ponedeljak, 26.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ponedeljak, 12.02.2018. u 15:00 S. G.

Ispod Sahare otkrivena nova vrsta dinosaurusa

Fosil je veličine autobusa, dobro očuvan, star oko 80 miliona godina i predstavlja potencijalni dokaz da je nekada postojala kopnena veza između Evrope i Afrike
Пр­ви ре­зул­та­ти об­ја­вље­ни су у ча­со­пи­су Jo­ur­nal Na­tu­re Eco­logy and Evo­lu­tion (Фото TheTeCake)

Po­sled­nji da­ni di­no­sa­u­ru­sa u Afri­ci bi­li su mi­ste­ri­ja za na­uč­ni­ke – sve do pre ne­ko­li­ko da­na. Ka­ko su pre­ne­li svet­ski me­di­ji, ske­let ko­ji su pro­na­šli egi­pat­ski pa­le­on­to­lo­zi is­pod pu­sti­nje Sa­ha­re na­zvan je „sve­tim gra­lom” pa­le­on­to­lo­gi­je, jer su na­uč­ni­ci tra­ga­li du­go za ta­ko do­bro oču­va­nim pri­mer­kom iz ka­snog pe­ri­o­da kre­de, ko­je se na­zi­va još i zlat­nim do­bom di­no­sa­u­ru­sa.

Ovaj ogrom­ni di­no­sa­u­rus je na­zvan Man­so­u­ra­sa­u­rus sha­hi­nae – imao je dug vrat i bio je bi­ljo­jed, a star je bli­zu 80 mi­li­o­na go­di­na, za­klju­či­li su is­tra­ži­va­či s Uni­ver­zi­te­ta u Oha­ju. No­va pod­vr­sta pri­pa­da vr­sti ti­ta­no­sa­u­ru­sa, ko­ju ka­rak­te­ri­šu naj­ve­će ži­vo­ti­nje ko­je su po­zna­te na­u­ci da­nas, pre­no­si na­uč­ni sajt The Te­Ca­ke.

Ko­li­ko je ovo zna­čaj­no ot­kri­će sve­do­če i re­či dr Ma­ta La­ma­na iz Kar­ne­gi Pri­rod­njač­kog mu­ze­ja, ina­če ko­a­u­to­ra stu­di­je i po­zna­tog pa­le­on­to­lo­ga: „Ka­da sam vi­deo sli­ke fo­si­la, bio sam pot­pu­no za­pa­njen.”

Fo­sil uklju­ču­je lo­ba­nju, do­nju vi­li­cu, re­bra, vrat, le­đa, ve­ći­nu ra­me­na i de­lo­ve ko­že, pre­neo je Skaj njuz, i ve­li­či­ne je auto­bu­sa. Za­ni­mlji­vo je ka­ko je no­va vr­sta di­no­sa­u­ru­sa do­bi­la ime: fo­sil su is­ko­pa­li na­uč­ni­ci Man­su­ra uni­ver­zi­te­ta u Egip­tu, a ključ­nu ulo­gu u ot­kri­ću je imao dr Mo­na Sha­hin. Ko­bi­na­ci­jom ime­na na­uč­ni­ka i uni­ver­zi­te­ta di­no­sa­u­rus je do­bio ime Man­so­u­ra­sa­u­rus sha­hi­nae. 

Za­što je ovo ot­kri­će još zna­čaj­no? Za­klju­če­no je da afrič­ki di­no­sa­u­ru­si ni­su bi­li pot­pu­no izo­lo­va­ni u pro­šlo­sti, ka­ko se to ra­ni­je mi­sli­lo. Na kon­fe­ren­ci­ji za me­di­je po­vo­dom ot­kri­ća u Ka­i­ru, re­če­no je da osta­ci pro­na­đe­nog ske­le­ta go­vo­re da se ta pod­vr­sta po gra­đi ne raz­li­ku­je mno­go od di­no­sa­u­ru­sa ot­kri­ve­nih u Evro­pi, što na­vo­di na po­mi­sao da je po­sto­ja­la kop­ne­na ve­za iz­me­đu Afri­ke i Evro­pe, od­no­sno da a su se ne­ki od ovih dži­no­va slo­bod­no kre­ta­li iz­me­đu dva sa­da­šnja kon­ti­nen­ta.

Komentari3
c8efc
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

ivan bošković
"стар је бли­зу 80 ми­ли­о­на го­ди­на". Guslaju li guslaju. Pa da su dinosaurusi tako stari, ne bi bili nađeni milioni njihovih neerodiranih fosila na površini. Prosečna stopa erozije je oko 10 m na milion godina. Al ajd ti to objasni profesorima čije (dobre) plate i karijere zavise od miliona godina i Darvina.
ivan bošković
Rale, navedena stopa erozije odnosi na eroziju stena. A najtvrđe stene erodiraju, koliko znam, stopom od oko 7 m na milion godina.
Rale
Sve je to ok oko erozije ali vetar i pesčane dine ne mogu se porediti sa zemljanim naslagama postovani

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja