Kada pomislite na zdravu hranu, jedan od sinonima je svakako i susamovo seme. Seme susama ili sezama (Sesamum indicum) često krasi mnoge pekarske proizvode, mameći nas i mirisom i ukusom, ali njegova primena je mnogo veća.
Postojbina susama je Azija, a danas se susam gaji najviše u tropskim predelima – Mjanmaru, Indiji i Kini. Seme susama sadrži velike količine ulja (više od 50 odsto) i to je, od kada se ova biljka i kultiviše.
Za ovako izdašnu pitomu biljku, susam odlično podnosi sušu i može da raste i tamo gde drugi usevi propadaju. Divlji primerci susama rastu u Africi i Indiji. Susam se uzgaja radi dobijanja susamovog semena koje se upotrebljava u kulinarstvu, ali i industriji. Seme je pored masnoća bogato i belančevinama (25 odsto težine), a najzastupljenije je u orijentalnoj ishrani, dok se kod nas najviše koristi za posipanje testa i hleba.
Industrijski proizvodi od susama su susamovo ulje, margarin i tahini. Susamovo ulje se obilato koristi u istočnjačkim kuhinjama, (na primer, u japanskoj ili kineskoj), dok je tahini susamova pasta (dobija se mlevenjem suvopečenog semena).
Susamovo ulje je jedno od najstabilnijih ulja i ima dug rok trajanja zato što sadrži prirodne antioksidanse. Ulje ima omega-6 masne kiseline, a baš kao i suncokretovo sadrži skromnu količinu omega-3 masne kiseline. Seme susama ima fitosterole koji utiču na smanjenje nivoa holesterola u krvi. Sadrži i znatnu količinu kalcijuma, pa se preporučuje i u prevenciji osteoporoze. Hranjive materije iz susama bolje se apsorbuju ako je seme mleveno, dakle u obliku paste, koja se prodaje pod nazivom tahini (taan). Ulje se koristi i za masažu.
Od minerala susamovo seme sadrži bakar, mangan, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor i cink, a ima i malu količinu selena. Od vitamina, susamovo seme sadrži vitamin B-1. Energetska vrednost suvopečenog susamovog semena je 573 kcal/100 g, dok tahini obezbeđuje 671 kcal/100 g. Susamovo ulje ima kalorijsku vrednost od 900 kcal/100 g.
Neke osobe su alergične na susam i proizvode od njega. To su obično osobe koje su alergične i na neke druge namirnice. Deca su znatno podložnija alergiji od odraslih. Od susamovog semena se prave i kolači i konditori.
Jasna Vujičić, nutricionista,
www.nadijeti.com