ponedeljak, 14.06.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista

Novi kutak za druženje seniora u Nišu

U adaptaciju i opremanje dnevnog boravka za starije u opštini Medijana organizacija penzionera i grad uložili oko 400.000 dinara
У клу­бу има ме­ста за 80 до 120 ко­ри­сни­ка (Фо­тографије Цен­тар за со­ци­јал­ни рад „Све­ти Са­ва” – Ниш)

Pen­zi­o­ne­ri iz Ni­ša ne­dav­no su do­bi­li pr­vi dnev­ni bo­ra­vak za sta­ri­je. Klub se na­la­zi na Obi­li­će­vom ven­cu, na te­ri­to­ri­ji op­šti­ne Me­di­ja­na, i u nje­mu mo­že da bo­ra­vi od 80 do 120 ko­ri­sni­ka u to­ku da­na. Ka­ko na­ja­vlju­ju nad­le­žni, za sa­da će ra­di­ti jed­no­krat­no. Se­ni­or­ski ku­tak se pro­sti­re na pe­de­se­tak kva­dra­ta, na dva ni­voa. U adap­ta­ci­ju i ob­no­vu lo­ka­la ulo­že­no je oko 400.000 di­na­ra, što iz grad­ske ka­se, što iz sred­sta­va ta­mo­šnjeg Sa­ve­za pen­zi­o­ne­ra. Ovaj klub je otvo­ren u or­ga­ni­za­ci­ji Cen­tra za so­ci­jal­ni rad „Sve­ti Sa­va” u Ni­šu. 

– Dnev­ni bo­ra­vak za sta­ri­je i oso­be s in­va­li­di­te­tom je pr­vi cen­tar tog ti­pa u na­šem gra­du. U nje­mu ra­di je­dan rad­nik, ta­ko­zva­ni ani­ma­tor oku­pa­ci­o­ne te­ra­pi­je, ko­ji je na uslu­zi svim ko­ri­sni­ci­ma. Se­ni­o­ri tu mo­gu da po­pi­ju pi­će, da se dru­že, a usko­ro će u klu­bu bi­ti or­ga­ni­zo­va­no i me­re­nje krv­nog pri­ti­ska i ni­voa še­će­ra u kr­vi – na­bra­ja Zo­ran Jo­vić, di­rek­tor Cen­tra za so­ci­jal­ni rad u Ni­šu, i pod­se­ća da se na gor­njem spra­tu objek­ta na­la­zi ku­tak sa šest-se­dam ra­ču­na­ra. Za sve za­in­te­re­so­va­ne pen­zi­o­ne­re, ka­ko na­ja­vlju­ju nad­le­žni, u ovom bo­rav­ku će bla­go­vre­me­no bi­ti or­ga­ni­zo­va­ne i obu­ke za rad na kom­pju­te­ri­ma.

– Udru­že­nje pen­zi­o­ne­ra će bi­ti za­du­že­no za ob­u­ča­va­nje, a ko­li­ko smo ču­li, već ima se­dam­de­se­tak za­in­te­re­so­va­nih se­ni­o­ra za kur­se­ve. Mno­gi od njih su želj­ni da što pre sa­vla­da­ju teh­ni­ke na ra­ču­na­ri­ma, zbog in­ter­ne­ta i pro­gra­ma kao što je „skajp” – do­da­je Jo­vić. 

Ovaj dnev­ni bo­ra­vak je­ste pr­vi, ali ne i po­sled­nji ku­tak tog ti­pa za se­ni­o­re u Ni­šu. Stra­te­gi­ja gra­da je da sva­ka od pet ni­ških op­šti­na do­bi­je po je­dan cen­tar za sta­ri­je jer u gra­du na Ni­ša­vi ži­vi oko 57.000 pen­zi­o­ne­ra svih ka­te­go­ri­ja. 

– I u osta­lim op­šti­na­ma će si­gur­no bi­ti otvo­re­ni ta­kvi dnev­ni bo­rav­ci, sa­mo je pi­ta­nje vre­me­na. Za to ni­su pro­blem sred­stva, već lo­ka­li. Grad Niš ih ima još u svom vla­sni­štvu, ali je pi­ta­nje da li je ne­ki ta­kav lo­kal do­stu­pan za gra­đa­ne na ne­koj dru­goj op­šti­ni. Za­to smo upu­ti­li zah­tev Upra­vi za imo­vi­nu da nam pro­sle­di spi­sko­ve svih lo­ka­la ko­ji su u vla­sni­štvu gra­da da bi­smo zna­li či­me mo­že­mo da ras­po­la­že­mo i ko­ji od lo­ka­la mo­že da se ko­ri­sti kao klub za sta­re – ob­ja­šnja­va di­rek­tor Cen­tra za so­ci­jal­ni rad, do­da­ju­ći da je ta­kav „sme­štaj” svi­ma is­pla­tiv, i gra­đa­ni­ma jer do­bi­ja­ju svoj ku­tak, a i cen­tru jer za lo­kal ne­ma za­kup­ni­ne, već se sa­mo pla­ća­ju re­žij­ski tro­ško­vi.  

Već tri go­di­ne u okvi­ru Cen­tra za so­ci­jal­ni grad funk­ci­o­ni­še in­te­gri­sa­ni ser­vis za sta­ra i in­va­lid­na li­ca, u sa­rad­nji s do­mom zdra­vlja. Cen­tar je za­du­žen za pru­ža­nje ne­me­di­cin­skih uslu­ga – prav­ne po­mo­ći, psi­ho­so­ci­jal­ne po­dr­ške, za­nat­skih i uslu­ga ge­ron­to­do­ma­ći­ca... Pri ser­vi­su po­sto­je i mo­bil­ne eki­pe ko­je obi­la­ze sta­re i te­že po­kret­ne ko­ri­sni­ke, ali i one ko­ji su za­vi­sni od tu­đe ne­ge i po­mo­ći. Nji­ma na uslu­zi je kom­plet­na me­di­cin­ska eki­pa ko­ja ih obi­la­zi bar dva pu­ta ne­delj­no, po­red rad­ni­ka iz ta­mo­šnjeg cen­tra za so­ci­jal­ni rad.  

– Ko­ri­sni­ka uslu­ge po­moć u ku­ći tre­nut­no ima 843, a njih op­slu­žu­ju tri ge­ron­to­do­ma­ći­ce. Sta­ri­ma su na ras­po­la­ga­nju i psi­ho­log, prav­nik, so­ci­jal­ni rad­nik... – na­bra­ja di­rek­tor ni­škog Cen­tra za so­ci­jal­ni rad. 

Važno je i dostojanstvo

Na otvaranju kluba za starije u Nišu bio je i ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić, koji je istakao da postojanje takvih centara predstavlja vid društvenog standarda za penzionere.

– Njima je najvažnije da imaju redovnu penziju i da ona raste. Međutim, pored penzije, i ljudsko dostojanstvo je bitno. Ljudi moraju da imaju mesto gde će da se okupe, da se druže – poručio je Krkobabić i podsetio na to da klubovi za starije predstavljaju osnov za pokretanje radionica u kojima građani mogu da se bave onim što ih zanima.

Komеntari0
552de
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja