četvrtak, 13.12.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 13:08
ZA­GREB ZAH­TE­VA VRA­ĆA­NjE AR­HI­VE NDH

Traže gramofonske ploče Ante Pavelića

Hrvati preko Komisije za sukcesiju odavno potražuju originalnu arhivsku građu o NDH od Srbije, ali će morati da se zadovolje kopijama
Autor: Milenko Pešićnedelja, 01.04.2018. u 22:00
Књи­га при­је­ла­за” Ср­ба из пра­во­слав­не у ка­то­лич­ку ве­ру у Жу­пи ду­бич­кој то­ком НДХ (Фо­то Му­зеј жр­та­ва ге­но­ци­да)

Po­ku­ša­ji Za­gre­ba da iz Be­o­gra­da iz­vu­če ori­gi­nal­nu ar­hiv­sku gra­đu u 340 ku­ti­ja o Ne­za­vi­snoj dr­ža­vi Hr­vat­skoj, gde se na­la­ze i va­žna do­ku­men­ta o usta­škim lo­go­ri­ma i zlo­či­ni­ma ko­je su či­ni­le Pa­ve­li­će­ve po­li­cij­ske i voj­ne for­ma­ci­je – ne­će uro­di­ti plo­dom. Iako se u svo­jim zah­te­vi­ma da im se vra­ti gra­đa, ko­ju su par­ti­za­ni za­ple­ni­li 1945, pred­stav­ni­ci Hr­vat­ske po­zi­va­ju na Aneks D  Spo­ra­zu­ma o pi­ta­nji­ma suk­ce­si­je iz 2002. go­di­ne, hr­vat­ski isto­ri­ča­ri i in­sti­tu­ci­je će mo­ra­ti da se za­do­vo­lje sa­mo ko­pi­ja­ma do­ku­me­na­ta.

„Ta­kvi zah­te­vi za pre­da­va­nje isto­rij­skih do­ku­me­na­ta su bu­da­la­šti­ne jer je po­zna­to da ar­hiv­ski fon­do­vi, pa i oni iz vre­me­na NDH, ne mo­gu tek ta­ko da se ce­pa­ju i da uzi­ma ko ka­ko ho­će. Ako Hr­va­ti ho­će do­ku­men­ta, ne­ka da­ju pa­re i mi će­mo im ske­ni­ra­ti, kao što to ra­de Slo­ven­ci”, ka­že dr Mi­lan Ter­zić, di­rek­tor Ar­hi­va Ju­go­sla­vi­je, uz na­po­me­nu da ne zna za­što se ta pri­ča sa­da pod­gre­va u jav­no­sti jer je u sve­tu zva­ni­čan stav ar­hiv­ske stru­ke da se fon­do­vi ne mo­gu ce­pa­ti.

Ne­ka­da­šnji di­rek­tor Ar­hi­va Ju­go­sla­vi­je Mi­la­din Mi­lo­še­vić po­tvr­đu­je da Hr­va­ti odav­no pi­ki­ra­ju na tu gra­đu, ali i da im je na nji­ho­va pi­ta­nje ka­da će Sr­bi­ja da im vra­ti tu ar­hiv­sku gra­đu, uz­vra­ćao kon­tra­pi­ta­njem: „Za­što tra­že do­ku­men­ta­ci­ju kvi­slin­ške dr­ža­ve s ko­jom for­mal­no-prav­no ne­će da ima­ju kon­ti­nu­i­tet?”

„Ima mnogo razloga da im se ta dokumentacija ne vrati jer iz prve ruke govore o zverstvima ustaša nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata. Osim toga, NDH kao državna tvorevina obuhvatala je teritorije tri današnje države: Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Tako da se i zbog toga zahtev današnje Hrvatske može lako osporavati”, priča Milošević, koji ipak kaže da su pojedine odredbe Aneksa D, koji se odnose na podelu arhivske građe, sročene tako da na neki način Hrvatima idu u prilog.

Direktor instituta za savremenu istoriju dr Momčilo Pavlović rekao je za Sputnjik da je motiv Hrvatske da traži ovu dokumentaciju, između ostalog, parničenje koje će trajati još duži niz godina i testiranje Srbije koliko ispunjava te uslove iz Sporazuma o sukcesiji. Pavlović smatra da bi bilo najbolje da se sva građa, koja je dostupna bilo gde, u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani, publikuje na način na koji to rade ozbiljne zemlje prema logici da je najbolje čuvana građa – publikovana građa. Kako dodaje, sve ostalo je muljanje, stavljanje ispod sanduka, embarga i ne doprinosi razvoju nauke.

„Što se tiče stručnog dela tog zahteva, to je nešto u čemu smo mi istoričari uglavnom saglasni: fondovi, odnosno dokumentacija se – ne deli. Prema hrvatskoj logici, oni bi trebalo da traže sve papire iz Beča, iz Habzburške monarhije, jer su Hrvati ipak bili u sastavu te monarhije vezani za Beč i za Peštu mnogo duže nego što su bili u zajednici s drugim jugoslovenskim narodima. Šta bi bilo da se pocepaju fondovi Habzburške monarhije ili Osmanskog carstva, koje je obuhvatalo skoro čitav Balkan. To više nikad niko ne može da sastavi”, objašnjava Momčilo Pavlović.

Ključna dokumenta  NDH čuvaju se u Beogradu. Najveći deo je u Vojnom arhivu, nešto dokumentacije, koja još nije popisana, čuva se i u Ministarstvu spoljnih poslova, ali i u Muzeju žrtava genocida. Muzej jugoslovenske kinoteke čuva više od 200 propagandnih filmova NDH, takozvanih filmskih žurnala, a u Muzeju istorije Jugoslavije se nalazi i kolekcija od 120 gramofonskih ploča s govorima Ante Pavelića. Nešto od te građe ima i u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.

Ali kako je ta građa dospela u Beograd?

Dr Veljko Đurić Mišina, direktor Muzeja žrtava genocida, pretpostavlja da su partizani i pre ulaska u Zagreb 8. maja 1945. godine imali svoje ljude u gradu koji su ih obavestili gde su bila sklonjena državna i vojna dokumenta NDH. Inače, komunisti su u posed lične arhive Ante Pavelića došli kasnije 1946. verovatno preko sekretara Alojzija Stepinca.

„Zanimljivo je da su lični predmeti Pavelićeva i njegova dokumentacija odneti u kabinet Josipa Broza. Verovatno su se rukovodili time da on kao vrhovni komandant najbolje zna šta da se radi s tim, ali i zato što je Tito imao stručnjake koji su na osnovu te građe mogli da prate elaborate za potrebe novoustanovljene države”, priča Đurić, koji kaže da je zahtev Zagreba da im se vrati ta arhiva čisto politička odluka. Kako kaže ovaj istoričar, postoji opasnost da ta originalna građa, a reč je o užasnom svedočanstvu o stradanju srpskog naroda u ustaškoj državnoj tvorevini, ako bi se vratila Hrvatskoj, „propadne”.

Muzej žrtava genocida u svojoj arhivi ima i originalne „knjige prijelaza” Rimokatoličke crkve iz perioda NDH. Reč je o pedantno vođenim župnim evidencijama pravoslavnih Srba koji su pod pritiskom prelazili u katoličku veru. Veljko Đurić Mišina takođe smatra da je zahtev Zagreba da im se vrati ta arhiva čisto politička odluka i da iza toga ne stoji istorijska i arhivska struka. „Sada sam se vratio iz službene posete „Jad Vašemu”. Ovaj memorijalni centar ima najveću svetsku arhivu koja se odnosi na jevrejske žrtve Holokausta, ali su to uglavnom kopije originala iz raznih svetskih arhiva. Zato ne razumem Hrvate što insistiraju da im se vrati ono što im ne pripada”, kaže direktor Muzeja žrtava genocida.

Dobar deo tih arhiva države Ante Pavelića je istražen, ali Veljko Đurić Mišina ističe da postoji i deo fonda u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije koji još uvek nije popisan. „Pretpostavljam da su tu i neka dokumenta poglavnika Ante Pavelića i lična arhiva ministra spoljnih poslova NDH. Ali, zvanično niko od naših istoričara do sada nije imao pristup toj građi. Zanimljivo je da je MSP nedavno dao na uvid deo tih arhiva čuvenom izraelskom istoričaru Gideonu Grajfu. On je stručnjak za Aušvic i treba da napravi neku monografiju o Jasenovcu. Zašto se daje građa stranom stručnjaku, a da je pre toga nije video nijedan srpski istoričar”, pita se Đurić.


Komentari70
52a2f
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Mungos
Zahtev Hrvata nije nimalo naivan. Njihov primarni cilj je da se ta arhiva uništi tako da nema dokaza da za njihove zločine. Arhiv bi trebalo čuvati i dobro obezbediti jer postoji opasnost da se on uništi u nekom "slučajnom požaru".
Зозон
Прочитах подоста коментара овог текста, претходно "титлованог" на латиницу, од господе из суседних држава. Мишљења сам да нашим стручњацима не би шкодило (а чим не шкоди значи да користи) да што скорије објаве евиденције "пријелаза", ценим да би то многим нашим великим сусједима много значило....
Vinko
Ukradeno treba vratiti!
Trifun
@Jura Ko se zadnji smeje,najsladje se smeje.Vi se smejete onome nad cime se normalan svet zgrazava i osudjuje.Vi slavite zlocince,odrzavate im "mise zadusnice" i pokusavate proglasiti "svecima". Vi se,naprimer,smejete najvecem egzodusu jednog naroda u Evropi posle 2.sv.rata(egzodusu Srba u "Oluji') i posprdno to cela Hrvatska zove "traktorijada".I svake godine na taj datum pravite proustaske derneke,sve sa Tompsonom" uz njegov opus "O Jasenovcu i Gradisci Staroj".A drzava Hrvatska to proglasava ,ni manje ni vise,nego dupli drzavni praznik(valjda im je malo jednom),Ali,na kraju uvek,dodje djavo po svoje...Ono sto je na zlu nastalo u zlu ce i nestati.
Trifun
@Svetozar Pribičević "Kolo srece se okrece..."rece dubrovacki Srbin Ivan Gundulic.Jesu Hrvati u proslom veku pocinili 3 puta genocid nad Srbima:U 1.sv ratu pod komandom A/U monarhije;Za vreme 2.sv.rata i tkz "NDH" i u poslednjem ratu za vreme "bljeska" i "oluje".Koristili ste i krili,u tim sramnim zlocinima,iza u svoje vreme najjacih sila,kojima su opet Srbi(kao mali Rusi) smetali u pohodu na istok ("Drang nach osten")..Srbi su vam lakomisleno oprastali zbog nekakve Jugoslavije(i Karadjordjeviceve i Brozove),a vi ste im svaki put,cim ste mogli,uzvracali genocidom...Samo kod nas kazu "Nicija nije do zore gorela!" A Srbi znaju da pamte i po 500 godina pa da neprijatelju vrate ono sto je zasluzio...
Preporučujem 37
Svetozar Pribičević
@Trifun- kaže se da treči put Bog pomaže. Treči put je bilo 1995-e. Sve nakon toga je da čovjek ne povjeruje.
Preporučujem 7
Mile Jovic
A vidim da " braca " Hrvati i Slovenci koji ovde komentarisu znaju cirilicu. I to me moram reci raduje. Hocu reci da je nisu zaboravili. A sto se fondova tice pa tu je stvar jasna. Oni su nedeljivi i ne mogu se cepati kako se kome cefne. Nije to srpska izmisljotina a ako vam to bude faktor za ucenjivanje Srbije za prijem u EU onda ce vas morati neke druge stare clanice EU podsetiti da ste se malo zaigrali.
vlado vuković
ma najlakše nam u kutu portala prebacit na latinicu pa sw ne mučimo s čitanjem iako ja znam ćirilicu.arhivska građa bi trebala biti dostupna svim povjesničarima i naučnicima .što se tiče sukcesije građa ako je u srbiji nije problem ukoliko se ti dokumenti mogu skenirati tako da originali budu kod vas.u tim dokumentima se nalazi istina tako se isključuju sve manipulacije koje su bile prisutne od 45 pa nadalje.složit ćete se da je istina od svega najvažnija.kad je Milošević išao u hag karla del ponte je imala dil sa srbijanskim vlastima da im se dostave transkripti koje im vlada dopusti tako da su interesi srbije bili zaštićeni .ali nije istina bila zastićena.mi u hrvatskoj vjerujemo da u tim dokumentima iz doba NDH postoje stvari koje su se skrivale godinama a koje bi rasvijetlile uvriježena mišljenja i predrasude koje su ostale do danas .recimo o broju žrtava u jasenovcu.barata se brojkom od 700 000 ubijenih a realno bi bilo oko 80 000.da se razumijemo i jedan je previše .pozdrav
Preporučujem 5

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub Pravila o privatnosti

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja