četvrtak, 04.03.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
ponedeljak, 26.03.2018. u 20:28 Biljana Radomirović / Dejan Spalović
MARKO Đurić uhapšen, šok-bombe I SUZAVAC na Srbe, sirene u Mitrovici

Upad ROSU na sever Kosova

Pripadnici ROSU u Mitrovičkom dvoru uz upotrebu sile priveli Đurića. – Direktor Kancelarije za KiM posle davanja izjave proteran sa Kosova. – Aleksandar Vučić telefonom razgovarao sa Vladimirom Putinom
Приведен као окорели криминалац: довођење Марка Ђурића у полицијску станицу у Приштини (Фото АП)

Više od 200 do zuba naoružanih pripadnika specijalnih policijskih jedinica ROSU upalo je oko 17.30 sati, uz suzavce i šok-bombe, u salu u Kosovskoj Mitrovici gde je održavan Okrugli sto o Kosovu i Metohiji. Udarajući kundacima i čizmama, uhapsili su Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Šutirali su ga, oborili na pod, dok su prisutnim građanima naredili da se ne pomeraju, sve vreme ih držeći na nišanu. Kundacima su udarali i gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Gorana Rakića, a napada ROSU nisu bili pošteđeni ni mnogobrojni novinari.

Usput su kundacima tukli i goloruke građane koji su prisustvovali skupu, a teške povrede zadobili su i Željko Jović, zamenik direktora Kancelarije za KiM, Nenad Rikalo, ministar poljoprivrede u kosovskoj vladi, Zoran Todić, gradonačelnik Leposavića, Ivan Milojević, direktor Kancelarije za pitanja zajednica, i Nebojša Milanović, direktor Visoke poslovne škole u Leposaviću, koji su odvezeni u Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici. Sve vreme tokom trajanja terora ROSU pripadnici Kfora i Euleksa su stajali i fotografisali, nijednog momenta ne prilazeći i ne stajući u zaštitu golorukog naroda.

Uz teške psovke i vređanje okupljenih, trojica pripadnika ROSU vukla su Marka Đurića savijenog do zemlje, dok je oko stotinu policajaca rušilo sve pred sobom, držeći puške nagotovs. Tukli su i muškarce i žene kundacima pušaka, sve dok Đurića nisu uvukli u blindirani transporter koji je, kao i još dvadeset transportera, bio parkiran nadomak Autobuske stanice i mesta gde su iskazali svu torturu nad pojedinim građanima koji su se savijali od bolova i očiju natečenih od suzavca. Nekolicina Srba koja je pokušala verbalno da se suprotstavi naoružanim pripadnicima ROSU naišla je na udarce, psovanje i pretnje da će biti upucani.

Direktor kancelarije je u pratnji najmanje dvadeset transportera sa pripadnicima ROSU, ali i uz „podršku” džipova Euleksa, pod rotacijom sproveden ka izlazu iz Kosovske Mitrovice u pravcu Prištine, gde je saslušan. U momentu kad su specijalne jedinice ROSU upale u Mitrovički dvor, gde je i uhapšen Đurić, u severnom delu Kosovske Mitrovice su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, a kod mosta na Ibru se okupio veliki broj građana.

Posle intervencije ROSU, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković se obratio novinarima, u tom trenutku rekavši da ne zna gde je odveden Marko Đurić i da će bez obzira na to što je Priština i njemu zabranila ulazak u južnu srpsku pokrajinu ostati sa svojim narodom.  „Nadam se da je dobro. Priveden je… Očekujem skoro oslobađanje. Došao je kao slobodan čovek. Ostajem ovde sa svojim narodom, prijateljima, braćom, kolegama. Ostajem ovde i čekam Marka Đurića”, istakao je Selaković. Postavio je pitanje korišćenja sile prema ljudima sa, kako je rekao, podignutim rukama koji se nisu suprotstavljali: „To je teroristički čin protiv golorukog naroda. Neka to bude njihov odgovor na našu gandijevsku reč,” rekao je Selaković.

Na novinarsko pitanje da li je došao sa dozvolom, rekao je: „Ja sam došao na teritoriju svoje zemlje. Ako nekome do danas nije bilo jasno da Priština neće i ne želi da formira ZSO. Predsednik Srbije, Vlada Srbije znaju šta rade. Kancelarija za KiM zna šta radi i mislim da je to za jednu ozbiljnu izjavu i odgovor na vaše pitanje sasvim dovoljno”.

Iako im Priština zabranila ulazak na Kosovo i uprkos blokadi administrativnih prelaza na kojima su vozila detaljno pregledali pripadnici specijalne jedinice kosovske policije ROSU, Nikola Selaković i Marko Đurić su ipak uspeli nešto pre 17 časova da dođu do severnog dela Kosovske Mitrovice. Pre intervencije ROSU, okupljenim građanima u Mitrovičkom dvoru Đurić je poručio „da bez Srba nema rešenja za budućnost KiM ”.

„Bez Srba sa KiM nema rešenja za budućnost KiM, svako rešenje za budućnost KiM mora da uzme u obzir i da računa sa onim što je interes našeg naroda ovde na KiM koji je u prethodne dve decenije toliko stradao. Želeo sam da i odavde iz Kosovske Mitrovice pošaljemo jasnu poruku da za Srbiju, KiM, Sever KiM nije i nikada neće biti deo takozvanog nezavisnog Kosova, niti deo takozvane velike Albanije. Takve projekte podržavaju samo oni koji žele sukobe na ovim prostorima. Došli smo ovde pre svega zato da bi Srbija čula šta vi imate da kažete o KiM i da pošaljemo poruku, kao i do sada da će cela Srbija biti sa vama”, poručio je Đurić iz Kosovske Mitrovice.

Dodao je da je politika Srbije i predsednika Srbije politika postizanja kompromisa „koji će značiti da i naš narod ovde na KiM treba da dobije i te kako nešto”: „I da ćemo svom silom nastaviti, kao što smo i danas, iako su pokušali na svaki način da ometu i spreče našu posetu – došli ovde”, naglasio je Đurić.

Rakić: Predsedniče Vučiću, pošaljite vojsku!

Gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Goran Rakić prilikom upada ROSU pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pošalje srpsku vojsku u pokrajinu i dodao: „Pomozite nam”, i „očekujemo vašu podršku i zaštitu. ” „Mi ćemo se samoorganizovati, ali pomozite”, kazao je Rakić, koji je zbog pada i terora  ROSU zadobio nekoliko udaraca kundakom po celom telu.Antrfile

Celodnevne tenzije i demonstracije sile iz Prištine

Privremene pokrajinske institucije zabranile su ulazak na Kosovo i Metohiju četvorici srpskih zvaničnika – ministru odbrane Aleksandru Vulinu, generalnom sekretaru predsednika Srbije Nikoli Selakoviću, direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću i ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću. Na ovu zabranu portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič reagovala je ocenom da, kako je rekla, obe strane moraju da poštuju dogovor u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine o posetama zvaničnika. Navela je da neslaganja u vezi sa dogovorom moraju biti rešavana kroz dijalog, a ne kroz eskalaciju bilo koje vrste.

U toku dana, pred eskalaciju u severnoj Mitrovici, na administrativnom prelazu Jarinje kosovska policija sa dugim cevima u fantomkama i u pancirima kontrolisala vozila. Ministar kulture vraćen je sa administrativnog prelaza, iako je najavio posetu pravoslavnim manastirima, dok ministar odbrane nije dobio dozvolu da poseti porodicu Vučetić u Kosovskoj Mitrovici, na čiju kuću je pre nekoliko godina bačena bomba i kada su povređena deca.

Kao razlog zašto je zabranjen ulazak Marku Đuriću i Aleksandru Vulinu, ministar spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Bedžet Pacoli je naveo da oni navodno podstiču na mržnju. Na konferenciji za medije u Prištini naveo je „da je Đurić u četvrtak i petak podsticao na mržnju, nezadovoljstvo kod albanskog naroda, navodeći da će u svoje mesto da ode kad hoće i da nema ko da ga zaustavi”. Prethodno je šef kabineta ministra spoljnih poslova Kosova Jetljir Zuberaj potvrdio za Radio slobodna Evropa da je ovo ministarstvo odbilo zahtev za posetu Marku Đuriću i Nikoli Selakoviću zbog, kako je rekao, izjava koje podstiču na napetost situacije.

Okupljeni građani ispred sale u kojoj su bili Selaković i Đurić u Mitrovici (Foto Beta)

Da je situacija na Kosovu napeta moglo se zaključiti kada je u 11.30 sati kada je Vukosavljević vraćen s Jarinja, a tim povodom izjavio je „da to što mu nije dozvoljeno da na KiM poseti manastire predstavlja ozbiljan gaf i veliki propust koji ne doprinosi ukupnoj situaciji”. „Mislim da se radi o jednom kapricu, koji je besmislen i pogrešan”, rekao je Vukosavljević i dodao da je sve bilo pripremljeno za posetu pravoslavnim manastirima i kulturnoj baštini, da su pripremljeni pokloni za sestrinstva i bratstva koja u manastirima žive. „Bez obzira na ove trenutne okolnosti srpska kulturna baština na KiM sija jakim sjajem već više od 800 godina i nastaviće i u budućnosti”, naglasio je Vukosavljević.

Kosovska policija, pak, tvrdi da ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću nije bio zabranjen ulazak na Kosovo, već da se on, nakon prelaska administrativne linije, sam vratio. Prištinski mediji su javili da se od 10 sati na Jarinju nalazi oko 50 pripadnika kosovske policije, kao i dodatna policijska vozila, bez preciziranja o kojim jedinicama se radi, a zadatak im je da spreče prolaz Marku Đuriću.

„Na terenu je mnogo policajaca, dve policijske smene su na putu, dostupna su i dodatna vozila graničnoj policiji Kosova, dok ovu operaciju predvodi potpukovnik Mentor Šabani”, javila je prištinska „Koha ditore”. Zamenik komandanta Kosovske policije Besim Hoti izjavio je da interventne jedinice za region Sever imaju zadatak da direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću ne dozvole da pređe administrativnu liniju, precizirajući da se nalazi u automobilu.

Da se situacija dodatno komplikuje bilo je jasno kada su oko 14 časova pristigle specijalne jedinice kosovske policije ROSU koje su na 500 metara od prelaza parkirale tri oklopna vozila za razbijanje demonstracija. Mediji su javljali da su jake snage policije na putevima na severu KiM, pogotovo na relaciji oko Leposavića u smeru ka Jarinju. Na raskrsnici magistralnog puta kod Banjske prisutno je nekoliko desetina pripadnika policije, među njima i pripadnici ROSU sa dugim cevima, fantomkama i pancirima u kontroli saobraćaja.

Vulin: Vi niste država da hapsite

Kosovo nije država da bi moglo da hapsi, a teroristi su ti koji lišavaju slobode, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin povodom upozorenja šefa kosovske diplomatije Bedžeta Pacolija da će svako ko pokuša bez dozvole da uđe na teritoriju Kosova biti uhapšen. „Vi niste država, a samo država može da hapsi, vi možete samo da protivpravno nekog lišite slobode, a to može da radi i svaka teroristička organizacija, što je dobro poznato članovima terorističke OVK”, dodao je ministar Vulin, prenosi Tanjug.

Naveo je da može da bude u Prištini, a da organi takozvane vlade Kosova to ne znaju, „a kada saznaju da ne mogu da me pronađu ili uhapse”. „Neka Pacoli pita svoje prethodnike kako su me bezuspešno tražili po Pećkoj patrijaršiji, a ja sam u njoj držao konferenciju za štampu i nisu uspeli da me u tome spreče pa ni da me uhapse čak i kada sam prelazio preko Drenice”, izjavio je ministar odbrane.

Zbog toga, dodao je, i danas u svakoj stanici postoji naredba i plan za njegovo hapšenje. „Hapsili ste me na Božić u Gračanici, ali i tada jer sam vam to dopustio da ne biste primenjivali silu prema okupljenim vernicima u porti manastira”, naveo je Vulin i ukazao: „Kosovo nije država i dok to ne postane vi možete da koristite silu ali ne i pravo koje opravdava i pokreće silu. Od nas priznanje nikada nećete dobiti a ono vredi više od podrške svih koji su KiM priznali kršeći međunarodno pravo. KiM nikada neće biti država”.Antrfile

Tači, Veseli i Haradinaj dogovorili izradu Statuta ZSO

Predstavnici privremenih kosovskih institucija Hašim Tači, Kadri Veseli i Ramuš Haradinaj dogovorili su se o koracima za izradu Statuta Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz Tačijevog kabineta. Trojica čelnika privremenih kosovskih institucija, Tači, Veseli i Haradinaj su, kako se navodi u saopštenju, razgovarali o aktuelnim dešavanjima u dijalogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Takođe, navodi se da će dijalog biti okončan pravno obavezujućim sporazumom. „Na sastanku je zaključeno da se uspostavi široka institucionalna radna grupa, koja će sarađivati sa upravnim timom i Misijom OEBS-a na Kosovu za izradu Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom u skladu sa kosovskim ustavom i odlukom Ustavnog suda”, navodi se u saopštenju.

Komеntari95
b24bc
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Мирослав
Први пут примећујем да Вас напушта смирење и стерилна неутралност у коментарима.
Jovan P.
Ovaj incident se naduvava slično onom sa bogomoljom na točkovima. M. Đurić može da glumi ministra za Kosovo u Srbiji jer postoji granica koju je u Briselu ispregovarao i razgraničenje sa Kosovom potpisao A. Vučić, koji je hajde da se prisetimo gadno pristiskao kosovske Srbe koji razgraničenje nisu hteli da prihvate i na granici postavili barikade ! Elem, kosovski Srbi su sklonjeni sa graničnih barikada uz pomoć argumenata da ne može Srbija da bude njihov talac doveka jer oni onemogućavaju napredovanje Srbije u evropskim integracijama ! Posle toga ucrtana je granica sa sve graničnim prelazima i carinom a srpski vlastodršci bi i dalje da se ponašaju kao da tamo granice uopšte nema, kao pristali smo na razgraničenje ali i dalje smatramo da je teritorija naša ! Sazivanje Saveta za nacionalnu bezbednost je samo jalov i nepotreban manevar u nemoći da se nešto praktično uradi ! Zapadne velike sile smatraju da je stvar oko Kosovske nazavisnosti završena a po njima Srbija to mora prihvatiti.
Slavko Mirkovic
Pa oni na to imaju pravo po briselskom sporazumu, nemojte se praviti blesavi Pa vi ste na to pristali. Ovo je samo nacin da nam to saopstite.
bakica
Pa gde su nasi specijalci vojska ministar odbrane predsednik ????Pa jel ovo ljudi normalno?Ja tebe hlebom a ti mene metkom??????????
Славиша Милошевић
Ето ти Вучићу твојих "западних пријатеља" и пута који "нема алтернативу" , ето ти Бриселског неспоразума који сте потписали, нека машу са њиме у циљу заштите. Народ вам сво време поручује да је све то једна велика превара, а ви и даље продајете НАТО еутопску маглу. Ваша обећања и претње, да ће те зашти Србе на северу Косова и Метохије, су обичан блеф који су Арнаути прочитали и само чекали миг својих покровитеља да нам то и покажу. Слепо срљање у Еуропско НАТО маглу вам се сада обија о главу.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja