utorak, 23.10.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 09:02

Novi skandal s mesom u EU

Belgijska kompanija „Veviba” falsifikovala podatke o roku trajanja mesa i u mesne proizvode stavljala klanični otpad
Autor: Jelica Antelj - Ivana Albunovićnedelja, 18.03.2018. u 22:00
(Пиксабеј)

Nova afera s prodajom mesa starog 12 godina trese Belgiju, Holandiju, Luksemburg i Veliku Britaniju. Vlasti u Belgiji, pre nekoliko dana, zatvorile su klanicu u Bastonju domaće kompanije „Veviba”, koja je falsifikovala podatke o roku trajanja mesa i u mesne proizvode stavljala klanični otpad. Sumnja se da je ovo meso stiglo i do Kosova.

Da skandal bude veći, otkriveno je da je bilo prevara i s organskim mesom, koje je mešano s onim proizvedenim na konvencionalan način. Belgijski ministar poljoprivrede Denis Dukarme izjavio je da je ova firma stavila finansijsku korist ispred zdravlja potrošača, zbog čega ih je klasifikovao kao „mafijašku kompaniju”. Inače, ova firma na zvaničnom sajtu navodi da su specijalizovani za goveđe meso, s dnevnom isporukom od 40.000 pakovanja.

– Kontrola još nije potpuno završena zbog količine mesa koje su zatečene u hladnjačama. Ali već sada znamo da 70 odsto uzoraka nije bilo u skladu s propisima o bezbednosti hrane – rekao je Dukarme.

Mediji izveštavaju da su dva najveća trgovinska lanca u ovim zemlji – „Delez” i „Koliruit” – uklonili meso firme „Veviba”, odnosno da su prekinuli čak i sve komercijalne odnose s grupom „Verbist”, liderom u ovom sektoru na tom tržištu, čiji je i „Veviba” deo.  

U međuvremenu su kontrole pojačane i u drugim članicama, a predstavnici Ministarstva poljoprivrede u Berlinu saopštili su da Nemačka nije pogođena. Sistem na brzo upozoravanje na nebezbednu hranu (RASFF) je još pre desetak dana na zvaničnom sajtu objavio ovu informaciju, posle čega je usledila i zvanična kontrola u marketima.

Belgijski inspektori su, inače, u klanici ovog proizvođača iz 2.000 paleta s mesnim proizvodima, spremnih za transport, uzeli 200 uzoraka – od toga čak 133 nisu bila u redu. Ustanovljeno je da je mleveno meso pripremano od klaničnog otpada. Većina etiketa na pakovanjima „Vevibe” bila je pocepana, a godina proizvodnje prepoznatljiva samo na nekim deklaracijama.

Još jedno od otkrića ove akcije jeste da je meso proizvedeno pre 12 godina iz klanica firme „Veviba” izvezeno na Kosovo. Prema pisanju holandskih medija, kosovska inspekcija za hranu je još 2016. na ovo upozorila Belgijsku agenciju za bezbednost lanca hrane (Afsca).

Iako je belgijsko pravosuđe pokrenulo istragu, predmet je bio u fioci do pre mesec dana, kada je slučaj ponovo pokrenut. Ministar poljoprivrede je takođe ošto kritikovao belgijsko pravosuđe kome je trebalo više od godinu dana da pošalje inspekciju u ovu kompaniju iako su imali dokaze šta se tamo događa.  

U ovaj slučaj uključila se i stručna javnost, a najviše iznenađuje mišljenje neimenovanog profesora s belgijskog univerziteta u Gentu, koga su citirali svi lokalni mediji. On je izjavio da „zamrzavanje mesa tokom perioda od 12 godina ne mora da predstavlja rizik po zdravlje”, ali da bi se izbegla i najmanja opasnost, hlađenje ne bi smelo da se prekida i meso mora stalno da bude na temperaturi od minus 18 stepeni Celzijusa.

Kako prenose evropski mediji, ovaj slučaj podseća na prošlogodišnji skandal s fipronilom u jajima. Tada se takođe saznalo da su belgijske vlasti dugo znale za kontaminaciju jaja pesticidima. I tada je prvobitno rečeno da je pogođen samo mali broj zemalja – među kojima nije Nemačka – da bi se kasnije ispostavilo da su širom Evrope – pa i u Nemačkoj – u prodaji bili milioni potencijalno kontaminirah jaja.

Izgleda da postoji ozbiljan strah da se i ovaj slučaj neće tek tako okončati. Prema istraživanju „Politike”, kontrole su se proširile na celu Evropu. Samo u poslednjoj nedelji na portalu RASFF-a pojavilo se mnogo upozorenja na problematičan kvalitet mesa i prerađevina. Tako je u Velikoj Britaniji prijavljena listerija monocitogenes u dimljenim, vakuumiranim pakovanjima svinjskih ušiju iz Litvanije.

Italija je u kobasicama iz Španije pronašla salmonelu, kao i Nemačka u zamrznutom pilećem belom mesu iz Brazila. Belgija je, takođe, poslala još jedno upozorenje na prisustvo ove opasne bakterije u konjskom mesu domaće proizvodnje. Iz Francuske su poslali obaveštenje o prisustvu jedne vrste salmonele u zamrznutim pilićima iz Poljske, koji su na ovo tržište došli preko Španije.

Danska je prijavila kampilo bakteriju u pilećim prsima iz Francuske. Stiglo je još nekoliko obaveštenja o problematičnom pilećem mesu iz Poljske. Ovo nije kraj izveštajima s evropskog tržišta mesa.

Belgijskog mesa nije bilo u Srbiji

U Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede rekli su za naš list da su upoznati sa slučajem oko izvoza i prodaje starog mesa iz Belgije.

– Čim smo dobili informaciju preko RASFF-a, proverili smo sve isporuke i dokumentacije. Ovog mesa nema u Srbiji, ali će kontrole svakako biti pojačane – kažu u Upravi za veterinu.


Komentari30
51b9c
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

vegan
Ne znam zasto me ova informacija uopste ne potresa. Ah da, pa ja ne jedem meso vec pune 3 godine. A vi, mesozderi, se nervirajte. Ajd zdravo, odoh na jogu.
Aleksandar
Srecno sa veganskim jabukama prskanim 25 puta u sezoni, povrcem zasutim pesticidima, malinama koje se ni proizvodjac ne usudjuje probati. Samo jogirajte do uputa za onkolosku kliniku.
Preporučujem 17
Glocko Kostic
Potreseni ste vi, prijatelju, i to iz osnova. Ima najmanje tri godine da ste se stresli, i to vas blazeno, drmusavo stanje izgleda od tada prati iz dana u dan, iz komentara u komentar, nesto nalik na: "Joga ist Vegan, Vegan uber ales"!
Preporučujem 9
Prikaži još odgovora
Tина
Пошто је сад врема поста, свакако смо заштићени од било каквог тровања месом, и имамо времена још три недеље да се то лепо испита
Ljubiša
Uzmimo zamrznuto povrce-kategorija proizvoda koja je u odnosu na meso nesklona kvarenju, pa ipak je po Zakonu o higijenskoj ispravnosti zivotnih namirnica rok trajanja 12. meseci iako se cuva na niskoj temperaturi od -18 stepeni. Slozicemo se da je meso posebno osetljiva kategorija proizvoda. Ovo je jedan od dokaza da, pored jalove birokratije u EU, cak ni ' institucijama trzista EU' se ne moze verovati. Sta je institucijom tzv. ranog obavestavanja o opasnostima u hrani EU?
Slobodan Jordanovic
gospon Ljubisa i za povrce i za meso je vazno je da kad je zamrznuto ne dodje do odmrzavanja i da temperatura skladistenja ne varira. Povrce ima veci sadrzaj vode, pa je zato i osetljivije. Rok "trajanja" se daje da bi se izbegle malverzacije, ali kad je meso zamrznuto (-18°C i nize) proces razlaganja, tj. kvara i "kvara" se prakticno usporava. Vazan je takodje inicijalni broj mikroorganizama. Hladjenje usporava njihovo umnozavanje ali ih ne unistava. Govedje meso se moze dugo cuvati u zamrznutom stanju. Do pre nekoliko godina postojao je tzv. Interventni lager u EU u cilju "uklanjanja" viskova mesa i regulisanja trzista, kada je EU otkupljivala velike kolicine govedjeg mesa i lagerovala min. 3 godine a potom prodavala i to za preradu. Takvo meso je odlicno za preradu, zrelo i ima dobre tehnoloske karakteristike. Naravno skladistenje kosta pa mi nije jasno da neko "skladisti" meso 12 godina? Tu verovatno ima neki drugi problem.
Preporučujem 5
Jovanka Voždovčanka
Ovo je, još jedan, dokaz da PKB treba čuvati "kao oči u glavi"i nedozvoliti da ode u ruke takvih zapadnih kompanija. Hitno, po odredbama zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražiti od Uprave carina da objavi podatke o uvozu, a naročito zemljama porekla, goveđeg mesa u Srbiju u zadnjih godinu dana.
marko
ПКБ има око 10 хиљада крава што је негде око 1% од укупног броја у Србији. Свиња и оваца има у још мањем проценту. При томе ПКБ је са константним губицима, и једина је фарма у Србији са губицима, што значи да се краде. Дакле овакав ПКБ је апсолутно непотребан и треба га затворити и дати земљу пољопривредницима.
Preporučujem 0
Леон Давидович
Да је месо неквалитетно најлакше ћете препознати по променама попут мириса на ужеглост. Такво месо треба бацити. Могло је доћи до разлагања масти и стварања отровних материја. Дакле најважнији заштитник потрошача јесте савестан преглед квалитета меса , а никако време проведено у смрзнутом стању . Теоретски време му је неограничено ако се нису догодиле никакве штетне промене ( Постојале су приче да је месо мамута пронађено у вечном леду било у стању које би било прихватљиво за исхрану).
Odgovornost
Kad ga platim hocu povrat novca i odstetu a ne da ga bacam. Zajedno s novcem. I hocu zatvaranje kompanija trovaca i trajnu zabranu odgovornih lica da rade u prehrambenoj industrije.
Preporučujem 27

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub Pravila o privatnosti

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja