utorak, 20.11.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 09:15

Hleb slaniji i od morske vode

Kontrolisano dve hiljade uzoraka vekni u 32 zemlje. – U Makedoniji, Bugarskoj i Srbiji jede se najslaniji beli hleb na svetu
Autor: Ivana Albunović, Jelica Anteljnedelja, 25.03.2018. u 22:00
(Фото Пиксабеј)

Najnovije svetsko istraživanje o sadržaju soli u hlebu pokazuje da su neki od kontrolisanih uzoraka imali veći sadržaj soli od morske vode. Udruženje „Svetska akcija o soli i zdravlju” prikupilo je više od dve hiljade uzoraka hleba od belog brašna, celog zrna, mešanih žitarica i lepinja iz 32 zemlje uključujući i Srbiju. Na domaćem tržištu analizirano je 69 uzoraka iz radnji i pekara u Novom Sadu i ustanovljeno je da je najveći prosečni sadržaj soli utvrđen u beloj vekni, ali i u hlebu od više vrsta žitarica. U tim kategorijama svaki treći hleb imao je visok sadržaj soli. Zabrinjavajuće je to da nijedan hleb na našem tržištu nije bio sa niskim sadržajem soli, pokazuju analize istraživanja koje je u Srbiji sproveo Institut za javno zdravlje Vojvodine u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo Novog Sada. Inače, ova studija je pokazala da je beli hleb sa najvišim prosečnim nivoom soli uzorkovan u Skoplju, i to 1,42 grama soli na 100 hrama hleba, što je približno rezultatu u Srbiji gde je u beloj vekni ustanovljeno 1,40 grama soli. Nasuprot tome, u Kini su te vrednosti bile najniže – samo 0,65 grama soli na 100 grama hleba. Neverovatnih 2,65 grama soli po porciji pronađeno je u uzorku hleba u Kanadi, što je slanije od morske vode (2,50 grama soli na 100 militara vode iz Atlantika).

Milka Popović: Ranije istraživanje Instituta za javno zdravlje Vojvodine pokazalo je da stanovništvo Novog Sada unosi više od 12 grama soli dnevno, što je dva i po puta više od maksimalno preporučenog dnevnog unosa za zdrave osobe

Stručnjaci pozivaju da se u Srbiji uspostave ciljne vrednosti za sadržaj soli u svim kategorijama hrane, posebno u hlebu koji je osnovna životna namirnica koja najviše doprinosi ukupnom, inače prevelikom unosu soli.

Doktorka Milka Popović iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine naglašava da se odgovornost za preveliki unos soli ne može prebaciti samo na potrošače već da deo odgovornosti moraju preuzeti i proizvođači hrane i vlade država propisivanjem standarda u proizvodnji i kontrolom njihove primene.

– Proizvođači hleba i dalje koriste nepotrebno velike količine soli u hlebu, iako im tehnološke mogućnosti dopuštaju znatno smanjenje. Sigurno je da možemo učiniti više da pomognemo stanovništvu da smanji unos soli i tako smanji krvni pritisak i rizik od moždanog i srčanog udara koji su vodeći uzroci smrtnosti našeg stanovništva – objašnjava dr Popović.

Neverovatnih 2,65 grama soli po porciji pronađeno je u uzorku hleba u Kanadi, što je slanije od morske vode (2,50 grama soli na 100 militara vode iz Atlantika).

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje maksimalno 5 grama soli dnevno za zdrave osobe. Građani Srbije dnevno u proseku pojedu oko 210 grama hleba i peciva, što znači da samo sa ovim namirnicama unesu više od polovine maksimalno preporučenog dnevnog unosa soli za zdrave osobe. Odnosno, celokupnu dnevnu količinu soli koja se preporučuje za osobe sa povišenim krvnim pritiskom.

– Ranije istraživanje Instituta za javno zdravlje Vojvodine pokazalo je da stanovništvo Novog Sada unosi više od 12 grama soli dnevno, što je dva i po puta više od maksimalno preporučenog dnevnog unosa za zdrave osobe. Gotovo polovina populacije odraslih u Srbiji pati od povišenog krvnog pritiska, a u tom slučaju se preporučuje još niži unos soli, od maksimalno tri grama dnevno – objašnjava naša sagovornica.

Iako je so iz tehnoloških razloga neophodan sastojak u ovoj namirnici, njegovo smanjenje bio bi jednostavan način da se unos soli smanji na nivou populacije. Istraživanja pokazuju da se sadržaj soli u hlebu može smanjiti za 25 odsto u relativno kratkom roku, pri čemu potrošači neće primetiti nastale promene, ali će zato imati znatne zdravstvene koristi, kažu stručnjaci i preporučuju konzumiranje hleba napravljenog od celog zrna.


Komentari8
4ede4
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

duric dragan
Ukus, ukus, ukus.....Jedini nacin da prodas prehranbeni proizvod je ukus. Vecina ljudi ce kupiti samo zbog ukusa, cast izuzetcima. Kao iskusni pekari, pogotovu makedonci, znaju dobro da vise soli daje bolji ukus. Zato ce ljudi navaliti u njihovu pekaru i povecati prodaju. Tako je svugde pogotovo sa proizvodima koje inspekcija ne kontrolise na sol. Ako se zabrani visak soli onda ce oni da plate hemicare koji ce da napravi neki dodatak i time napravi super ukus i raja ce opet da navali kupovati. Nije lako odoleti dobrom ukusu.
Леон Давидович
Дневне потребе човека за кухињском соли су 9 до 15 г, а сматра се да око 30% добије из хлеба и пецива. За већину прехрамбених производа којима се додаје со максимално је дозвољено 2% кухињске соли. Дакле со нам је потребна у исхрани и не знам шта хоће неки људи проглашавајући све потребне материје за штетне.
ВлаДо
Хлеб пресољавају зато да му дају некакав укус јер без те соли он је тотално неукусан и бљутав.Када било којој житарици огуле зрно и изваде клицу она постаје не само неукусна него и нехранљива.Али ту није крај приче.Тек онда се јавља потреба за разноразним суплементима као надокнада свега оног хранљивог што је било у зрну а извађено је.Тако нас прехрамбена индустрија два пут поткрада и вара.
Slanac
Slaniji hleb je ukusniji. Kad mi nije dovoljno slan, dosolim ga ili kupim slanu kiflu pa je jedem umesto hleba. A što se tiče zdravlja, pa mora se od nečeg i umreti, neću valjda da živim hiljadu godina.
Мирко
Народ се константно трује (и то сам) сољу, шећером, дуваном, алкохолом, преждеравањем и многим примитивним осећањима да предвладају. То је физички део. Духовно се трује буљењем у тв, 24/7 телефоном а најосновније. Па и кретен над кретенима ваљда схвата да добар живот није горе наведено него здраво тело, здрав разум, рад, породица и пожртвовање. Улога државе није да све препусти дивљини него да уведе ред и у оквиру тог реда људима да перспективу. Садашњу државу као скупину неколико десетина хиљада чиновника боли брига за ово јер се баве ситним и безначајним стварима и личним краткотрајним интересима. Хвала Политици на чланку.
sta da jedem/gledam?
Ako neko ima malo mozga zna bar osnovno i ne treba mu nekakav cinovnik ili nedaj boze politicar da mu to objasnjava.
Preporučujem 12
томан
Каде би наша мајка нешто пресолила,отац би љутито :"Јефтина ова со,Бог је убио".Можда се ту крије пресољавање белог мрса,меса,хлеба..,али сад ни со није јефтина.Со додуше чува намирнице,али је непријатељ здравља,јод спречава гушавост,али га висока топлота разграђује...Зато домаћице солите при крају кувања,и умерено,увек се може досолити.И засучите рукаве,па месите,ако има времена,да замирише,још ако има брашна без хемије...И поучите кћери своје,нек науче,не зна се никад...
Preporučujem 35

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub Pravila o privatnosti

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja