utorak, 23.07.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 21:39
TV LICA

Energična i maštovita Rejčel Ku

Britansku kulinarku, spisateljicu, blogerku i TV autorku gledamo na kanalu „24 kičen”, u emisiji „Mala pariska kuhinja – kuvajte sa Rejčel Ku”
Autor: Isidora Masnikovićčetvrtak, 22.03.2018. u 08:00
Рејчел Ку (Фото Промо)

Ova gurmanka, iz porodice kineskih imigranata, odrastajući na evropskom tlu, pod velikim je uticajem internacionalne kuhinje, što i ne čudi budući da je stalno menjala adrese stanovanja u različitim gradovima. Duboko veruje da francuska kuhinja više nije samo za otmene restorane već može biti dostupna svakome, i to je dokazala u svojim knjigama i serijama koje su postale veoma popularne. U protekloj godini, ova nekonvencionalna kuvarica i spisateljica, obučavana u „Kordon blu” školi, vodila je najmanji restoran u Parizu iz svog šarmantnog malog stana. U prostoru dovoljnom za posluživanje samo četiri gosta, usavršila je posebne recepte za klasična jela francuske kuhinje kojima je osvojila publiku širom sveta. Rejčel nas u ovoj seriji poziva da probamo karakteristična jela iz „Pariske knjige recepata”, odbacuje klišee i priprema sve, od jednostavnih obroka, do raskošnih poslastica i gurmanskih večera. Takođe je zanimljiva kao vodič kroz skrivene delove Pariza jer vodi gledaoce na pijace i u prodavnice u kojima nabavlja najbolje sastojke, a predstavlja i živopisne likove iz svog okruženja. Po ovom reportažnom karakteru njene emisije su prepoznatljive i cenjene.

Rođena je u južnom Londonu, gde je i odrastala. Očeva porodica bila je deo kineskih imigranata u Maleziji i pripadali su Kongsi klanu u Džordžija taunu, u Penangu. Rejčelin otac je 1968. emigrirao iz Ipohe u Veliku Britaniju, sa samo 16 godina, a godinu dana pre izbijanja malezijskih nereda. Oženio se Austrijankom, tako da i ne čudi što Rejčel dobro poznaje i zapadnjačku i istočnjačku kuhinju. Zbog očevog posla u IT sektoru, Rejčel se sa 12 godina sa porodicom preselila u seoce blizu Minhena, gde su živeli četiri godine.

Sa 16, Rejčel se vraća u Englesku i pohađa koledž Sent Martin u Londonu, gde je stekla diplomu iz oblasti umetnosti i dizajna. Nakon završenih studija radila je dve godine na poslovima odnosa sa javnošću za luksuznog modnog trgovca Tomasa Pinka. Pošto je tražila „avanturu” i novi izazov, napušta ovaj dobro plaćeni posao, i bez znanja francuskog jezika, upisuje tromesečni kurs za poslastičare u čuvenom „Kordon bluu” u Parizu, 2006. U Gradu svetlosti je radila razne poslove, poput prodavanja parfema u robnoj kući „Printemps”. Nakon završetka kursa, radila je u pariskom restoranu-knjižari „La kokot” u kojem je vodila kuvarske radionice i posluživala goste svojim kulinarskim kreacijama.

Rođena i odrasla u južnom Londonu (Foto Promo)

Često je išla i na kulinarske događaje povodom promocija knjiga na kojima upoznaje Marka Grosmana koji u svom kuvaru objavljuje jedan njen recept. To će njenu karijeru usmeriti u novom pravcu. Ubrzo objavljuje dve knjige recepata za kolače i slatkiše na francuskom jeziku, koje su kasnije prevedene i na engleski. U tom periodu je i organizovala ketering za „Folksvagen” u Nemačkoj, što joj je bio dodatni izvor prihoda.

Kada je uspešno ubedila engleske izdavače za koncept svoje nove knjige „Mala pariska kuhinja”, Ku otvara mali restoran da bi isprobala sve te recepte. Pripremala je i servirala hranu iz svog pariskog stana u naselju Belvilu. Koristeći samo društvene mreže za promociju restorana, ubrzo je stekla veliki broj fanova. Svojom energijom i upornošću, privlači pažnju i producenata Bi-Bi-Sija koji ovu knjigu prenose na mali ekran. Serija je počela da se emituje na britanskoj televiziji 19. marta 2012. Toliko je bila popularna da je prevedena na nekoliko jezika: holandski, francuski, italijanski, nemački, danski, kineski, ruski, portugalski, norveški… I knjiga i serija dobile su dobre kritike. Njen kuvar postao je bestseler, prodat u više od 120.000 primeraka. A TV seriju „Rejčel Ku: mala pariska kuhinja” gledalo je više od milion i po gledalaca u Velikoj Britaniji.

Posle ovakvog uspeha, Ku je objavila 2013. i drugu knjigu recepata na engleskom jeziku, koja je takođe doživela vrtoglavi uspeh: nedeljno se prodavalo više od hiljadu primeraka. Da je ovo bio jedan od najuspešnijih perioda u Rejčelinom životu, svedoči i to da joj je 2014. ponuđeno da snimi još dve nove serije za Bi-Bi-Si, koje su emitovane i na drugim kanalima. Posećivala je mnoge evropske i azijske gradove, i u svojim emisijama kuvala jela inspirisana ovim putešestvijima. Nastavlja i sa objavljivanjem knjiga.

Posebno je bila zapažena epizoda „Kuvar u inostranstvu: Malezija Rejčel Ku” emitovana 2015. na Bi-Bi-Siju, kada je posetila svoju familiju i istraživala običaje i kuhinju ove zemlje. Svoju četvrtu seriju posvetila je Melburnu, koja je emitovana u Australiji 2015. Iduće godine angažovana je kao sudija takmičenja „Moja kuhinjska pravila”, a učestvovala je u još nekoliko sličnih rijalitija. Takođe, ova neobična i uspešna kulinarka vodi i svoj blog „Kulekt” o modi, životnim stilovima, hrani.

Rejčel Ku se može nazvati stanovnikom Londona i Pariza, i ne zna koji grad više voli. U prestonici Francuske živela je osam godina, dok je u Londonu 2015. upoznala svog životnog saputnika Roberta Viktorina, sa kojim ima dete. Ku i dalje živi na sto strana. Malo su u severnom delu Londona, a malo u Stokholmu. Govori tečno engleski, francuski i nemački i krasi je beskrajna energija. Zbog toga uskoro možemo očekivati njene nove čarolije.


Komentari0
bad39
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna / Mozaik /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja