ponedeljak, 30.11.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
petak, 02.03.2018. u 22:00 Ivana Albunović

Ostaje blo­kada izvoza bra­šna u Makedoniju

Ot­kazan sasta­nak u Skoplju. – Rasim Lja­jić upo­zorio da je alter­nativa nasta­vak primene mera i kon­tra­mera, od kojih će šte­te ima­ti pri­vrednici u obe zemlje
Фото А. Васиљевић

Re­ša­va­nje spo­ra sa Ma­ke­do­ni­jom oko blo­ka­de uvo­za srp­skog bra­šna či­ni se ni­je ni na po­mo­lu. Iako je čak i ma­ke­don­ski pre­mi­jer ne­dav­no iz­ja­vio da se na­da br­zom pre­va­zi­la­že­nju pro­ble­ma, mi­ni­star tr­go­vi­ne Ra­sim Lja­jić je re­kao da sa­gla­snost još ni­je po­stig­nu­ta, zbog če­ga je ot­ka­zao ra­ni­je ugo­vo­re­ni sa­sta­nak u Sko­plju. 

– Sa ma­ke­don­skim mi­ni­strom po­ljo­pri­vre­de Ljup­čom Ni­ko­lov­skim ni­je po­stig­nu­ta sa­gla­snost oko po­vla­če­nja spor­nog pra­vil­ni­ka Vla­de Ma­ke­do­ni­je o mar­ki­ra­nju bra­šna. Ti pro­pi­si mli­na­ri­ma iz Sr­bi­je ote­ža­va­ju iz­voz. Zbog to­ga ne­će bi­ti odr­žan ra­ni­je na­ja­vljen sa­sta­nak u Sko­plju – re­kao je Lja­jić za Be­tu. Do­go­vo­re­no je da se, to­kom vi­ken­da, na­sta­vi sa usa­gla­ša­va­njem ka­ko bi se do­šlo do ko­nač­nog spo­ra­zu­ma, ko­ji će du­go­roč­no i si­stem­ski spre­či­ti ova­kve si­tu­a­ci­je sa ju­žnim su­se­dom. 

– Ovo je već 13. put u po­sled­njih ne­ko­li­ko go­di­na da kroz raz­li­či­te mo­da­li­te­te ima­mo ba­ri­je­re – re­kao je srp­ski mi­ni­star tr­go­vi­ne i upo­zo­rio da ako se ne po­stig­ne do­go­vor, al­ter­na­ti­va mo­že bi­ti na­sta­vak pri­me­ne me­ra i kon­tra­me­ra, od ko­jih će šte­te ima­ti pri­vred­ni­ci u obe ze­mlje, ali će ta­kvo sta­nje ugro­zi­ti i ukup­ne bi­la­te­ral­ne od­no­se Sr­bi­je i Ma­ke­do­ni­je. Za srp­ske pro­iz­vo­đa­če Ma­ke­do­ni­ja je tre­će iz­vo­zno tr­ži­šte, na ko­je go­di­šnje pla­si­ra­ju 30.000 do 40.000 to­na bra­šna. Na naj­no­vi­je op­struk­ci­je pro­šle ne­de­lje uka­za­lo je Udru­že­nje „Ži­to­u­ni­ja” ko­je je tra­ži­lo uvo­đe­nje kon­tra­me­ra.   

Ovo udru­že­nje ju­če je po­dr­ža­lo Lja­ji­će­vu od­lu­ku da ot­ka­že po­se­tu Sko­plju kao i nje­gov stav da ne tre­ba pri­hva­ti­ti „po­nu­đe­na po­lo­vič­na re­še­nja ko­ja na­no­se šte­tu srp­skim mli­na­ri­ma”. 

– Je­di­no pri­hva­tlji­vo re­še­nje za srp­ske iz­vo­zni­ke bra­šna je­ste pot­pu­no uki­da­nje iz­me­nje­nog Pra­vil­ni­ka o mar­ki­ca­ma za bra­šno – na­vo­di se u nji­ho­vom sa­op­šte­nju.  

 

Makedonsko ministarstvo: Nastavljamo razgovore

Ju­če se po­vo­dom spo­ra ogla­si­lo i ma­ke­don­sko mi­ni­star­stvo po­ljo­pri­vre­de. U sa­op­šte­nju se na­vo­di da će raz­go­vo­ri dvo­ji­ce mi­ni­sta­ra bi­ti na­sta­vlje­ni kao i da se iz­me­na­ma pro­pi­sa me­nja sa­mo ras­po­red pro­ce­du­re za uvoz bra­šna u Ma­ke­do­ni­ju. 

No­vi­na je, ka­žu, što će se kon­trol­ne mar­ki­ce iz­da­va­ti na­kon što se do­bi­ju re­zul­ta­ti ana­li­ze uze­tih uzo­ra­ka za kva­li­tet i si­gur­nost uvo­znog bra­šna. Mar­ki­ce će se le­pi­ti u Ma­ke­do­ni­ji pre pu­šta­nja uvo­znog bra­šna u pro­met. Ta pra­vi­la, is­ti­ču, va­že i za ma­ke­don­ske pro­iz­vo­đa­če, a no­vi pro­pis ne na­me­će do­dat­ne fi­nan­sij­ske tro­ško­ve za uvo­zni­ke, pre­no­si Be­ta. 

U „Ži­to­u­ni­ji” su ra­ni­je re­kli da ova pro­ce­du­ra mo­že da po­tra­je i me­sec da­na i da ma­ke­don­ski uvo­zni­ci ima­ju vi­še tro­ško­va sa­mim tim što su pri­nu­đe­ni da an­ga­žu­ju lju­de za ras­pa­ki­va­nje bra­šna i is­ti­ca­nje mar­ki­ca, zbog če­ga im po­sao sa Sr­bi­jom po­sta­je ne­is­pla­tiv. 

Komentari27
6b893
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Dragan Popov
Milojca Dragacev... i kod vas pocelo je pocelo. Ungarskom kralju Matei bice postavljen spomenik u centru Subotice. Vojvodjanski Madjari kroje karte nezavisne Vojvodine,Ugljanin kroji karte nezavisnog Sandjaka, Kosovo je davno otislo, a "verni" vam Crnogorci su u NATO, ostace vama Beogradski pasaluk, tako da ce Evropa morati da prekroi kartu Srbije. Meni je zao i ja se ne radujem kao vi.
радисав
Колико год да остане, сами смо стекли, сами ћемо да вратимо или нећемо да вратимо. Оно што се на превару и лако добије, на овај или на онај начин се изгуби. То је закономерно и поштено. У томе је разлика између нас.
радисав
Поједини "стручњаци" и ако не разумеју проблем, знају да је Србија крива. А проблем је једноставан, Македонија не жели наше брашно, има и она млинове. Али нема ништа против увоза наше пшенице. Чиста је економија и интерес у питању и Србија у складу са тиме треба да се понаша.
Milanka Milosevic
Pa zato sto kod nas je uvek za sve drugi kriv!! Vazno da jos vise zategnemo nase susetske odnose!! Setite se samo povlacenja nase diplomatije iz Makedonije a ni danas neznamo pravu istinu!! Znaci ni za ovaj uvoz brasna ostace za nas tabu!!
Mile Penov-Skopje
Zasto Srpski mlinari odbijaju da Makedonske vlasti izvrse kontrolu kvaliteta Srpskog brasna pri uvozu u Makedoniju?, Na ovo pitanje, postovani komentatori, trazite odgovor od vasih nadleznih orga, a ne da pisete ovake nedolicne, nekolturne i i sa omrazom komentare, malte ne pozivate narod u rat. Sram vas bilo...
dragan
Iz istog razloga iz kojeg ce makedonski vinari da odbijaju da Srpske vlasti izvrse proveru kvaliteta makedonskih vina prilikom uvoza u Srbiju. Pa kada roba odstoji par meseci na granici dok se provere ne zavrse bice vam jasno zasto i kako
Dobrila popovska
Liberat... Problem je u tome sto srpski mlinari ne zele da Makedonska strana, sa svoje strane vrsi ispitivanje kvaliteta brasna koje uvoze , vec da prihvati Srpske markice i direkno predaju brasno potrosacima-pekarama u Makedoniji. To je bilo u SFRJ a sada je drugacije. Makedonci saglasno propisa vrse sami kontrolu onoga sto uvoze a ne Srpske vlasti. Batalite Amerikance i Kineze. Moraju Srpski mlinari da to shvate i razumeju. Cemu se bojati ako je brasno kvalitetno i zadovoljava kriteriume uvoza u Makedoniju. Neka Srpski mlinari proizvode brasno po Makedonskom Pravuilniku, posto nihov proizvod je namenjen za izvoz u Makedoniju, i nece biti problema.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja