utorak, 13.04.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
utorak, 27.02.2018. u 20:24 N. B.

Dačić: Broj zemalja koje priznaju Kosovo pašće ispod sto

Ministar spoljnih poslova Burundija Alan Aime Njamitve odbacio je navode o bilo kakvim uticajima ili pritiscima da ova zemlja povuče odluku o priznanju
(Фото Танјуг)

Pri­šti­na tre­ba da se na­vik­ne da u sve­tu po­sto­je oni ko­ji mi­sle da je od­lu­ka o pri­zna­va­nju Ko­so­va bi­la po­gre­šna, re­kao je pr­vi pot­pred­sed­nik Vla­de Sr­bi­je i mi­ni­star spolj­nih po­slo­va Ivi­ca Da­čić, ko­men­ta­ri­šu­ći iz­ja­vu Be­dže­ta Pa­co­li­ja da je Da­čić na­vod­no po­nu­dio oruž­je Bu­run­di­ju u za­me­nu za po­vla­če­nje od­lu­ke o pri­zna­nju ne­za­vi­sno­sti Ko­so­va. Šef srp­ske di­plo­ma­ti­je je na kon­fe­ren­ci­ji za no­vi­na­re u vi­li „Mir”, gde se sa­stao sa mi­ni­stri­ma spolj­nih po­slo­va Ita­li­je i Al­ba­ni­je, od­ba­cio tvrd­nje ko­je do­la­ze iz Pri­šti­ne ironično primetivši:. „Da, nudimo atomske bombe”.

„Ako ne­ko po­sta­vlja pi­ta­nje za­što je ne­ka ze­mlja po­vu­kla pri­zna­nje, on­da i Sr­bi­ja tre­ba da pi­ta za­što je ne­ko pri­znao Ko­so­vo. Vo­leo bih da Sr­bi­ja ima na ras­po­la­ga­nju ve­li­ke ko­li­či­ne na­o­ru­ža­nja, ma­lo bi nas dru­ga­či­je gle­da­li”, ka­zao je Da­čić, „Pa­co­li mo­žda raz­mi­šlja o ka­te­go­ri­ja­ma ko­je on po­se­du­je i sred­stvi­ma ko­ja je on ko­ri­stio ka­da je raz­go­va­rao sa po­je­di­nim ze­mlja­ma”, re­kao je Da­čić, pre­no­si Tan­jug.

Ka­ko je ka­zao, ne lju­ti se na nje­ga, ali mu je po­ru­čio da sport­ski pri­hva­ti to što ne­ke ze­mlje po­vla­če pri­zna­nje jed­no­stra­no pro­gla­še­ne ne­za­vi­sno­sti Ko­so­va. „Pa­šće is­pod 100. Ja vam ga­ran­tu­jem”, za­klju­čio je mi­ni­star Da­čić. 

Isto­vre­me­no, mi­ni­star spolj­nih po­slo­va Bu­run­di­ja Alan Aime Nja­mi­tve u iz­ja­vi za Glas Ame­ri­ke od­ba­cio je na­vo­de o bi­lo ka­kvim uti­ca­ji­ma ili pri­ti­sci­ma: „Bu­run­di je 2012. go­di­ne pri­znao Ko­so­vo kao ne­za­vi­snu dr­ža­vu, ali u me­đu­vre­me­nu smo ima­li pri­li­ku da pre­i­spi­ta­mo na­šu po­zi­ci­ju i usta­no­vi­li smo da je je­di­no do­bro da po­no­vo raz­mo­tri­mo tu po­zi­ci­ju i ja­ča­mo do­bre i od­lič­ne od­no­se ko­ji su već po­sto­ja­li iz­me­đu biv­še Ju­go­sla­vi­je i Bu­run­di­ja.”

Di­plo­mat­ski od­no­si iz­me­đu SFRJ i Bu­run­di­ja us­po­sta­vlje­ni su 1962. go­di­ne od­mah po­što je afrič­ka ze­mlja ste­kla ne­za­vi­snost, ta­ko da je je­di­no is­prav­no bi­lo da Bu­run­di ja­ča ve­ze ko­je su uspe­šno po­sto­ja­le iz­me­đu dve dr­ža­ve, od­no­sno sa Re­pu­bli­kom Sr­bi­jom ko­ja je prav­ni na­sled­nik Ju­go­sla­vi­je, ob­ja­snio je Nja­mi­tve. Ta­ko­đe, od­ba­cio je na­vo­de da je bi­lo pri­ti­sa­ka na Bu­run­di da po­vu­če pri­zna­nje Ko­so­va. 

Fol­dina: Če­ška po­gre­ši­la 2008. go­di­ne

Vlast Če­ške po­gre­ši­la je ka­da je 2008. go­di­ne pri­zna­la jed­no­stra­no pro­gla­še­nu ne­za­vi­snost Ko­so­va, iz­ja­vio je ju­če, na prijemu kod ministra spoljnih poslova Srbije, po­sla­nik u če­škom par­la­men­tu Ja­ro­slav Fol­dina, ko­ji je pred­vo­dio če­šku de­le­ga­ci­ju u po­se­ti Be­o­gra­du. „Mi u par­la­men­tu ima­mo re­zo­lu­ci­ju da po­dr­ža­va­mo Re­zo­lu­ci­ju 1244. Zna­či da je vlast ra­di­la ne­što dru­go od ono­ga što im je re­kao par­la­ment”. Po­sla­nik u če­škom par­la­men­tu, či­ja je maj­ka Srp­ki­nja, re­kao je da je Če­ška do­ži­ve­la isto što i Sr­bi­ja, ka­da je, ka­ko je na­veo, u pro­šlom ve­ku iz­gu­bi­la 15 od­sto te­ri­to­ri­je, ko­ja je da­ta Nem­ci­ma. „Do­šlo je do svet­skog ra­ta zbog tog kr­še­nja me­đu­na­rod­nog pra­va”, pod­se­tio je Fol­dina, ko­ji se obra­tio na srp­skom je­zi­ku.

Komеntari6
c9d87
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Стефан Зоран
Министар спољних послова Бурундија је погрешио само кад каже да "Косово није признала једна трећина светске популације", јер само Кина, Индија, Русија, Бразил и Индонезија чине ПОЛОВИНУ светске популације! Сигурно је мислио на број земаља, а ту се рачунају и Науру, Тувалу, Тонга, Палау, Кирибати, Бангладеш, Микронезија, Самоа, Санта Луција, Сан Марино, Лихтенштајн, Монако... и десетине других државица које, све заједно, имају онолико становника колико и Милогора сама!
slavko
Nebitno je dali ih je 130, 100, 50 ili 5. Bitno je da su među njima Amerika, Britanija, Nemačka, Francuska i Albanija. To im je dovoljno za nedodirljivost.
драган лучић
Не, битно је да међу њима нису они који дрмају или ће да дрмају светом. Значи Кина, Русија, Индија, Бразил, Иран, Индонезија, Мексико... Да не набрајам, 80% Азије, Африке и Латинске Америке. Ови које сте набројали, сем САД и Албаније, су још увек фактор само у свом комшилуку.
Mirko
Iako danas problem sa albancima izgleda nerešiv smanjenje broja zemalja koje ih podržavaju dovest će nas u situaciju da neće u svetu biti bitno samo ono što traže albanci. Gotovo sam uveren da ih amerika nije priznala i uticala na druge zemlje da ih priznaju imali bi onoliku podršku sveta koliku ima i severni Kipar. Moramo strpljivo čekat i zamrznut problem. Razgovore treba voditi sa Albanijom a ne sa vlastima na Kosovu jer mi njihovu nezavisnost ne priznajemo kao što ih ne priznaje ni pola sveta. Mislim da bi sa Albanijom mogao biti postignut korektniji dogovor jer je ona ipak priznata država. Ovi na kosovu su grupa razbojnoka sa kojima ne treba da pravimo dogovore. Mislim da bi na taj način i dobar deo država počeo da ih tretira onako kako zaslužuju po svom ponašanju. Zapad time što nas tera da pravimo sa njima sporazume hoće da im mi damo legitimitet.
Radoslav Jovanovic
Sve mi se čini da će ova vlast ući u taj broj. Imaju savetnike sa zapada koji će to proglasiti "pobedom".
dragan
i ove male ostrvske drzavice na pacifiku,takoje mogu promeniti misljenje,vrlo lako

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja