utorak, 22.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 00:01

Dopuna kartice za prevoz jednom godišnje

U Beogradu trenutno oko 230.000 starijih od 65 godina ima „busplus” karticu. – Svaki penzioner koji ima senior karticu ubuduće će imati 10 odsto popusta za međumesni prevoz „Lastinim” autobusima
Autor: M. R. B. četvrtak, 01.03.2018. u 12:00
За ста­ри­је од 65 година по­треб­на је са­мо фо­то­ко­пи­ја лич­не кар­те (Фото А. Васиљевић)

„Za dva me­se­ca po­sta­jem in­va­lid­ski pen­zi­o­ner, a ina­če sam iz­be­gli­ca iz Hr­vat­ske. Tre­ba da pri­ku­pim do­ku­men­ta­ci­ju da bih mo­gao da ostva­rim pra­vo na po­pu­ste u grad­skom pre­vo­zu. Kod ku­će ne­mam in­ter­net ni­ti kom­pju­ter, a ne­mam ni­ko­ga od bli­žnjih ko bio mo­gao da me in­for­mi­še o sve­mu to­me. Ko­me tre­ba naj­pre da se obra­tim?”, za­tra­žio je po­moć od re­dak­ci­je „Tre­ćeg do­ba” be­o­grad­ski pen­zi­o­ner Si­ma Vuk­ša, iz Že­le­zni­ka. Na­šeg či­ta­o­ca za­ni­ma­lo je i ka­kva bi bi­la pro­ce­du­ra u slu­ča­ju da iz­gu­bi kar­ti­cu za pre­voz ili je ne­ka­da ošte­ti. 

U „Bu­splu­su” pod­se­ća­ju da kar­ti­ce ni­su traj­ni do­ku­ment i da im je rok tra­ja­nja tri go­di­ne. 

– Za oso­be sta­ri­ja od 65 go­di­na po­treb­na je sa­mo fo­to­ko­pi­ja lič­ne kar­te  ili ori­gi­nal na uvid. Ka­da je reč o iz­be­glim li­ci­ma, oni tre­ba da obez­be­de fo­to­ko­pi­ju iz­be­glič­ke le­gi­ti­ma­ci­je ko­ja je pla­ve bo­je  (ori­gi­nal na uvid), dok in­ter­no ra­se­lje­ni tre­ba da pri­ba­ve isto fo­to­ko­pi­ju lič­nog do­ku­men­ta (ori­gi­nal na uvid), s tim što adre­sa mo­ra da bu­de sa te­ri­to­ri­je Ko­so­va i Me­to­hi­je. Uz to po­treb­no je da obez­be­de i fo­to­ko­pi­ju le­gi­ti­ma­ci­je za ra­se­lje­na li­ca ko­ja je be­le bo­je ili ori­gi­nal na uvid, kao i fo­to­ko­pi­ju ori­gi­nal­ne po­tvr­de MUP-a o pri­ja­vlje­nom bo­rav­ku na te­ri­to­ri­ji gra­da Be­o­gra­da. Ta po­tvr­da ne tre­ba da bu­de sta­ri­ja od dve go­di­ne – na­bra­ja­ju u „Bu­splu­su”.

Nad­le­žni do­da­ju da se kar­ti­ca za pre­voz do­pu­nju­je jed­nom go­di­šnje, a do­pu­na va­ži od 1. ja­nu­a­ra do 31. de­cem­bra te­ku­će go­di­ne. 

– U slu­ča­ju gu­bit­ka kar­ti­ce ili nje­nog ošte­će­nja, za po­nov­no iz­da­va­nje neo­p­hod­no je pod­ne­ti iden­tič­nu do­ku­men­ta­ci­ju kao pri­li­kom pr­vog va­đe­nja. Odo­bre­no je iz­da­va­nje du­pli­ka­ta kar­ti­ce i na osno­vu pa­so­ša, i to u slu­ča­ju ne­po­se­do­va­nja va­že­će lič­ne kar­te – na­po­mi­nju u „Bu­splu­su”. 

Da bi mo­gle da obez­be­de go­di­šnju kar­tu za grad­ski pre­voz, sve oso­be, pa i one sta­ri­je od 65 go­di­na, osim iz­be­gli­ca i in­ter­no ra­se­lje­nih, oba­ve­zno tre­ba da ima­ju pre­bi­va­li­šte u Be­o­gra­du. Ce­na za sta­ri­je je 407 di­na­ra. U Be­o­gra­du tre­nut­no oko 230.000 sta­ri­jih od 65 ima „bu­splus” kar­ti­cu. 

Od­ne­dav­no je do­ne­ta od­lu­ka i da će sva­ki pen­zi­o­ner iz Be­o­gra­da ko­ji ko­ri­sti se­ni­or kar­ti­cu ubu­du­će ima­ti de­set od­sto po­pu­sta na me­đu­me­sni pre­voz „La­sti­nim” auto­bu­si­ma i isto to­li­ki pro­ce­nat uma­nje­nja mo­ći će da oče­ku­je na ce­nu go­di­šnje kar­te. Jer, ovo pred­u­ze­će po­sta­lo je deo grad­skog se­ni­or pro­gra­ma, a pre­ma naj­no­vi­jim po­da­ci­ma u pre­sto­ni­ci je vi­še od 200.000 pen­zi­o­ne­ra pre­u­ze­lo se­ni­or kar­ti­cu. Nad­le­žni iz gra­da pod­se­ća­ju da su po­če­le da se di­stri­bu­i­ra­ju i pot­pu­no no­ve per­so­na­li­zo­va­ne kar­ti­ce ume­sto pri­vre­me­nih ko­je se tre­nut­no ko­ri­ste. Per­so­na­li­zo­va­na se­ni­or kar­ti­ca je u pot­pu­no­sti bes­plat­na, a uz nju ko­ri­sni­ci mo­gu da ostva­re broj­ne olak­ši­ce i po­pu­ste.


Komentari3
f50d6
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

slavisa
Zasto samo penzioneri i stariji uBeogradu imaju popust na bus plusu ne i penzioneri iz unutrasnosti kada dodju u Beograd.Mozda smo mi iz unutrasnjosti gradjani neke druge drzave ili sa druge planete!
električar
Da li to možda pišete o prevozu u Smederevu ? Nisam čuo da u Smederevu bilo ko o ovakvim stvarima razmišlja ... 400 dinara godišnji prevoz za starije od 65 godina ? Svašta ! To u Smederevu nije moguće, kao ni mnogo što-šta drugo !!! Samo neki užasni osmesi: "Kako ste ..."?
Živan Mićić
Drugi put obrati paznju za koga glasas u gradskoj vlasti!!!
Preporučujem 16

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna / Društvo /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja