nedelja, 24.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
subota, 03.03.2018. u 13:48 D. B.

Veliki planovi „Erbasa” u našoj zemlji

Očekuje se saradnja s vojskom, policijom i industrijom, kaže potpredsednik ove kompanije Cezar Sančez Lopez
По­сле на­бав­ке де­вет хе­ли­коп­те­ра оче­ку­је се раз­вој вој­но­ин­ду­стриј­ске са­рад­ње Србије и „Ер­баса” (Фото Википедија)

Kom­pa­ni­ja „Er­bas” ra­di na ser­ti­fi­ka­ci­ji i pro­mo­ci­ji Va­zdu­ho­plov­nog za­vo­da u Ba­taj­ni­ci za re­mont he­li­kop­te­ra „ga­ze­la”, a u na­red­nom pe­ri­o­du se pla­ni­ra sa­rad­nja s voj­skom, po­li­ci­jom i in­du­stri­jom. To je iz­ja­vio pot­pred­sed­nik „Er­ba­sa” za ju­go­i­stoč­nu Evro­pu Ce­zar San­čez Lo­pez. 

On je u in­ter­vjuu za RTS pod­se­tio da je ova kom­pa­ni­ja na na­šem pod­ne­blju pri­sut­na od po­čet­ka osam­de­se­tih go­di­na, ka­da je JNA od­lu­či­la da mo­der­ni­zu­je voj­ne he­li­kop­te­re „so­ko ga­ze­la” u sa­rad­nji sa sek­to­rom za he­li­kop­te­re fran­cu­ske kom­pa­ni­je „Aero­spa­si­jel”, ko­ji je da­nas iz­ra­stao u fir­mu „Er­bas he­li­kop­te­ri”.

„’Er­bas’ je na­stao kao re­zul­tat stra­te­škog raz­mi­šlja­nja i po­li­tič­ke od­lu­ke Ne­mač­ke, Špa­ni­je i Fran­cu­ske da spo­je svo­je aero­na­u­tič­ke ka­pa­ci­te­te, ka­ko bi bi­li kon­ku­rent­ni na svet­skom tr­ži­štu”, re­kao je Lo­pez.

Go­vo­re­ći o stra­te­škim pla­no­vi­ma kom­pa­ni­je, on je re­kao da in­du­strij­ska sa­rad­nja či­ni DNK „Er­ba­sa” i da je Sr­bi­ja od­li­čan pri­mer za to jer se po­sle na­bav­ke de­vet he­li­kop­te­ra H-145-M oče­ku­je raz­voj voj­no­in­du­strij­ske sa­rad­nje.

Osim is­po­ru­ke he­li­kop­te­ra, va­žan aspekt sa­rad­nje Sr­bi­je i ove kom­pa­ni­je je Va­zdu­ho­plov­ni za­vod „Mo­ma Sta­noj­lo­vić” u Ba­taj­ni­ci, ko­ji se tre­nut­no ba­vi odr­ža­va­njem i re­mon­tom avi­o­na i he­li­kop­te­ra Voj­ske Sr­bi­je.

„Sa­da smo u fa­zi pre­go­vo­ra da za­vod po­sta­ne cen­tar za re­mont he­li­kop­te­ra ti­pa ’ga­ze­la’ i mo­ći će da vr­ši ko­mer­ci­jal­ne uslu­ge kli­jen­ti­ma ši­rom sve­ta”, ob­ja­snio je Lo­pez, do­da­ju­ći da će pro­mo­ci­je ka­pa­ci­te­ta „Mo­me Sta­noj­lo­vi­ća”, za­hva­lju­ju­ći glo­bal­noj pri­sut­no­sti „Er­ba­sa”, ići mno­go lak­še i bi­će jed­no­stav­ni­ji pri­stup no­vim tr­ži­šti­ma.

„Er­bas” pla­ni­ra i pre­po­znao je po­tre­bu za vi­še­na­men­ske he­li­kop­te­re ko­ji se mo­gu ko­ri­sti­ti i u voj­ne i u ci­vil­ne svr­he, sa ser­ti­fi­ka­ti­ma za ci­vil­ne za­dat­ke.

„Na­rav­no, ima­mo i he­li­kop­te­re za hit­ne me­di­cin­ske slu­žbe ko­ji su po­treb­ni ovom re­gi­o­nu, a je­dan ta­kav ser­ti­fi­ko­van he­li­kop­ter mo­že da spa­si i do hi­lja­du ljud­skih ži­vo­ta go­di­šnje. Po­red he­li­kop­te­ra, na­sta­vi­će­mo sa­rad­nju s ci­vil­nim avio-kom­pa­ni­ja­ma”, re­kao je Ce­zar San­čez Lo­pez, do­da­ju­ći da je ova kom­pa­ni­ja za­in­te­re­so­va­na za sa­rad­nju oko voj­nih tran­sport­nih avi­o­na, bez­bed­no­sne ko­mu­ni­ka­ci­je, sni­ma­nja iz va­zdu­ha i ko­ri­šće­nja sa­te­li­ta.

Komеntari4
71d9d
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

dusan
Šta će biti sa planovima o renoviranju-remontovanju ruskih helikoptera u Trsteniku ?
Radovan
Dule podsetio bi te da mozes da nadjes u starijim vestima i veca cuda. Podsetio bih te da je obecavano 1200 radnih mesta za remont helikoptera posle one posete velikog broja clanova nase vlasti jednoj prijateljskoj zemlji.
Banja
Jooooj da su izbori svaki dan!
Стеван
Баш то

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja