sreda, 25.11.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ponedeljak, 19.02.2018. u 10:05 Dragana Jokić-Stamenković

Nacionalna matura – ulaznica na fakultet

Sadašnja generacija prvog razreda srednje škole na kraju četvrte godine, umesto maturskog, polagaće završni ispit kao jedini uslov za upis na mnoge visokoškolske ustanove
Пријављивање будућих бруцоша прошлог лета (Фото Д. Жарковић)

Đa­ci ko­ji su u te­ku­ćoj škol­skoj go­di­ni upi­sa­li ne­ku od če­tvo­ro­go­di­šnjih sred­njih ško­la u Sr­bi­ji pr­va su ge­ne­ra­ci­ja uče­ni­ka ko­ja će ume­sto sa­da­šnjeg ma­tur­skog is­pi­ta po­la­ga­ti ta­ko­zva­nu na­ci­o­nal­nu ma­tu­ru, ko­ju na sva­kom ko­ra­ku po­mi­nje Mla­den Šar­če­vić, mi­ni­star pro­sve­te, na­u­ke i teh­no­lo­škog raz­vo­ja. Po­red to­ga što će, kao i do­sad, pre­sta­vlja­ti za­vr­šni sred­njo­škol­ski is­pit, ona će bi­ti i di­rekt­na ula­zni­ca na ve­ći­nu fa­kul­te­ta, bez oba­ve­znog po­la­ga­nja pri­jem­nog is­pi­ta, ob­ja­šnja­va su­šti­nu uvo­đe­nja na­ci­o­nal­ne ma­tu­re Ra­di­vo­je Stoj­ko­vić, pred­sed­nik Za­jed­ni­ce gim­na­zi­ja Sr­bi­je. Dru­ga spe­ci­fič­nost dr­žav­ne ma­tu­re je­ste to što će uve­sti iden­tič­ne te­sto­ve u ce­loj ze­mlji od­re­đe­ne na re­pu­blič­kom ni­vou, a ne kao do sa­da bi­ra­ne u sred­njim ško­la­ma. 

Fa­kul­te­ti­ma će bi­ti osta­vlje­no na vo­lju da od­lu­če da li će za­dr­ža­ti pri­jem­ne is­pi­te, ali po­en­ta uvo­đe­nja na­ci­o­nal­ne ma­tu­re je­ste, ka­ko ob­ja­šnja­va Stoj­ko­vić, da oni bu­du uki­nu­ti na ve­ći­ni vi­so­ko­škol­skih usta­no­va.

– Na­ci­o­nal­na ma­tu­ra je na­pra­vlje­na da, uz to što je za­vr­šni is­pit pro­ve­re zna­nja, bu­de isto­vre­me­no vred­no­va­na i kao pri­jem­ni za fa­kul­tet 2021. go­di­ne. Na­da­mo se da će ve­ći­na vi­so­ko­škol­skih usta­no­va to da pri­hva­ti, jer je to bio cilj Mi­ni­star­stva pro­sve­te ka­da je uve­lo na­ci­o­nal­nu ma­tu­ru. Mo­gu­će je da pri­jem­ni is­pi­ti, od­no­sno ne­ka vr­sta do­dat­nog te­sti­ra­nja, osta­nu na umet­nič­kim fa­kul­te­ti­ma, pa i onim za ko­je vla­da ve­li­ko in­te­re­so­va­nje, kao što su elek­tro­teh­nič­ki, prav­ni i ar­hi­tek­ton­ski fa­kul­tet – is­ti­če Stoj­ko­vić i na­po­mi­nje da će đa­ci ko­ji za­vr­še tro­go­di­šnje sred­nje ško­le ima­ti svoj za­vr­šni is­pit ta­ko­đe od­re­đen na na­ci­o­nal­nom ni­vou, ali on ne­će pred­sta­vlja­ti dr­žav­nu ma­tu­ru, ni­ti će bi­ti ula­zni­ca na fa­kul­tet. 

Is­pit iz ma­ter­njeg je­zi­ka bi­će oba­ve­zni deo na­ci­o­nal­ne ma­tu­re za sve đa­ke, dok će za­dat­ke iz ma­te­ma­ti­ke po­la­ga­ti svi ko­ji su taj pred­met ima­li du­že od dve go­di­ne. Tre­ći deo dr­žav­ne ma­tu­re u gim­na­zi­ja­ma bi­će iz pred­me­ta po iz­bo­ru sa ta­ko­zva­ne li­ste pred­me­ta za ko­je po­sto­je stan­dar­di za kraj op­šteg sred­njeg obra­zo­va­nja, a tu su he­mi­ja, fi­zi­ka bi­o­lo­gi­ja, isto­ri­ja, ge­o­gra­fi­ja, stra­ni je­zi­ci, ma­te­ma­ti­ka za one ko­ji su je uči­li kra­će od tri go­di­ne. U umet­nič­kim ško­la­ma to će bi­ti test iz umet­nič­kih pred­me­ta, a u sred­njim struč­nim ško­la­ma iz ključ­nih struč­nih pred­me­ta.   

– Ma­tu­ran­ti ko­ji že­le, po­red srp­skog i ma­te­ma­ti­ke, mo­gu po­la­ga­ti te­sto­ve ne iz jed­nog, već iz dva, pa i tri iz­bor­na pred­me­ta. Ova mo­guć­nost je uve­de­na za slu­čaj da ne­ki fa­kul­te­ti, kao me­di­cin­ski na pri­mer, za pri­jem za­tra­že po­lo­žen na­ci­o­nal­ni is­pit iz dva iz­bor­na pred­me­ta. Ako ula­zni­ca za taj fa­kul­tet, po­red srp­skog i ma­te­ma­ti­ke, bu­du i za­vr­šni te­sto­vi na dr­žav­noj ma­tu­ri iz bi­o­lo­gi­je i he­mi­je, ma­tu­ran­ti kao tre­ći, oba­ve­zni, deo na­ci­o­nal­nog is­pi­ta mo­gu po­la­ga­ti bi­o­lo­gi­ju, a on­da za­tra­ži­ti da po­la­žu i če­tvr­ti test iz he­mi­je – ob­ja­šnja­va Stoj­ko­vić, ko­ji je i di­rek­tor no­vo­sad­ske Gim­na­zi­je „Jo­van Jo­va­no­vić Zmaj”.

Na­ci­o­nal­na ma­tu­ra će, na­gla­ša­va on, omo­gu­ći­ti da đak isto­vre­me­no kon­ku­ri­še na vi­še fa­kul­te­ta, kao što sa­da osma­ci pri pri­je­mu u sred­nje ško­le upi­su­ju 20 že­lja. 

Komentari4
0e213
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Nevena
Kao srednjoškolac moram da se požalim da mi se ova ideja uopšte ne sviđa. Glavni razlog je polaganje matematike, koju ja kao učenik filološkog odeljenja, imam samo 2 godine, a i edukacija po pitanju tog predmeta nam je vrlo slaba. Druga stvar je demoralisanje koje mi srpska deca osećamo, jer mi učimo sve i svašta, a sve što naša država čini, jeste to da imitira Zapad. Na Zapadu deca ne mogu da priđu našem školskom sistemu, a opet nas svi vrednujete isto i stalno nas koristite kao zamorčiće. Žao mi je što posle imate "odliv mozgova".
Tanja Gojakovic
Cista glupost! Ako je neko upisao strucnu skolu, polagace maturu gimnazijalaca. Van pameti. Samo da se uvede nesto novo, pa nek je i lose. Dozovite se pameti, mislite malo i na decu, koja su preopterecena.
Slobodan Vlaski
Glupost. Sada ce gotovo sva omladina "predavati" dokumente za upis, cak i oni koji nisu ozbiljno planirali studirati s porolom "cisto da probam" i mnoga deca koja to zaista zele, a mozda nisu bili najbolji ucenici ce svoju sansu izgubiti. Ne treba po svaku cenu ukidati sve propise iz doma komunizma niti uvoditi nemacke ili americke. Niti su sve njihove mere dobre niti su sve komunisticke lose.
Nina
Glupost, nije kriterijum isti u svim skolama. Uporedite samo u Bg 5 i 7 gimnaziju,dobar is 5 zna vise od odlicnog iz 7. Cista degradacija skolstva, ali sta ocekivati od ministra koji ima privatnu skolu.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja