sreda, 01.04.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 12:16

Ko će ukloniti opasan otpad iz Novog Sada

Autor: Snežana Kovačevićsreda, 14.03.2018. u 22:00
Улаз у ХИНС (Фото С. Ковачевић)

No­vi Sad – Opa­san ot­pad ko­ji je pro­na­đen u No­vom Sa­du kra­jem ja­nu­a­ra i da­lje se na­la­zi na istom me­stu, u kru­gu sta­re fa­bri­ke HINS. Nad­le­žni tvr­de da za­ga­đe­nja pod­zem­nih vo­da ne­ma, ni­ti su u obli­žnjem ka­na­lu pri­me­će­ne ma­sne mr­lje. Naj­pre se mi­sli­lo da je oko hi­lja­du to­na ova­kvog ot­pa­da bi­lo ne­pro­pi­sno skla­di­šte­no u bu­ra­di­ma i pod­zem­nim bun­ke­ri­ma he­mij­ske fa­bri­ke, ali član po­kra­jin­ske vla­de i re­sor­ni se­kre­tar za za­šti­tu ži­vot­ne sre­di­ne Vla­di­mir Ga­lić na­vo­di da je tu na­đe­no čak 2.100 to­na. 

„Sa­da sa si­gur­no­šću mo­že­mo da ka­že­mo da se ra­di o opa­snom ot­pa­du, jer je In­sti­tut za za­šti­tu na ra­du u No­vom Sa­du dao pre­ci­znu ana­li­zu”, ka­že za „Po­li­ti­ku” Ga­lić, na­vo­de­ći da je pro­na­đen ot­pad od ulja sa te­škim me­ta­li­ma i dru­gim kan­ce­ro­ge­nim sup­stan­ca­ma.

Ta­kav ot­pad mo­ra bi­ti pra­vil­no skla­di­šten i tre­ti­ran da bi se za­šti­ti­li i lju­di i oko­li­na. U slu­ča­ju da za to ne po­sto­je ured­ne do­zvo­le – ko­je iz­da­ju dr­ža­va Sr­bi­ja (za mo­bil­na po­stro­je­nja ope­ra­te­ra) i Po­kra­ji­na Voj­vo­di­na (za sta­ci­o­nar­na po­stro­je­nja), po­sto­je dva pu­ta da se pro­blem re­ši po za­ko­nu. 

Je­dan od njih je­ste da voj­vo­đan­ski se­kre­ta­ri­jat po­kre­ne uprav­ni po­stu­pak pro­tiv vla­sni­ka „Step tran­sa” Jo­vi­ce Ste­pa­no­vi­ća, u či­jem je pro­sto­ru, ko­ji je on iz­naj­mio od HINS-a, na­đen opa­san ot­pad, i da mu na­lo­ži da ot­pad uklo­ni o svom tro­šku. To je, po re­či­ma se­kre­ta­ra Ga­li­ća, i uči­nje­no.

„Uko­li­ko ne bu­de mo­gao da to ura­di, ako ne­ma no­vac, ako ni­je mo­gu­će pri­nud­no iz­vr­še­nje, ot­pad će­mo uklo­ni­ti o tro­šku dr­ža­ve”, ka­zao je Ga­lić.

Vla­snik „Step tran­sa” bio je od­mah uhap­šen i pro­tiv nje­ga je pod­ne­ta kri­vič­na pri­ja­va zbog sum­nje da je uči­nio kri­vič­no de­lo (iz čla­na 266. Kri­vič­nog za­ko­ni­ka) ko­je se ti­če skla­di­šte­nja i tret­ma­na opa­snog ot­pa­da.

Ve­ći deo ot­pa­da na po­me­nu­tu lo­ka­ci­ju do­pre­mi­la je fir­ma-ope­ra­ter „Eko ka­ri­ka” (1.050 to­na). Deo je još ra­ni­je do­ve­zao „Eko 21” pro­tiv či­jih od­go­vor­nih je se­kre­ta­ri­jat pod­neo kri­vič­nu pri­ja­vu u apri­lu 2017. go­di­ne. Taj slu­čaj još je u po­stup­ku, a vla­snik je u bek­stvu.

„I ’Eko ka­ri­ka’ i ’Eko 21’ ima­ju do­zvo­le za mo­bil­na po­stro­je­nja ko­je iz­da­je nad­le­žno mi­ni­star­stvo, a ne i do­zvo­lu za sta­ci­o­nar­na po­stro­je­nja ko­je iz­da­je naš se­kre­ta­ri­jat. Ima­mo sa­mo se­dam in­spek­to­ra i pr­vi smo dr­žav­ni or­gan ko­ji je ikad pod­neo kri­vič­nu pri­ja­vu iz čla­na 266. Kri­vič­nog za­ko­ni­ka ko­ji se ti­če skla­di­šte­nja i tret­ma­na opa­snog ot­pa­da”, is­ti­če se­kre­tar Ga­lić.

Dru­ga mo­guć­nost da se uklo­ni opa­san ot­pad je­ste da, kao u slu­ča­ju Obre­nov­ca, gde su ta­ko­đe na­đe­ne ve­li­ke ko­li­či­ne, tu­ži­lac na­lo­ži gra­du da to uči­ni o svom tro­šku, po Za­ko­nu o upra­vlja­nju opa­snim ot­pa­dom. „Ta­kve na­red­be još ne­ma za No­vi Sad”, do­da­je.

U no­vo­sad­skom tu­ži­la­štvu ni­smo do­bi­li in­for­ma­ci­ju ko­ju je naš list ju­če za­tra­žio u ve­zi sa po­stup­kom oko opa­snog ot­pa­da pro­na­đe­nog u HINS-u.

„Što se ti­če tog lo­ka­li­te­ta, Grad No­vi Sad, to jest nad­le­žna in­spek­ci­ja iz­vr­ši­la je pro­ve­ru pod­zem­nih vo­da pi­je­zo­me­tri­ma i utvr­di­la da ne­ma za­ga­đe­nja”, is­ti­če se­kre­tar Ga­lić. 

 


Komentari1
c6c8e
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Kostadin
Dobro se zna ko je kupio i čije je vlasništvo fabrika. Neka kovinar istraživač istraži ponovo sve činjenice o ovoj fabrici.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja