sreda, 16.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 19:11

Trnovit put do penzije

Razlog za čekanje rešenja duže od dva meseca nije neažurnost fonda, već neuplaćeni doprinosi ili deo staža ostvaren u inostranstvu
Autor: Marija Brakočevićponedeljak, 12.03.2018. u 20:20
У то­ку ја­ну­а­ра ове го­ди­не при­мље­но 19.690 зах­те­ва за оства­ри­ва­ње пра­ва (Фото Д. Јевремовић)

Po­sle 41 go­di­ne i šest me­se­ci rad­nog sta­ža i na­pu­nje­nih 65 go­di­na ži­vo­ta, Bog­dan Ba­sa­rić iz Be­o­gra­da od­lu­čio je da pod­vu­če cr­tu i u skla­du sa za­ko­nom Fon­du za pen­zij­sko i in­va­lid­sko osi­gu­ra­nje pod­ne­se zah­tev za pen­zi­o­ni­sa­nje. To je ura­dio još 4. de­cem­bra pro­šle go­di­ne, dan po­sle na­pu­nje­nih 65. Nad­le­žni su, ka­ko tvr­di, obe­ća­li da će ga o sve­mu bla­go­vre­me­no oba­ve­sti­ti. Od ta­da je pro­šlo vi­še od tri me­se­ca, a Bog­dan do­ne­dav­no ni­je znao šta se de­ša­va sa nje­go­vim zah­te­vom. Re­še­nje o pen­zi­o­ni­sa­nju iz­da­to mu je pre ne­ko­li­ko da­na, a od fon­da do tog mo­men­ta ni­je do­bio ni­ka­kav od­go­vor. 

– Vi­še od tri me­se­ca sam če­kao na re­še­nje ko­je sam za­slu­žio, jer sam ra­dio 41 go­di­nu i šest me­se­ci. Ni­ko­ga na­ža­lost ni­je za­ni­ma­lo od če­ga ću u me­đu­vre­me­nu da ži­vim, od ko­jeg nov­ca ću pla­ća­ti ko­mu­na­li­je. Ka­da sam sre­di­nom de­cem­bra po­čeo da se ras­pi­tu­jem oko svog sta­tu­sa, re­če­no mi je da je po­stu­pak ob­u­sta­vljen. Pred­met je po sve­mu su­de­ći sta­vljen u fi­o­ku, ali me ni­ko iz Fon­da PIO ni­je o to­me oba­ve­stio, ni­ti mi je iko ob­ja­snio zbog če­ga je to ura­đe­no. Ume­sto u za­slu­že­nu pen­zi­ju, sti­gao sam nig­de. Hva­la bo­gu, re­še­nje je ko­nač­no sti­glo – ka­že Bog­dan Ba­sa­rić. 

U Fon­du PIO su po­tvr­di­li da je ovaj Be­o­gra­đa­nin do­bio re­še­nje o pen­zi­o­ni­sa­nju, ali da ono ima na­zna­ku pri­vre­me­nog. 

– Kon­tro­lom je utvr­đe­no da nje­go­vi po­slo­dav­ci ni­su re­dov­no pod­no­si­li pri­ja­ve o tra­ja­nju sta­ža i ostva­re­nim za­ra­da­ma. Zbog to­ga je ovom osi­gu­ra­ni­ku ura­đe­no pri­vre­me­no re­še­nje o pen­zi­o­ni­sa­nju. Ka­da nam po­slo­dav­ci bu­du po­sla­li sve ne­do­sta­ju­će po­dat­ke, što usko­ro oče­ku­je­mo, jer smo im na vre­me po­sla­li upit, ko­ri­snik će do­bi­ti i traj­no re­še­nje o pen­zi­o­ni­sa­nju – ob­ja­sni­li su u Fon­du PIO. 

Za­kon­ski rok za do­no­še­nje re­še­nja o ostva­ri­va­nju pra­va na pen­zi­ju je 60 da­na, a ka­ko na­vo­de nad­le­žni od ukup­nog bro­ja pod­ne­tih zah­te­va, 92 od­sto njih bu­de re­še­no u za­kon­skom ro­ku. 

– Naj­če­šći raz­lo­zi zbog ko­jih se na re­še­nje če­ka du­že od dva me­se­ca ni­su iz do­me­na ra­da fon­da, raz­log za ka­šnje­nje ni­je ne­a­žur­nost. U naj­ve­ćem bro­ju slu­ča­je­va reč je o pen­zij­skom sta­žu za ko­ji ni­su pla­će­ni do­pri­no­si ili de­lu sta­ža ostva­re­nom u ino­stran­stvu, što se mo­ra po­tvr­di­ti i pod­ra­zu­me­va do­dat­ni pe­ri­od u ko­me ino­stra­ni no­si­lac osi­gu­ra­nja do­no­si re­še­nje – obra­zla­žu u Fon­du PIO.

Da li je fond du­žan da oba­ve­sti osi­gu­ra­ni­ka o pro­ce­su ili za­sto­ji­ma i raz­lo­zi­ma za­sto­ja u iz­ra­di re­še­nja? 

– U to­ku po­stup­ka fond ko­mu­ni­ci­ra sa stran­kom i pru­ža joj struč­nu po­moć, ali ne po­sto­ji iz­ri­či­ta za­kon­ska od­red­ba da oba­ve­šta­va stran­ku o to­ku i raz­lo­zi­ma tra­ja­nja po­stup­ka. Fond po­zi­va stran­ku za do­pu­nu do­ka­za, te­le­fo­nom, po pri­je­mu stran­ke... – na­vo­de u fon­du i pod­se­ća­ju da je u to­ku ja­nu­a­ra ove go­di­ne pri­mlje­no 19.690 zah­te­va za ostva­ri­va­nje pra­va. To­kom istog pe­ri­o­da u za­kon­skom ro­ku je re­še­no 17.792.

Od ukup­nog bro­ja onih ko­ji ostva­re pra­vo na pen­zi­ju, oko 95 od­sto njih do­bi­je pri­vre­me­no re­še­nje. Ono 

pod­ra­zu­me­va da pen­zi­ja ni­je ogra­ni­če­na u vre­men­skom smi­slu, već da je iz­nos utvr­đen na osno­vu ne­kom­plet­nih po­da­ta­ka o sta­žu, za­ra­da­ma i vi­si­ni do­pri­no­sa za pen­zij­sko i in­va­lid­sko osi­gu­ra­nje

To­kom 2017. go­di­ne u fon­du je pri­mljen 232.531 zah­tev za ostva­ri­va­nje pra­va iz PIO.


Komentari8
89a8a
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Preljub Nedic
Moje iskustvo sa ostvarivanjem prava na penziju su sasvim drugacija od ovog kako se PIO pravda.Niti obavestavaju stranku ,niti joj daju prave informacije na poziv stranke.Cekam na penziju od 17.08.2018 iako imam sve potrebne uplate mog staza.To sto se pravdaju je cista laz.Kod njih vlada nerad i javasluk.Neljubaznost i ja bih rekao bezobrazluk.
Vera
Ako pratis svoje podatke u Pio fondu oda je sve mnogo lakes.Moj zahtev za penziju je uradjen za mesec dana a uz to mogla sam da pratim kretanje mog predmeta u fondu preko pin koda.Zato im mnogo hvala.
Marija
Izvite,a kako to prariti kretanje predmeta u fondu preko pina?
Preporučujem 17
Dusan
Ja sam otisao u penziju posle punih 300 dana cekanja i intervencija,iako sam podneo kompletnu dokumentaciju.Kada sam izgubio strpljenje,mejlom sam se direktno obratio ministarstvu u Beogradu i penzija je stigla za DVA dana.
Miodrag Stojanovic
Ja cekam na resenje za penziju od Aprila 3, 2018.. Kom ministarstvu da se obratim? Miodrag
Preporučujem 0
Marija
Molim vas da mi kazete kom ministartvu pisati mejl zbog cekanja resenja za penziju.
Preporučujem 12
Petar -Ok
Kako god okreneš, ovde je baš velika muka sa penzijama. Radio sam jedan deo u BiH a drugi deo ovde u Srbiji.Uložio sam prigovor na privremeno rešenje ovde u Srbiji, pa ispalo PIO se žalim , oni ti u svoju korist presude.Ispada , nemaš kome da se žališ, a oni to još više razvukli. Ono što je najgore, u obe ove države dobijem ponižavajuće penzije , a radio sam sa 7 stepenom. Ispada da je bolje bar nekoliko godina raditi negde vani, jer se za taj minimalni radni staž dobiješ mnogo više nego ovde za 35 i više godina. Ovo više nisu nikakve penzije, već neka socijalna pomoć od koje je nemoguće bar malo kao čovjek živjeti.Razmišljam da se odreknem od ove ponižavajuće penzije, jer ispada da ništa nisam radio.Bolje je bilo da sam penziju stekao pri MUPU, jer oni imaju veću penziju i od svoje plate.
Branko P
Zao mi je g. Basarica ,jer i ja sam u istoj situaciji, jer se zbog mog rada u inostranstvu 25 g. PIO raglaba da resi moj problem i treba im oko 16 meseci tako su me obavestili. Ukupno imam 46 gi7 m. radnog staza. Stvarno neznam u cemu je problem da se sabere dva i dva i da nam se resi nas status. Ipak mislim da oni u PIO misle da cemo mi pomreti, a onda glavobolja prestaje.Na srecu imam nesto zalihe, pa cu pregrmeti tih 16 meseci, samo pitam dali ce PIO da mi zaostatke isplati u celosti i sa prpiadajucom kamatom.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna / Društvo /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja