subota, 14.12.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 18:56

Filum u zgradi Fakulteta medicinskih nauka

Rektor Nebojša Arsenijević najavio delimično rešenje za problem smeštaja Filološko-umetničkog fakulteta, star dve decenije
Autor: B. Kar­ta­lo­vić subota, 03.03.2018. u 20:20
(Фото Википедија)

Kra­gu­je­vac – Da li će Fi­lo­lo­ško-umet­nič­ki fa­kul­tet, ko­ji dve de­ce­ni­je ne uspe­va da obez­be­di na­men­sku zgra­du, zbog če­ga se na­sta­va od­vi­ja na vi­še lo­ka­ci­ja u gra­du, ko­nač­no do­bi­ti svoj krov nad gla­vom? Pred­sta­vlja­ju­ći pro­gram ra­da i raz­vo­ja Uni­ver­zi­te­ta u Kra­gu­jev­cu u na­red­ne tri go­di­ne, rek­tor Ne­boj­ša Ar­se­ni­je­vić, ko­ji je ne­dav­no po dru­gi put bi­ran na tu funk­ci­ju, na­ja­vio je „de­li­mič­no re­še­nje” za ovaj fa­kul­tet.

Pre­ma Ar­se­ni­je­vi­će­vim re­či­ma, Fi­lum bi tre­ba­lo da se pre­se­li u zgra­du Fa­kul­te­ta me­di­cin­skih na­u­ka, ali tek po­što se okon­ča grad­nja Cen­tra za ma­tič­ne će­li­je.

Ne­do­sta­tak pro­sto­ra ko­ji ugro­ža­va rad i funk­ci­o­ni­sa­nje Fi­lu­ma mo­ra bi­ti bri­ga svih nas. De­li­mič­no re­še­nje je ustu­pa­nje pro­sto­ra Fa­kul­te­ta me­di­cin­skih na­u­ka ka­da se za­vr­ši iz­grad­nja cen­tra iz­u­zet­nih vred­no­sti. Tu se svi ne­se­bič­no mo­ra­mo an­ga­žo­va­ti i ta­ko mo­ra bi­ti. To je re­al­no, a osta­lo je ne­iz­ve­sno i ne za­vi­si sa­mo od nas – po­ru­čio je Ar­se­ni­je­vić na sed­ni­ci Sa­ve­ta uni­ver­zi­te­ta.

Fi­lum je naj­mla­đi član kra­gu­je­vač­kog uni­ver­zi­te­ta. Po­čeo je da ra­di 1996, kao ode­lje­nje Fi­lo­lo­škog fa­kul­te­ta u Be­o­gra­du, a od 2002. po­sto­ji kao sa­mo­stal­ni fa­kul­tet.

Kra­gu­je­vač­ki Fi­lum da­nas ima tri od­se­ka – fi­lo­lo­ški, mu­zič­ki i li­kov­ni, pre­da­va­nja na ovom fa­kul­te­tu pra­ti oko 2.000 stu­de­na­ta, a na­sta­vu i ve­žbe dr­ži oko 250 pro­fe­so­ra i asi­ste­na­ta. Iako be­le­ži zna­čaj­ne re­zul­ta­te na po­lji­ma na­u­ke i umet­no­sti, ovaj fa­kul­tet je i da­lje „pod­sta­nar” ko­ji ne uspe­va da re­ši svoj „stam­be­ni pro­blem”.

Do sa­da su Uni­ver­zi­tet u Kra­gu­jev­cu i grad­ske vla­sti, u sa­rad­nji sa Vla­dom Sr­bi­je i re­sor­nim mi­ni­star­stvi­ma, u vi­še na­vra­ta po­ku­ša­va­li da pro­na­đu re­še­nje za sme­štaj Fi­lu­ma.

Pre de­se­tak go­di­na je ura­đen pro­je­kat za zgra­du Fi­lu­ma u cen­tru gra­da, ali se od tog re­še­nja od­u­sta­lo zbog ad­mi­ni­stra­tiv­nih i fi­nan­sij­skih pro­ble­ma, zbog ko­jih ni­je ostva­ren ni plan da se ovaj fa­kul­tet sku­ći na slo­bod­noj par­ce­li po­red Rek­to­ra­ta uni­ver­zi­te­ta. Pred­la­ga­no je i da se deo Fi­lu­ma pre­se­li u sta­re objek­te Voj­no­teh­nič­kog za­vo­da ili da na ko­ri­šće­nje do­bi­je zgra­du Do­ma voj­ske u cen­tru gra­da.

Upr­kos broj­nim obe­ća­nji­ma, sva­ka od ovih ide­ja je osta­la sa­mo „mr­tvo slo­vo na pa­pi­ru”. Na Fi­lu­mu se, me­đu­tim, na­da­ju da se to ne­će de­si­ti sa ini­ci­ja­ti­vom rek­to­ra Ar­se­ni­je­vi­ća. 

I na Uni­ver­zi­te­tu i u upra­vi Fa­kul­te­ta me­di­cin­skih na­u­ka po­sto­ji do­bra vo­lja da se naš pro­blem re­ši. Ipak, pre­se­lje­nje u zgra­du Fa­kul­te­ta me­di­cin­skih na­u­ka je sa­mo jed­no od mo­gu­ćih re­še­nja. Vi­de­će­mo šta će od to­ga bi­ti – re­kao je za „Po­li­ti­ku” de­kan Fi­lu­ma Ra­do­mir To­mić.

De­ka­nat Fi­lu­ma je već du­že vre­me sme­šten u zgra­di Dru­ge kra­gu­je­vač­ke gim­na­zi­je, ali je rad u jed­nom tre­nut­ku bio or­ga­ni­zo­van u čak 12 raz­li­či­tih obje­ka­ta u gra­du za či­je je iz­najm­lji­va­nje ovaj fa­kul­tet mo­rao da pla­ća po­za­ma­šnu ki­ri­ju. Pro­blem sme­šta­ja Fi­lu­ma ko­nač­no bi mo­rao da bu­de re­šen.


Komentari8
ddc0c
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Zoran
Ovo je ništa u odnosu na nezakonitoati u Viskoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu. Svi ćute, jer je direktorica zaposlila ćerku pokrajinskog sekretara za nauku.
Milos
Mislim da ce u Petrovcu imati dovoljno vremena za meditaciju ....
Joksa
@pedja. Mozda Kraljevo :-)
Preporučujem 9
Pedja
U Petrovcu sede sitni.... gde sede oni koji se bave organizovanimkriminalom!?
Preporučujem 11
Danijela.1
Ja sam iz ranijih tekstova u POLITICI shvatila da ministar ima drugacije planove za ovog rektora! Kad se zaustavi kriminal, falsifikovanje, mobing, bezakonje i nepotizam za ovog coveka nema vise prostora na Univerzitetu da licemerno glumi tu dusebriznika i dobrocinitelja!
Dragana
Dobrocinitelj- kriminalac! U pravom mafijaskom maniru! Sudi i smudi! Jednima cini dobro delo, drugima deli otkaze! Sve smo culi iz njegovih usta! Najbolje da policija kaze svoje i drzava konacno odreaguje!
Marko
Projekat izgradnje Centra za maticne celije je napusten. Sada je plan da se u taj prostor useli Medicinski fakultet.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja