utorak, 01.12.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
utorak, 27.02.2018. u 20:24 N. B.

Dačić: Broj zemalja koje priznaju Kosovo pašće ispod sto

Ministar spoljnih poslova Burundija Alan Aime Njamitve odbacio je navode o bilo kakvim uticajima ili pritiscima da ova zemlja povuče odluku o priznanju
(Фото Танјуг)

Pri­šti­na tre­ba da se na­vik­ne da u sve­tu po­sto­je oni ko­ji mi­sle da je od­lu­ka o pri­zna­va­nju Ko­so­va bi­la po­gre­šna, re­kao je pr­vi pot­pred­sed­nik Vla­de Sr­bi­je i mi­ni­star spolj­nih po­slo­va Ivi­ca Da­čić, ko­men­ta­ri­šu­ći iz­ja­vu Be­dže­ta Pa­co­li­ja da je Da­čić na­vod­no po­nu­dio oruž­je Bu­run­di­ju u za­me­nu za po­vla­če­nje od­lu­ke o pri­zna­nju ne­za­vi­sno­sti Ko­so­va. Šef srp­ske di­plo­ma­ti­je je na kon­fe­ren­ci­ji za no­vi­na­re u vi­li „Mir”, gde se sa­stao sa mi­ni­stri­ma spolj­nih po­slo­va Ita­li­je i Al­ba­ni­je, od­ba­cio tvrd­nje ko­je do­la­ze iz Pri­šti­ne ironično primetivši:. „Da, nudimo atomske bombe”.

„Ako ne­ko po­sta­vlja pi­ta­nje za­što je ne­ka ze­mlja po­vu­kla pri­zna­nje, on­da i Sr­bi­ja tre­ba da pi­ta za­što je ne­ko pri­znao Ko­so­vo. Vo­leo bih da Sr­bi­ja ima na ras­po­la­ga­nju ve­li­ke ko­li­či­ne na­o­ru­ža­nja, ma­lo bi nas dru­ga­či­je gle­da­li”, ka­zao je Da­čić, „Pa­co­li mo­žda raz­mi­šlja o ka­te­go­ri­ja­ma ko­je on po­se­du­je i sred­stvi­ma ko­ja je on ko­ri­stio ka­da je raz­go­va­rao sa po­je­di­nim ze­mlja­ma”, re­kao je Da­čić, pre­no­si Tan­jug.

Ka­ko je ka­zao, ne lju­ti se na nje­ga, ali mu je po­ru­čio da sport­ski pri­hva­ti to što ne­ke ze­mlje po­vla­če pri­zna­nje jed­no­stra­no pro­gla­še­ne ne­za­vi­sno­sti Ko­so­va. „Pa­šće is­pod 100. Ja vam ga­ran­tu­jem”, za­klju­čio je mi­ni­star Da­čić. 

Isto­vre­me­no, mi­ni­star spolj­nih po­slo­va Bu­run­di­ja Alan Aime Nja­mi­tve u iz­ja­vi za Glas Ame­ri­ke od­ba­cio je na­vo­de o bi­lo ka­kvim uti­ca­ji­ma ili pri­ti­sci­ma: „Bu­run­di je 2012. go­di­ne pri­znao Ko­so­vo kao ne­za­vi­snu dr­ža­vu, ali u me­đu­vre­me­nu smo ima­li pri­li­ku da pre­i­spi­ta­mo na­šu po­zi­ci­ju i usta­no­vi­li smo da je je­di­no do­bro da po­no­vo raz­mo­tri­mo tu po­zi­ci­ju i ja­ča­mo do­bre i od­lič­ne od­no­se ko­ji su već po­sto­ja­li iz­me­đu biv­še Ju­go­sla­vi­je i Bu­run­di­ja.”

Di­plo­mat­ski od­no­si iz­me­đu SFRJ i Bu­run­di­ja us­po­sta­vlje­ni su 1962. go­di­ne od­mah po­što je afrič­ka ze­mlja ste­kla ne­za­vi­snost, ta­ko da je je­di­no is­prav­no bi­lo da Bu­run­di ja­ča ve­ze ko­je su uspe­šno po­sto­ja­le iz­me­đu dve dr­ža­ve, od­no­sno sa Re­pu­bli­kom Sr­bi­jom ko­ja je prav­ni na­sled­nik Ju­go­sla­vi­je, ob­ja­snio je Nja­mi­tve. Ta­ko­đe, od­ba­cio je na­vo­de da je bi­lo pri­ti­sa­ka na Bu­run­di da po­vu­če pri­zna­nje Ko­so­va. 

Fol­dina: Če­ška po­gre­ši­la 2008. go­di­ne

Vlast Če­ške po­gre­ši­la je ka­da je 2008. go­di­ne pri­zna­la jed­no­stra­no pro­gla­še­nu ne­za­vi­snost Ko­so­va, iz­ja­vio je ju­če, na prijemu kod ministra spoljnih poslova Srbije, po­sla­nik u če­škom par­la­men­tu Ja­ro­slav Fol­dina, ko­ji je pred­vo­dio če­šku de­le­ga­ci­ju u po­se­ti Be­o­gra­du. „Mi u par­la­men­tu ima­mo re­zo­lu­ci­ju da po­dr­ža­va­mo Re­zo­lu­ci­ju 1244. Zna­či da je vlast ra­di­la ne­što dru­go od ono­ga što im je re­kao par­la­ment”. Po­sla­nik u če­škom par­la­men­tu, či­ja je maj­ka Srp­ki­nja, re­kao je da je Če­ška do­ži­ve­la isto što i Sr­bi­ja, ka­da je, ka­ko je na­veo, u pro­šlom ve­ku iz­gu­bi­la 15 od­sto te­ri­to­ri­je, ko­ja je da­ta Nem­ci­ma. „Do­šlo je do svet­skog ra­ta zbog tog kr­še­nja me­đu­na­rod­nog pra­va”, pod­se­tio je Fol­dina, ko­ji se obra­tio na srp­skom je­zi­ku.

Komentari6
4ec60
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Стефан Зоран
Министар спољних послова Бурундија је погрешио само кад каже да "Косово није признала једна трећина светске популације", јер само Кина, Индија, Русија, Бразил и Индонезија чине ПОЛОВИНУ светске популације! Сигурно је мислио на број земаља, а ту се рачунају и Науру, Тувалу, Тонга, Палау, Кирибати, Бангладеш, Микронезија, Самоа, Санта Луција, Сан Марино, Лихтенштајн, Монако... и десетине других државица које, све заједно, имају онолико становника колико и Милогора сама!
slavko
Nebitno je dali ih je 130, 100, 50 ili 5. Bitno je da su među njima Amerika, Britanija, Nemačka, Francuska i Albanija. To im je dovoljno za nedodirljivost.
драган лучић
Не, битно је да међу њима нису они који дрмају или ће да дрмају светом. Значи Кина, Русија, Индија, Бразил, Иран, Индонезија, Мексико... Да не набрајам, 80% Азије, Африке и Латинске Америке. Ови које сте набројали, сем САД и Албаније, су још увек фактор само у свом комшилуку.
Mirko
Iako danas problem sa albancima izgleda nerešiv smanjenje broja zemalja koje ih podržavaju dovest će nas u situaciju da neće u svetu biti bitno samo ono što traže albanci. Gotovo sam uveren da ih amerika nije priznala i uticala na druge zemlje da ih priznaju imali bi onoliku podršku sveta koliku ima i severni Kipar. Moramo strpljivo čekat i zamrznut problem. Razgovore treba voditi sa Albanijom a ne sa vlastima na Kosovu jer mi njihovu nezavisnost ne priznajemo kao što ih ne priznaje ni pola sveta. Mislim da bi sa Albanijom mogao biti postignut korektniji dogovor jer je ona ipak priznata država. Ovi na kosovu su grupa razbojnoka sa kojima ne treba da pravimo dogovore. Mislim da bi na taj način i dobar deo država počeo da ih tretira onako kako zaslužuju po svom ponašanju. Zapad time što nas tera da pravimo sa njima sporazume hoće da im mi damo legitimitet.
Radoslav Jovanovic
Sve mi se čini da će ova vlast ući u taj broj. Imaju savetnike sa zapada koji će to proglasiti "pobedom".
dragan
i ove male ostrvske drzavice na pacifiku,takoje mogu promeniti misljenje,vrlo lako

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja