sreda, 24.10.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:51

Vučić na skupštini SNV: Hvala što čuvate svoje srpsko ime i prezime

utorak, 13.02.2018. u 18:43
Колинда Грабар Китаровић, Александар Вучић и Милорад Пуповац (Фото Бета)

ZAGREB – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras u Zagrebu da ovaj region počiva na miru između srpskog i hrvatskog naroda, kao i da ne postoji preči i važniji interes, i zato će Srbija uložiti sve napore da čuva mir sa hrvatskim narodom, da ulaže u stabilnost, ali i očuvanje svog identiteta.

Vučić je, na trećoj Velikoj skupštini SNV, svoje obraćanje počeo zahvalnosti Srbima u Hrvatskoj na očuvanju svojih ognjišta, porodica, svog srpskog imena i prezimena.

Srbi u Hrvatskoj, kako je nastavio, su narod sa bogatom istorijom koji je dao viševekovni doprinos u izgradnji svake državne zajednice na području današnje Hrvatske.

„Iako smo svesni stradalničkog pečata srpskog naroda u Hrvatskoj trebalo bi predstaviti bolju i lepšu stranu modernog identiteta. Svi treba da se ponosimo ćiriličnim pismom, manastirima i crkvama. Pisci kao što je Petar Preradović, dali su veliki doprinos i hrvatskoj i srpskoj književnosti. O doprinosu Nikole Tesle našim narodima ne treba ni da govorimo. Hrvatska i Srbija treba da čuvaju identitet Srba u Hrvatskoj, kao i mi u Srbiji da čuvamo identitet Hrvata”, istakao je Vučić.

Rekao je da su on i njegova hrvatska koleginica ušli u težak i veliki posao koji je malo ko razumeo, a i malo ko je želeo da napravimo bolje odnose, malo ko bi da gleda u budućnost.

„Zahvalan sam što je predsednica Grabar-Kitarović uputila poziv u vreme kada je najlakše bilo napadati Srbiju, i u Beogradu na isti način odgovarati”, naglasio je on najavivši da će hrvatska predsednica veoma brzo dobiti poziv da poseti Srbiju.

„Ona će moći da pokaže hrvatskoj javnosti i narodu rezultate svog poziva meni, šta je sve još urađeno za pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji. Postaraćemo se da dobiju lektorat koji su tražili, da imaju svoje predstavnike u opštinama i pokrajinskoj administraciji, kao i većem predstavljanju u Beogradu, vladi i na svakom mestu. Nećemo to kriti od srpske javnosti. Njihov bolji život značiće veću sigurnost za sve vas ovde u Hrvatskoj”, poručio je Vučić.

Rekao je da onda neka opet svi koji nisu merili svoje reči proteklih dana pričaju, „ali rezultat predsednice Hrvatske biće bolji položaj Hrvata u Srbiji, rezultat kojim ću ja moći da se pohvalim je da se Srbi nešto slobodnije osećaju u Hrvatskoj”.

Kazao je da mu se u Vrginmostu učinilo da je to nešto što najviše nedostaje, navodeći da je video ljude koji su se sklanjali po uglovima, izbegavajući kamere.

Naglasio je da je neophodno da pristojnim rečima, posvećenim radom gledamo kako da menjamo budućnost i, kao što je rekao gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, da pokažemo toleranciju koje je malo bilo prethodnih dana, a to znači da se ne sluša samo svoje mišljenje, već pažljivo sasluša i ono drugog.

„Obećavam da ćemo mi u Srbiji čuti glas i Hrvata i Hrvatske i daćemo sve od sebe da razumemo njihove potrebe i želje, ali ćemo gledati koliko god možemo ne ugrožavajući njihove interese da pomognemo Srbima u Hrvatskoj i na drugim mestima da bi sačuvali identitet, jezik i ćirilično pismo”, rekao je on.

Vučić je naglasio da su odnosi opterećeni brojnim problemima, da imamo različite poglede na prošlost, ali da znamo da zajedničkim naporima možemo da prevaziđemo te probleme i promenimo list u odnosima dve zemlje.

To će se, kako je podvukao, zasigurno dogoditi, jer je od presudnog značaja ne samo za naše dve zemlje, već ceo region.

Treba, prema njegovim rečima, da se ugledamo na Nemce i Francuze, ali i mnoge druge narode sveta koji su razumeli da je budućnost uvek preča od prošlosti. „Srbija i Hrvatska su prešle težak put u protekle tri decenije. Kako god i na koji način razmišljali naš cilj mora biti da brišemo granice i barijere između nas. Moramo da razmišljamo za budućnost celog regiona, da obrišemo barijere i stremimo istom cilju, danas je to EU, a pre svega su to mir i stabilnost koje moramo da očuvamo po svaku cenu, kao i više želje da se čuje druga strana”, objasnio je on.

Vučić je istakao da „dva monologa ne čine dijalog” i da treba razgovarati kako bi rešili pitanja nestalih, probleme sa razmenom kulturnih dobara, granice na Dunavu pre svega, da unapredimo prava Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

Treba vratiti dostojanstven život povratnicima, kazniti zločince prema civilima, otvoriti tajne spiskove optuženih za ratne zločine kako bi se otklonio strah da se vrate u svoje zavičaje, poručio je dodajući da su neophodni, više nego ikada dijalog i razgovor.

Rekao je da veruje u zajedničku budućnost dva naroda i da su Srbija i Hrvatska u fazi obnavljanja dijaloga.

Pozvao je Srbe da čuvaju srpski identitet, štite svoje porodice i brinu o svojoj budućnosti, a time i o srpskoj budućnosti.

„Vaš opstanak ovde znači i naš opstanak jer pokazuje svetlost kako moramo da poštujemo svoj narod, koliko moramo da se borimo za ćirilično pismo, jezik i narod. Borićemo se mirno, vašom hrabrošću i ljubavlju koju imate prema Srbiji o poštovanjem prema Hrvatskoj”, naglasio je on.

Govoreći o Miloradu Pupovcu on je kazao da Srbija nije oduševljena zakonom o braniteljima, podsećajući da nismo odgovorili na sličan način, i da je želeo da pozove Pupovca da ga pita što nije glasao protiv, ali ga nije pozvao, jer je znao da je predstavniku Srba u Hrvatskoj teže nego njemu. „On mora da vodi računa ovde ne samo za svoju porodicu već sve sunarodnike”, objasnio je Vučić. Preneo je da je na njega ostavilo dubok utisak to kada mu je Pupovac govorio o napadu na njega. (Tanjug)

Pupovac: Da loša prošlost ne upravlja našim životima

ZAGREB – Predsednik SNV Milorad Pupovac poručio je danas na Skupštini Srpskog nacionalnog vijeća da odnosi dve zemlje ne smeju biti taoci loše prošlosti i da je u budućnosti ključan dijalog koji ničim ne sme biti pokvaren.

Pupovac je istakao da je velika čast što su predsednici Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović, danas na Skupštini.

Kako kaže, zbog svega što su činili juče i prethodnih dana, meseci i što smeraju da čine Vučić i Grabar Kitarović zavređuju poštovanje i neupitnu podršku Skupštine.

„Odnosi Srbije i Hrvatske ne smeju biti zarobljenici prošlosti, posebno ne taoci loše prošlosti. Iz tog razloga poštujemo napor Vučića i Kitarović da rade tako da ta loša prošlost ne upravlja nama, našim životima”, poručio je Pupovac.

Najvažniji je život sa osećajem za slobodu, zajedništva sa prvim susedima, sa onima sa kojima radimo, srećemo u školi, podvukao je i poručio „ako imamo to imaćemo sve drugo”.

Kako kaže, ljudi iz naših zemalja odlaze ne samo zbog teškog života već i zbog loše atmosfere.

To nije kritika nego briga i obaveza, naznačio je uz ocenu da svi treba da učinimo da u atmosferi u Hrvatskoj nema mesta za govor mržnje i netoleranciju.

„To iscrpljuje nas, našu zemlju i odnose naše domovine Hrvatske i naših matičnih zemalja. Neophodan nam je dijalog. Svako ko ne podržava ovaj dijalog i napore da se dođe do rešenja otvorenih pitanja i da se gradi zajednička budućnost – za nas, za ovo Veće, ne rade u najboljem interesu svoje zemlje ni susednih zemalja”, poručio je Pupovac.

Pupovac je Vučiću i Grabar Kitarović poručio: „Vas doživljavamo kao podršku onome što mi podržavamo kod vas, a to je dijalog bez opstrukcija i želimo da pokažemo koliko želimo da se on nastavi i da ga uprkos pokušajima ne pokvarimo”. (Tanjug)

Grabar Kitarović Srbima: Hrvatska je vaša domovina

ZAGREB – Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poručila je danas Srbima u Hrvatskoj da je Hrvatska njihova domovina, kao i da je dijalog put u budućnost i ujedno zapreka za ponavljanje tragedija/

Obraćajući se učesnicima Skupštine SNV, ona je rekla da joj je drago što može da ih pozdravi na tom mestu kao njihova predsednica.

Podsetivši na vremena kada su Srbi i Hrvati sarađivali, ona je poručila da su nadolazeća vremena umanjila osećaj bliskosti i poverenje, a da su ostale posledice i frustracije koje se i danas osećaju.

„I ako se ne možemo složiti oko svega iz prošlosti, uvereni smo da možemo da sarađujemo, da kao političari imamo zadatak da učimo iskorake koji će svima otvoriti perspektivu bolje budućnosti. Zato sam i uputila poziv Vučiću i i zahvaljujem mu na odzivu”, poručila je ona.

Vučiću je povodom njegovog utiska da je protekla dva dana očekivao da će ipak biti malo lakše, „replicirala” izrekom „što nas ne ubije, to nas ojača”, te dodala da su „ova dva dana raspravili pitanja važna za oba naroda”.

„Sudbina nestalih, jedna od najvažnijih tema, a pravo na ukop ili obeležen grob jedno je od temeljnih prava i preduslov uspeha dijaloga i atmosfere u kojoj će se moći govoriti o većoj saradnji u oblasti ekonomiji i drugim”, rekla je hrvatska predsednica.

Izrazila je zatim zajedničko uverenje da bez obzira na razlike imamo dužnost da postavimo osnove trajnog dijaloga i saradnje koji neće moći da poremete povremeni incidenti.

„To je u interesu naših bilateralnih odnosa ali i regiona”, kazala je predsednica Hrvatske, te dodala da je Hrvatska članica EU i NATO, a članstvo Srbije u EU je i hrvatski interes.

Istina, kako je rekla, postoje otvorena pitanja u pristupnom procesu Srbije, ali koja dve zemlje mogu i treba da reše bez spoljnih uplitanja.

„Zato treba proširivati oblasti i saradnje, a to je značajnim delom u rukama manjina”, primetila je i dodala da je Hrvatska radila na više načina na unapređenju položaja srpske manjine i povratka.

„Naš zadatak je da to bude što vidljivije u praktičnom životu”, rekla je, te poručila da je u tom smislu dijalog najvažniji, jer je „to put u budućnost koju želimo našim narodima i zapreka za ponavljanje tragedija”.

Kitarović je dodala da u rešavanju problema nema manjinske i većinske politike nego samo državne, dodajući da u Hrvatskoj niko ne sme da bude građanin drugog reda.

„Poruka iza koje čvrsto stojim i što je danas zajednička poruka svim Srbima u Hrvatskoj: Hrvatska je vaša domovina”, zaključila je Grabar Kitarović. (Tanjug)

Mitropolit Porfirije: Svađali smo se i mirili, treba da budemo braća

ZAGREB – Mitropolit Porfirije izrazio je danas zadovoljstvo što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić smogao snage i hrabrosti i pored neprijatnog ambijenta, i sa ove i sa one strane granice, da prihvati poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i dođe u Zagreb i Hrvatsku.

„Srbi i Hrvati su upućeni jedni na druge. Svađali su se ali su se i mirili jer jesu i treba da budu braća”, rekao je Porfirije na trećoj Velikoj skupštini Srpskog nacionalnog veća (SNV) u Zagrebu.

„Siguran sam da i ovaj susret dva predsednika zaista jeste jedna banja” rekao je Porfirije uporedivši susret Vučića i Grabar Kitarović  sa stavom Šopenhauera da su susreti - banje.

„Rezultati i efekti boravka u banji pokazuju se tek naknadno. Sad ima mnogo onih koji bi parazitski hteli da umanje značaj susreta i možda se čini da nije moralo do njega doći jer će efekti biti nepovoljni. Ali susret koji se desio jeste banja koja će rezultate tek pokazati”, poručio je on.

Zbog toga im se zahvalio u ime svih Srba i svih pravoslavnih koji žive u Hrvatskoj.

Skloni smo da krivimo uvek druge, ističe on i pita šta smo sebi učinili, da li se osećamo kao zajednica.

„Ako imamo svest o tome ko smo i šta smo ona pre svega među nama postoji solidarnost. Da li je onda moguće da na sat od Zagreba žive Srbi kao da su u Africi”,, pitao je Porfirije i dodao da je važno da pođemo od sebe, da li smo učinili sve što možemo da očuvamo svoj identitet. „Znam da se plašite, možda ima puno objektivnih razloga, ali možda ima i subjektivnih - možda je tako lakše”, konstatuje Porfirije. Počnimo od sebe i ne prebacujmo krivicu na druge, poručuje on. (Tanjug)


Komentari19
903fb
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Петар,Загреб.
Те прве године владавине нове владе која је стварала младу и неовисну Републику Хрватску,по нечијем налогу из Министарства образовања, уклоњене су све ћириличне књиге из школских и јавних библиотека. Ако су ипак сачуване у депоима,молим да их вратите на полице,на кориштење читаоцима.
Анка
"Хвала да чувате своје име и презиме" Ово су тужне, тегобне, просто не вјероватне ријечи, које изговара један предсједник у једној европској држави у 21-вом вијеку. Чујеш ли Европо? Разумијеш ли ишта?
Анка
Хвала @fjodor...... Хрватска граматика није моја "јача" страна, али могу без стида да се похвалим, са здравим разумом.
Preporučujem 1
fjodor
..."nevjerovatne" se piše zajedno.
Preporučujem 0
Никола Кобац
Положај Срба у Хрватској не само да се није поправио већ се "одасипање" ове "зајенице" (модеран назив) повећало, убрзало. Велика Скупштина СНВ би требала бити Скуштина Срба из Хрватске. Дакле укључити не само странку г. Пупоца већ и оне друге, које другачије виде пут "избављења" од проф. Милорада. Наравно, ту су и избјеглице које се спомињу декларативно у смислу повратка. Никада, ни на једној Позорници око које се окупљају Срби из Хрватске није омогућена ни једна ријеч ни једном представнику избјеглог српског народа. Зашто? Писмо и језик јесу темеељ опстанку сваког народа. У Хрватској је то данас неважна прича јер за 15 година неће имати ко говорити српски ни писати ћирилицом. Слиједеће, много важније је да преставници Срба траже ревизију сих уговора закључених између Срба који су били присиљени продати своју земљу и имовину државној АПН агенцији. О томе се све зна и све се ћути. У посредовању су учествовали на жалост и Срби, власници фирми. "Профит" на штеу Срба је огроман. Истражите.
Анка
Хвала вам господине Никола на овим паметним ријечима. Коначно да се јави један Србин који разумије трагедију српског народа у Хрватској. Ми не можемо напријед док се не ријеши ово питање. Народу треба пружити могућност на повратак. У томе треба да учествују обје земље. Ако се Срби не врате, остаће пустош и неизљечива рана. Коме је то у интересу?
Preporučujem 7
aca
Predsednik se zahvalio Srbima u Hrvatskoj što čuvaju svoju tradiciju i svoje vrednosti.
simona
Svaka vam cast sto ste pored svih problema ostali tamo!

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub Pravila o privatnosti

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja