i upravniku Jugoslovenskog dramskog pozorišta. „Napustio nas je čovek velikog talenta, vanserijski umetnik i simbol srpskog glumišta mlađe generacije. Nebojša Glogovac ostavio je neizbrisiv trag kako kroz svoja glumačka ostvarenja, tako i kroz umeće dostojanstvenog življenja”, navodi se u telegramu. „Otišao je doajen koji će uvek živeti sa nama kroz role po kojima ostaje upamćen, kao simbol srpskog glumišta i pozorišta. Srpska pozorišna scena izgubila je danas jednog od najboljih i najtalentovanijih umetnika koji je dao lični pečat svemu što je radio. U svoje ime i u ime svih članova Vlade Republike Srbije, primite izraze iskrenog saučešća”, napisala je premijerka Brnabić.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević u svoje lično ime i u ime Ministarstva kulture i informisanja takođe je istim povodom uputio telegram saučešća. „U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime upućujem porodici Nebojše Glogovca izraze iskrenog saučešća, u ovom velikom gubitku za srpsku kulturu i za sve nas koji smo ga pratili i voleli. Naprečac i preko reda, ostali smo bez Nebojše Glogovca, koji je bio u zenitu glumačke zrelosti. Umetnik širokog izražajnog raspona, žestok i senzibilan, tumač suptilnih dramskih nijansi i karakterni komičar osobitog načina. Nije bio samo visoko ostvaren glumac, nego i umna ličnost sa stavom, koji je znao da odabere šta pripada njegovom umetničkom pozivu, a šta mu ne pripada. Nebojša Glogovac je svojim umećem svedočio da glumačka igra nije samo igra, nego zgusnuti trenutak života. Nebojšin zgusnuti trenutak prekratko je trajao, ali je ostavio trag u večnosti”, piše u telegramu.

Voja Brajović: Ne postoji neko ko će doći na njegovo mesto

Voja Brajović: Otišao je jedan veličanstveni glumac, jedna nenadoknadiva i nezamenljiva glumačka veličina. Njegova energija je toliko isijavala da je svako odlazio nadahnut iz pozorišta kada ga je gledao. Imao je neverovatni dar. Kao što svaki darovit čovek ima obavezu da svoj dar pokloni drugima, bilo da je glumac, dramski pisac, reditelj, slikar... i Nebojša je svoj talenat davao. I svi smo mi bili bogatiji što smo radili sa njim i delili našu zajedničku predstavu. Ponosni smo što smo ga imali... Postoje mesta koja nisu zamenljiva i ne postoji neko ko će na to mesto doći. To su mesta koja ostaju uvek upražnjena. M.C.

Branislav Lečić: Nije gunđao o svojim teškoćama već isijavao talenat

Glumište Srbije izgubilo je velikog i sjajnog glumca koji je preminuo u punoj zrelosti, koji je mogao još mnogo toga da nam da. Ono što je do sada uradio pretvorilo ga je u nastavljača velike glumačke porodice koju imamo. U poslednjim godinama intenzivno je širio svoje umeće i talenat van granica naše zemlje, kako u teatru tako i na filmu. Svakoj ulozi dao je svoj lični pečat i kroz svaku je isijavao njegov prirodni talenat, čime je pokazivao koliko je na zavidnom nivou umeće srpskih glumaca. Sa njim sam glumio u nekoliko predstava, u „Parabelumu” u Zvezdari, „Bliže” u Stupici i „Pijanoj noći” na Brionima, i svaki put sam sa zadovoljstvom radio sa njim. Kao čovek spadao je u one koji ne gunđaju o svojim teškoćama, bilo na sceni, bilo u životu. Prvo nas je šokiralo saznanje da je teško bolestan, a onda i neočekivana smrt. Očekivali smo da će se izboriti. M.D.

Zelenović: Nadao sam se da će se izvući

Otišao je jedan od najboljih glumaca u regionu, vrhunski umetnik i predvodnik svoje generacije u stvaralačkim okvirima, rekao je juče Tanjugu dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović povodom smrti Nebojše Glogovca.

Zelenović je napomenuo da je poslednji put video Glogovca u okviru programa festivala u Paliću. „Pitao sam se tada šta još može bolje da uradi tako talentovan glumac. Gledao sam ga u filmu Rajka Grlića 'Ustav Republike Hrvatske' gde je maestralno odigrao profesora istorije. Mnogo mi je teško. Znao sam da prognoze nisu dobre, ali sam se nadao da je mlad i da će se uzvući”, kazao je Zelenović i dodao: „Mnogo volim film 'Hadersfild' u kojem je Glogovac igrao, zatim njegova uloga oca Milutina u televizijskoj seriji 'Moj rođak sa sela', pa siloviti start karijere u filmu 'Ubistvo sa predumišljajem'... Glogovac je odigrao tu sjajnu ulogu oca Milutina u kojoj ženi na umoru peva pesmu iz mladosti... Nenadoknadiv gubitak za našu kulturu”.


Komentari57
26d44
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Milka Dj.Maćić
Nebojsa,ti si besmrtan...ziveces u Milošu,Gavrilu i Sunčici...bice ta deca bliska,bas onako kako si zeleo...ne boj se...Laka ti beogradska crna zemlja...
Зорица Аврамовић
Као што је нама, обичним смртницима, невероватно снажно, згуснуто, напорно, али величанствено било укупно уметничко остварење Небојшино, тако нам је нестваран и недокучив његов нагли, неправедни прерани одлазак... Умиру једино заборављени, а глумчина, људина, поносни отац, страствени звездаш Небојша Глоговац ... никада неће бити заборављен...
Ivana Todorovski
Maestralna uloge u filmu” Ustav republike Hrvatske”!!!
Зоран
Нашој глумачкој величини нека је лака земља. Све улоге је одиграо мајсторски, а посебно је мајсторски одиграо улогу генерала Драгољуба Драже Михаиловића у ТВ серији Равна Гора.
Spectre
Dobar Glumac.
Jovan
Genijalan komentar @Spectre , evo , malo je reci - ganut sam.
Preporučujem 17

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja