nedelja, 21.07.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:10
FENOMENI

Male tajne popularnosti televizijske kuhinje

Zajednička osobina svih ljudi na ovoj našoj planeti jeste da moraju da jedu. Različite su vrste hrane, u različito doba se jede, na različitim mestima, u različitim društvima, ali – jede se, kaže Velimir Dejanović, idejni tvorac emisije „Kuvati srcem”. – Kuhinja i hrana asociraju na kuću, toplinu, nešto lepo... sve ispadne kako treba. Dobra je razbibriga, a i svi vole da jedu. Povrh svega, televizija ima tu neku svoju magiju, smatra Nenad Gladić
Autor: Snežana Čikarićutorak, 13.03.2018. u 08:00
Ненад Гладић и Стево Карапанџа заједно на Кичен ТВ (Фото Кичен ТВ)

Kada su urednici na nekadašnjoj Jugoslovenskoj radio-televiziji osmislili emisiju „Male tajne velikih majstora kuhinje” verovatno ni slutili nisu da će to i dan-danas biti model za jednu od najpopularnijih i najgledanijih emisija, i to ne samo na prostorima bivše Jugoslavije već u svetu, ni da će naziv emisije ostati upamćen kao sinonim za nešto jednostavno, a dobro. U ono vreme s malog ekrana kuvao nam je čuveni Stevo Karapandža dok je u međuvremenu na raznim kanalima prošetalo mnogo dobrih kuvara, emitovane neke po inostranom modelu osmišljene emisije, pokrenuti specijalizovani kulinarski kanali. Televizijski kuvari postali su zvezde, u svetu plaćene poput filmskih.

U čemu je tajna pitali smo pionira TV kulinarstva Stevu Karapandžu, omiljenog kuvara današnjice Lepog Brku, tačnije Nenada Gladića i autora emisije „Kuvati srcem” Velimira Dejanovića. I svako je na svoj način objasnio ovaj fenomen.

– Zajednička osobina svih ljudi koji žive na našoj planeti jeste da moraju da jedu. Različite su vrste hrane, u različito doba se jede, na različitim mestima, u različitim društvima, ali – jede se. To je prvi razlog što je ova vrsta emisije toliko popularna. Drugi je komercijalne prirode i leži u činjenici da se u emisiji koriste potrošačka dobra koja svi moraju da kupe. Svi jedemo i svi moramo da kupimo hranu – objašnjava Velimir Dejanović, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti i autor emisije o kuvanju koja je tokom desetak godina prikazivanja imala čak 1.963 premijere i 6.500 emitovanja. Ili, kako on to smejući se objašnjava, sa saradnicima je osmislio emisiju koju su gledaoci morali kad-tad da odgledaju.

– Mi smo emisiju, naravno, pravili unapred. Šest dnevno. Imali smo dva gosta u po tri emisije. To je ozbiljan posao, ozbiljno pripremanje. Bilo je svega tokom tih desetak godina, i vatre i paljenja i mnogo nezgodnih situacija... Svojevremeno je TV Zagreb krenuo sa Stevom Karapandžom i emisijom kratke forme u kojoj se kuvalo jedno jelo, a mi smo imali kuvara Dejana Markusa i gosta. Kada smo osmislili emisiju nismo znali kako će biti prihvaćena, pa smo odlučili da ide jedna nedelja, pa prvih mesec dana, pa prvih sto emisija... Na kraju smo napravili oko dve hiljade. Model je bio jednostavan – što prihvatljiviji recept s namirnicama koje lako mogu da se nabave. Istini za volju, gostima smo malo gledali kroz prste pa smo im dozvoljavali i da donesu neku namirnicu s puta na kojem su bili. Ali, Dejan je morao da kuva s našim proizvodima. I da jela budu u skladu sa sezonom – priča Velimir Dejanović, priznajući da je u početku želeo da bude i, kako kaže, malo fensi u izboru namirnica, ali je nakon burnih reakcija ljudi koji su ga prepoznavali na pijaci ubrzo odustao od te „ekstravagancije”.

Velimir Dejanović, autor emisije „Kuvati srcem” (Foto Dragoslav Žarković)

– Govorili su mi: „Em jedeš besplatno na televiziji, em kupuješ skupe namirnice.” – priznaje Dejanović.

Za Nenada Gladića popularnost TV kuhinje je i u činjenici da se „završi hepiendom”.

– Kuhinja i hrana asociraju na kuću, toplinu, nešto lepo, tu nema štete, sve ispadne kako treba. Dobra je razbibriga a i svi vole da jedu. Povrh svega, televizija ima svoju magiju. Uvek me iznenadi kada mi neko kaže kako je počeo da kuva zbog mene. Ili kada sretnem one koji priznaju kako su dete upisali u školu kuvanja zbog mene. Prosto neverovatno! Nisam do kraja uspeo da shvatim tu magiju, kaže autor kulinarskih emisija na RTS-u i Kičen TV.

Prema mišljenu kuvara koji je nekim čudnim spletom okolnosti postao omiljeno TV lice, postoji caka koja tera, naročito, žene da gledaju ove emisije jer su prinuđene da svakodnevno kuvaju za ukućane koji nekada umeju i da izvoljevaju.

– Nekada prigovore: „Uf, zar opet grašak?!” I domaćice krenu u potragu za onim od koga će dobiti proveren recept. Odmah da vam skrenem pažnju, zbog sarme se niko nikada ne buni. Koliko god puta da je na kućnom meniju – smejući se priča Nenad Gladić, priznajući da se u izboru recepata koje će predstaviti gledaocima „opekao” nekoliko puta.

– Recepata ima svakakvih i, moram da vam kažem, ne može se uvek napraviti jelo kako je neko napisao. Ne znam zašto je to tako, da li neko namerno objavljuje loše recepte ili je u nečemu drugome tajna... Nije lako pisati upotrebljive recepte. Lakše je kuvati. Često kuvari misle da se u pripremi jela nešto podrazumeva. Zaboravljaju da ima onih koji ne znaju da otope čokoladu na pari. Zbog toga ja uvek pričam recept ispočetka. Učini mi se nekada da se ponavljam, ali nisu emisije o kuvanju serijski program u kojima se priča nastavlja na prethodnu. Zato ponavljam iznova i iznova – priča Lepi Brka, naglašavajući da ne voli mistifikovanje oko kuvanja. Tu, kaže, nema drame jer ko poznaje osnovu recepta, znaće i ostalo da uradi.

– Kulinarstvo se proširilo na sve strane, ali je meni starovremensko kuvanje sasvim O. K. Ne moraju po svaku cenu da se izmišljaju nova jela. Pomalo me ta potreba podseća na svet mode. Ali, ako postoji publika, radite šta hoćete – kaže Nenad Gladić, koji se silno trudi da cene namirnica koje koristi u emisiji prilagodi džepu prosečnog gledaoca.

– Neukusno bi bilo raditi drugačije. Ja sam čovek koji je pekinšku patku pravio od piletine. Svojevremeno smo otišli u Sjenicu i tamo su nam napravili jelo od teletine. Šta da se radi, tamo je tako, ima teletine. Ko može da je priušti, lepo. Ali, nije strašno i ako ne može – objašnjava Gladić i postavlja pitanje šta je naša tradicionalna kuhinja – teletina, prasetina, jagnjetina.

– Nije, ljudi! Bilo je toga u Srba, ali za Božić, Uskrs, slave... Svakodnevna ishrana bazirala se na voću, povrću, živini. Jeste jagnjetina ispod sača naše tradicionalno jelo, ali se nije jela baš često – kaže Lepi Brka, kojem je televizija, kako priznaje, unela neke manje promene u život.

– Iskren da budem, namignu mi u mesnici kada hoće da mi skrenu pažnju da ne kupim ovo nego ono. Imam povlastice i na pijaci. Obično me pitaju: „Jeste li vi onaj glumac što kuva na TV?” Ali, sviđa mi se to. Volim ovaj posao i trudim se da ga radim najbolje što mogu. Nije uvek lako i ima nepredviđenih situacija. Ali, svaki put je nešto novo, stalno istražujem. Šta je lepše od toga?! Povrh svega, to u čemu uživam mogu da podelim s drugima – kaže Nenad Gladić.

Stevo Karapandža: Kada sam ja počinjao, Džejmi Oliver nije bio ni rođen

U emisiji „Male tajne velikih majstora kuhinje” poznati kuvar Stevo Karapandža objašnjavao je od 1974. do 1991. godine gledaocima bivše Jugoslavije kako se kuva.

– Napravio sam karijeru zahvaljujući toj emisiji. Bio sam tada mlad kuvar, borio sam se za sebe i za struku. Kao što vidite, kuvari su u množini navedeni u nazivu. Trebalo je nas više da bude. Ja sam nastupio u prvoj emisiji, a s drugom je bilo nekih problema pa je u tom terminu ponovo prikazana moja. Posle godinu dana pozvali su mene, ne znam zbog čega, dobre dikcije, uverljivosti... I tako je počela emisija koja je trajala 17 godina. Prvih deset sam nastupao s Ivom Serdarom i Angelom Miladinovim. Angel je poginuo, Serdar umro pa su umesto njih u emisiju došli Saša Zalepugin i Oliver Mlakar – priseća se Stevo Karapandža vremena kada je za pet minuta gledaocima morao da dočara kako se pravi jelo.

– Pokazali bismo namirnice, skuvali i lepo servirali jelo. Bila je to i edukativna emisija. I dan-danas sretnem kuvarice koje mi kažu da su gledale emisiju i zapisivale recepte. Danas pak ima raznih kulinarski emisija pa i takvih u kojoj kuvar otvara supu iz kesice i pokazuje kako se ona pripravlja. Mi smo vodili računa o svemu – čistoći daske, kvalitetu noževa... Ima i loših emisija, ali i fantastičnih. Kada sam ja počinjao, Džejmi Oliver nije ni bio rođen. On ima odlične emisije, Englezi generalno imaju vrlo dobre emisije iako ja i nemam neko dobro mišljenje o njihovoj kuhinji – kaže legendarni Stevo Karapandža, koji je s Nenadom Gladićem na Kičen TV napravio 25 emisija, priznajući da ih je s veseljem uradio jer je „štimala hemija” između dvojice kuvara.


Komentari0
d1f1b
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna / Mozaik /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja