ponedeljak, 27.01.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 09:25

Svaki peti rad­nik na minimal­cu

Oko 1,4 mi­li­o­na za­po­sle­nih ima lič­na pri­ma­nja ma­nja od 25.000 di­na­ra, a dve tre­ći­ne za­po­sle­nih pri­ma ma­nju od pro­seč­ne
Autor: Jovana Rabrenovićčetvrtak, 01.03.2018. u 22:00
Фото Пиксабеј

Zva­nič­na dr­žav­na sta­ti­sti­ka je u po­ne­de­ljak sa­op­šti­la da čak 66,7 od­sto ili dve tre­ći­ne od oko dva mi­li­o­na za­po­sle­nih pri­ma ma­nju za­ra­du ili jed­na­ku onoj pro­seč­noj. Pro­seč­na srp­ska pla­ta, ko­ja još ni­je do­sti­gla 400 evra, kod nas je bez­broj pu­ta „oža­lje­na”, ali ovaj po­da­tak za­pra­vo skri­va či­nje­ni­cu da mno­go lju­di pri­ma mno­go ma­nje od to­ga i da je za njih taj pro­seč­ni pri­hod od 400 evra za­pra­vo cilj ko­ji tek že­le da do­stig­nu. Pre­ra­ču­na­to to zna­či da ne­što vi­še od 1,3 mi­li­o­na za­po­sle­nih „do­ba­cu­je” do po­me­nu­tih 400 evra ili zva­nič­nih 47.893 di­na­ra ko­li­ko je iz­no­si­la pro­šlo­go­di­šnja pro­seč­na pla­ta u Sr­bi­ji. 

Sta­ti­sti­ka je ta­ko­đe sa­op­šti­la da 18,8 od­sto za­po­sle­nih pri­ma iz­me­đu 20.000 i 25.000 di­na­ra što je ni­vo ga­ran­to­va­nog mi­ni­mu­ma. Dru­ga­či­je re­če­no, oko 380.000 lju­di pri­ma mi­ni­ma­lac i ma­nje od to­ga. Uko­li­ko se uzme u ob­zir i da ve­ći­na pen­zi­o­ne­ra pri­ma do pro­seč­nog iz­no­sa pen­zi­je, ko­ji je oko 25.000 di­na­ra, i da pen­zi­ja u pro­gra­mu fi­skal­ne kon­so­li­da­ci­je ni­je sma­nji­va­na za 1,04 mi­li­o­na pen­zi­o­ne­ra, do­la­zi se do po­da­tka da oko 1,4 mi­li­o­na sta­nov­ni­ka ima lič­na pri­ma­nja ma­nja od 25.000 di­na­ra. 

Bo­žo Dra­ško­vić, sa­rad­nik In­sti­tu­ta eko­nom­skih na­u­ka ka­že da pri­ča o pro­seč­noj  pla­ti u Sr­bi­ji za­ma­glju­je su­šti­nu pro­ble­ma.

– Pro­sek se sta­ti­stič­ki do­bi­ja ta­ko što se uzme pro­sek pri­ma­nja, na pri­mer, de­set lju­di ko­ji za­ra­đu­ju 200 evra i jed­nog či­ja su pri­ma­nja 3.500 evra. U pro­se­ku sva­ki od njih pri­ma 500 evra, a ja­sno je da je 99 od­sto njih si­ro­ma­šno – ka­že Dra­ško­vić.

Po nje­go­vim re­či­ma, kod nas mno­go lju­di ima ma­le pri­ho­de što zna­či da smo si­ro­ma­šno dru­štvo sa ve­li­kim raz­li­ka­ma. Po­ro­di­ca s pri­ma­nji­ma od 200 evra me­seč­no je na ni­vou eko­nom­ske be­de, bez mo­guć­no­sti pla­ća­nja kul­tu­re, le­če­nja, obra­zo­va­nja, obla­če­nja, sta­no­va­nja. Za njih se po­sta­vlja pi­ta­nje so­ci­jal­ne iz­dr­žlji­vo­sti. Zbog si­ro­ma­štva sma­nju­je se broj sta­nov­ni­ka, pa i rad­ne sna­ge, zbog če­ga pla­te sta­ti­stič­ki iz­gle­da­ju re­la­tiv­no ve­će.

Kod nas po­sto­ji mno­go stra­te­gi­ja za sma­nje­nje si­ro­ma­štva, ali su oči­gled­no re­zul­ta­ti iz­o­sta­li. Dra­ško­vić ka­že da stra­ne di­rekt­ne in­ve­sti­ci­je ni­su re­ši­le pro­blem nig­de u sve­tu i da je re­še­nje ken­zi­jan­ski eko­nom­ski mo­del spram neo­li­be­ral­nog. Dru­gim re­či­ma, od­go­vor­na dr­ža­va sa sop­stve­nim eko­nom­skim raz­vo­jem. Neo­li­be­ral­ni kon­cept eko­no­mi­je ni­je za ze­mlje pe­ri­fe­ri­je ka­pi­ta­li­zma ka­kva smo sa­mi. On mo­že da se pri­me­ni u raz­vi­je­nim ze­mlja­ma, ali sa­mo dok ne iz­bi­je kri­za što je po­ka­za­la i po­sled­nja iz 2007. go­di­ne ka­da je usko­či­la dr­ža­va da spa­sa­va i pri­vre­du naj­ra­zvi­je­ni­jih ze­ma­lja. 

Sa­ri­ta Bra­daš, sa­rad­nik Fon­da­ci­je „Cen­tar za de­mo­kra­ti­ju” ta­ko­đe ka­že da sta­ti­sti­ka za­ma­glju­je pra­vu sli­ku. Po­da­ci an­ke­te o pri­ho­di­ma i uslo­vi­ma ži­vo­ta po­ka­zu­je da je po­lo­vi­na sta­nov­ni­štva u ri­zi­ku od si­ro­ma­štva, od­no­sno da je čak 48 od­sto sta­nov­ni­štva so­ci­jal­no is­klju­če­no što zna­či da ima ogra­ni­če­nje u obra­zo­va­nju, le­če­nju…

– Sta­ti­sti­ka ne odr­ža­va da ve­li­ki broj lju­di spa­ja kraj s kra­jem, jer pre­ma sta­ti­stič­koj de­fi­ni­ci­ji tro­čla­na po­ro­di­ca či­ja su pri­ma­nja 27.748 di­na­ra me­seč­no ni­je nu­žno si­ro­ma­šna, iako je mi­ni­mal­na po­tro­šač­ka kor­pa 2016. go­di­ne ko­šta­la 36.000 di­na­ra. Vla­da sva­ke go­di­ne pra­vi pro­gram eko­nom­skih re­for­mi za na­red­ne tri go­di­ne, me­đu­tim one ne pred­vi­đa­ju me­re za re­ša­va­nje si­ro­ma­štva. Pro­gram do­bro di­jag­no­sti­fi­ku­je pro­blem, ali me­re ne od­go­va­ra­ju. Taj vla­din do­ku­ment se ba­vi ti­me ka­ko da se nov­ča­na so­ci­jal­na po­moć ras­po­de­li – ka­že Bra­daš. 


Komentari12
94531
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

ivan
Postovan,mi smo zemlja apsurda,drzava aminovala minimalnu cenu rada,koju nazovi poslodavci nepostuju a Poreska nesprovodi zakonske zadatke kontrole,pa njihovom krivicom oni apsolutna vecina koji dozive uslove za penziju nemogu da je ostvare zbog neuplacenih PIO doprinosa,a za obracun penzije racuna prosecnu zaradu,njih 10 sa manje od mizernih 20.000 d. i jednog od 100.000,statistika ovih naucnika je strava,podhitno treba pisati novu ekonomiju i novu pravnu novaku.
Zoran
Uvek je vazilo ono: "statistika nasa dika, sto pozelis to naslika". Zar da se netko usudi da kaze da imamo male plate kad imamo jednu od najjacih evropskih ekonomija. Zar ti statisticari ne gledaju tv?
gile
A da pitam covecanski. Otkuda onda one lazi oko proseka i otkuda one bajke koje vlast saopstava. Pisali su ljudi ovde da se namesta statistika,ali oni (vlast) neumorni. I sad odjednom pljus,u lice cinjenica da je to neki prosek koji je izgleda "namesten". Ma cista sramota i tragedija u kojoj zivimo. Penzionere bih preskocio jer je to tuzna prica za sebe.
Меха
Учити, учити и радити, на себи и за себе, другог спаса нема ако нисте неки од оних богатих наследника, учите стране језике, гледајте на мрежи бесплатних и признатих европских универзитета где и како, а има их много са потпуно бесплатним студијама. Јуче сам чуо на тву високог властелина како говори о томе како за пар година неће бити довољно келнера, физичких радника, чистачица, па ако нисте ,,инвеститор,, можете бити ово друго, а лапот је иначе у неким деловима овог простора био традиција 60 година па камен под главу.
Sasa Trajkovic
U Srbij je statistika dovedena do svog apsurda jer se kao nigde u svetu NE dokazuje zlatno pravilo da zbir " tačnih " brojeva daje uvek NE tačan rezultat ili da budem jasniji sve zavisi kakav rezultat želite da postignete a sve ostalo je samo matematička kombinatorika. Plata je jedno a troškovi života nešto sasvim drugo a kako preživeti u Srbiji je već matematička zavrzlama sa mnogo nepoznatih.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja