ponedeljak, 16.12.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:04
TELEFONSKI RAZGOVOR PREDSEDNIKA SRBIJE I RUSKE FEDERACIJE

Putin: Srbija je ključni partner Rusije u Evropi

Vučić zatražio mišljenje i savet kako da se suprotstavi nasilju i agresiji Prištine, pošto Albanci imaju široku podršku brojnih zapadnih zemalja – Putin naglasio da je svestan pritisaka koji se vrše na Vučića i Srbiju i da će, u skladu sa tim, preduzimati dalje mere i reagovati na vreme
sreda, 28.03.2018. u 20:24
Александар Вучић и Владимир Путин (Фо­то Танјуг/АП)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, koga je informisao o poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji, posebno o brutalnom napadu na direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, kojeg su albanske snage pretukle bez ikakve krivice. „Predsednik Vučić je zatražio mišljenje i savet predsednika Ruske Federacije kako da se suprotstavi nasilju i agresiji Prištine, pošto je potpuno jasno da Albanci za svoju jednostrano proglašenu nezavisnost i dela, koja iz toga proizlaze, imaju široku podršku brojnih zapadnih zemalja. Predsednik Putin rekao je predsedniku Vučiću da Ruska Federacija pomno prati događaje na KiM, da snažno osuđuje akcije Prištine i nasilje nad srpskim narodom”, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Navodi se i da je Vladimir Putin rekao da je „nedopustivo i za svaku osudu nasilničko ponašanje protiv visokih srpskih zvaničnika”. Predsednik Putin istakao je da Rusija jedino prihvata sprovođenje u delo Rezolucije 1244 SB UN i da samo ono što se odigrava u okvirima Rezolucije 1244 može imati međunarodno pravno dejstvo i međunarodno pravni efekat. Naglasio je i da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu, ali i u Evropi, kao i da će Ruska Federacija podržavati Republiku Srbiju i njenu borbu za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta.

Ruski predsednik naglasio je da je svestan pritisaka koji se vrše na Vučića i Srbiju, i da će, u skladu sa tim, preduzimati dalje mere i reagovati na vreme. Istakao je da će dvojica predsednika ostati u kontaktu. „Na kraju razgovora obojica predsednika su izrazili nadu i očekivanje da će zdrav razum preovladati, kao i normalna, civilizovana politika i da će se svi politički konflikti rešavati mirnim putem”, saopštila je pres služba predsednik Srbije.

Vladimir Putin, takođe, ukazao je na to da se ekonomski odnosi Srbije i Rusije razvijaju na najbolji mogući način, uz rast od 23 odsto u trgovinskoj razmeni, kao i da očekuje još značajniju saradnju i još veći priliv međusobnih investicija između dve zemlje. Predsednik Vučić iskoristio je i ovu priliku da čestita predsedniku Putinu na ubedljivoj pobedi na izborima u Ruskoj Federaciji i izrazio uverenje da će njegova pobeda doprineti unapređenju rusko-srpskih, ali i pravednijih odnosa u svetu.

Predsednik Aleksandar Vučić iskazao je izraze najdubljeg saučešća povodom užasne tragedije u Kemerovu i rekao da srpski narod zajedno sa ruskim danas žali ogroman broj žrtava, među kojima je i veliki broj dece. Vučić je saopštio Putinu da Srbija neće učestvovati u sprovođenju bilo kakvih mera protiv Ruske Federacije i da neće proterivati ruske diplomate iz svoje zemlje uprkos činjenici da su gotovo sve zemlje regiona u kojem se Srbija nalazi to već učinile. „Predsednici Vučić i Putin dogovorili su se da zbog ozbiljnosti sveukupne političke situacije budu u stalnom kontaktu”, zaključuje se u saopštenju predsednika Srbije.

Vučićev poziv zaustavio teror

Re­kao sam im pre dva da­na da ima­ju rok do po­la osam da se po­vu­ku, i po­vu­kli su se. U 19.20 su vra­ti­li Mar­ka Đu­ri­ća, re­kao je si­noć pred­sed­nik Sr­bi­je Alek­san­dar Vu­čić i na taj na­čin obe­lo­da­nio šta je bi­la sa­dr­ži­na „jed­nog po­zi­va” u Pri­šti­nu, za ko­ji je Mar­ko Đu­rić re­kao da je za­u­sta­vio da­lji te­ror, pre­no­si Tan­jug.„Mo­ra­li su da se po­vu­ku po­sle iz­ve­snog tre­nut­ka”, re­kao je Vu­čić za TV Pr­va i do­dao da su Al­ba­na­ca mo­ra­li da se po­vu­ku i ka­da ih je, ka­ko je re­kao, „pro­šli put isto to upo­zo­rio”. Na­da se, ka­že, da im to vi­še ne­će pa­da­ti na pa­met.

Nisam zadovoljan reakcijom Zapada posle napada na Marka Đurića, poručio predsednik Srbije

Vu­čić je sve to re­kao od­go­va­ra­ju­ći na pi­ta­nje ko je na­ma ga­ran­ci­ja da RO­SU ne­će vi­še upa­da­ti na se­ver, ali je i za­klju­čio: „Ne­ma­mo mi vi­še ni­ka­kve ga­ran­ci­je, sem se­be”.

Po­ru­čio je da je raz­ma­trao i op­ci­ju upo­tre­be voj­ske i po­li­ci­je zbog de­ša­va­nja na Ko­so­vu i Me­to­hi­ji, ali da je iza­brao tr­pe­lji­vost, str­plje­nje i i oču­va­nje mi­ra.

Upi­tan ka­ko je za­do­vo­ljan re­ak­ci­jom Za­pa­da, Vu­čić je od­go­vo­rio: „Na­rav­no da ni­sam za­do­vo­ljan, ali ne­mam vi­še šta da kri­jem. Su­vi­še imam po­li­tič­kog sta­ža, po­li­tič­ki sam ve­te­ran i mo­gu otvo­re­no da go­vo­rim... Je­sam li sre­ćan zbog nji­ho­ve re­ak­ci­je? Ni­sam, ali do­bro je da ni­smo mo­ra­li da se iz­vi­nja­va­mo zbog pre­bi­ja­nja Đu­ri­ća, jer za voz smo se iz­vi­nja­va­li po­la go­di­ne”. Za­hva­lio je še­fi­ci evrop­ske di­plo­ma­ti­je Fe­de­ri­ki Mo­ge­ri­ni što je u uto­rak do­šla u Be­o­grad i to shva­ta kao ko­rekt­nost ko­jom je hte­la da na­ma uči­ni čast.

Upi­tan ho­će­mo li i da­lje osta­ti u di­ja­lo­gu, Vu­čić je za­pi­tao ka­ko sad da raz­go­va­ra­mo, o če­mu, s lju­di­ma ko­ji su u sta­nju da tu­ku pre­go­va­ra­ča i još da pri­re­de tu vr­stu po­ni­že­nja... Na pi­ta­nje zna­či li to on­da da je Bri­sel­ski spo­ra­zum mr­tvo slo­vo na pa­pi­ru, Vu­čić je po­no­vio da smo ga mi is­pu­ni­li, ali da je on za dru­gu stra­nu oči­gled­no mr­tvo slo­vo na pa­pi­ru. I ne sa­mo za njih, re­kao je, pri­me­tiv­ši da i nji­ho­vi pro­te­že­ri ni­su bi­li za­in­te­re­so­va­ni za nje­go­vo pro­vo­đe­nje, jer da je­su, sa Za­pa­da bi po­sta­vi­li Pri­šti­ni kao uslov za vi­znu li­be­ra­li­za­ci­ju for­mi­ra­nje ZSO, a ne de­mar­ka­ci­ju sa Cr­nom Go­rom.

Pretnje Čolakua na večeri u Briselu

Odbacujući „razne priče” o tajnim večerama u Parizu i Njujorku sa Tačijem, Vučić je rekao da su sastanak imali u prošli petak u Briselu i da su razgovarali o strateškim stvarima. Na sastanku su, kaže, bili on i Đurić, Tači sa Čolakuom, kao i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i Angelina Ajnhorst. U jednom trenutku, ispričao je, Čolaku je počeo da preti Marku Đuriću, jer je Đurić napravio komentar, i to bez reči, već samo izrazom lica.

„Ja sam preko pola stola rekao: ’Ovo ti je poslednji put da si fizički pretio nekome. Nemojte to da radite, ozbiljni ljudi ne razgovaraju na takav način. A, budeš li nastavio, kažem ti, to više nećeš moći da radiš’”, izneo je Vučić.


Komentari81
b9149
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Branko Keric
Vladimire... Budite sigurno da Rusi sa Amerima nece da ratuju zbog nas. Zaboravili ste da su Rusi "pobegli" sa Kosova pre bombardovanja SRJ, Srbije.
Радо Мир
А због чега све сводите на рат? Рат је крајња инстанца, а до рата има читав спектар могућности да нас подрже (помогну) Русија, Кина, Белорусија, Казахстан, Турска... Ово за ''бржање'' Руса са Косова Вам је у најмању руку некоректно. Ризиковали људи на своју руку, са малом јединицом исфорсираним маршем стигли до Приштине и захваљујући само присебности енгл. команданта Џексона који је одбио Весли Кларку наређење да их нападне, рат великих сила је избегнут. Пошто нису добили зону одговорности, а Милошевићева власт се некоректно понела према њима, с правом су напустили сцену.
Preporučujem 9
Misa Peric
Istorijska pouka..... Da vas koregujem: Rusija nije imala toliki broj zrtava u I sv.ratu, vec tri godine nakon izbijanja rata, u vreme Oktobarske boljsevicke revolucije, kada je Lenjin poklao sve pred sobom. Ovo podvlacim kao istorijska pouka za vas...
Petar Ilic
Nije kljucni nego jedini.
istorijska pouka
Rusi nisu zaboravili Veliki Svetski rat 1914. i milione zrtava koje su imali. Izvukli su iz tog rata pouku da ratuju samo u samoodbrani i zbog svojih interesa.
ProPolitikin Hrvat
Kome sad vjerovati, Putinu ili glasnogovornicima razno-raznih NVO placenih od strane zapada koji pisu negativne komentare na samu pomisao o Putinu, Rusiji, Kini i slicnima? Ja ipak vjerujem da je Putin spasio Asada i Erdogana, spasio Krim i istok Ukrajine, spasio proRuse u Gruziji itd. Jedno je sigurno, niti je Putin Jelcin, niti je USA ono sto je nekad bila, konkretno 90-tih proslog vijeka.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja