petak, 22.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
subota, 14.04.2018. u 10:50 B. G. T.

Odlazak Miloša Formana

Милош Форман (Фотодокументација "Политике")

Če­ški re­di­telj Mi­loš For­man, ko­ji je ži­veo u SAD, a sla­vu ste­kao u Ho­li­vu­du, pre­mi­nuo je u pe­tak po­sle krat­ke bo­le­sti, u 86. go­di­ni, ja­vlja­ju svet­ski me­di­ji. 

„For­man je umro u SAD na­kon krat­ke bo­le­sti. Nje­gov od­la­zak je bio mi­ran i sve vre­me je bio okru­žen po­ro­di­com i naj­bli­žim pri­ja­te­lji­ma”, iz­ja­vi­la je nje­go­va su­pru­ga Mar­ti­na. 

For­man je ro­đen 18. fe­bru­a­ra 1932. go­di­ne u če­škom gra­du Ča­slav is­toč­no od Pra­ga, kao sin Ane For­man, ko­ja je vo­di­la let­nji ho­tel i Ru­dol­fa For­ma­na, pro­fe­so­ra. Ro­di­te­lji su mu bi­li pro­te­stan­ti. Po­sle ra­ta, Mi­loš For­man stu­di­rao je na fa­kul­te­tu „Kralj Džordž” u banj­skom gra­du Po­đe­bra­di­ju, gde su mu ko­le­ge bi­li Vac­lav Ha­vel i bra­ća Ma­šin. Za­tim je stu­di­rao i sce­no­gra­fi­ju na Aka­de­mi­ji mu­zič­kih umet­no­sti u Pra­gu. U rod­noj Če­ho­slo­vač­koj sni­mio je ne­ko­li­ko fil­mo­va, ali ka­da su voj­ne sna­ge So­vjet­skog Sa­ve­za i Var­šav­skog pak­ta 1968. go­di­ne ušle u Prag da bi pre­ki­nu­le Pra­ško pro­le­će, For­man je već bio u Pa­ri­zu, pre­go­va­ra­ju­ći oko sni­ma­nja svog pr­vog ame­rič­kog fil­ma. Ame­rič­ki dr­ža­vlja­nin je po­stao se­dam­de­se­tih go­di­na pro­šlog ve­ka. Na­se­lio se u Nju­jor­ku gde je ka­sni­je po­čeo da ra­di kao pre­da­vač na Uni­ver­zi­te­tu Ko­lum­bi­ja i bio je­dan od dva pred­sed­ni­ka od­se­ka za film na po­me­nu­tom uni­ver­zi­te­tu. Nje­gov uče­nik, po­red osta­lih, bio je Džejms Man­gold, ko­jeg je ka­sni­je sa­ve­to­vao u ve­zi sa sce­no­gra­fi­jom. 

Upr­kos po­čet­nič­koj ne­si­gur­no­sti sna­la­že­nja u tu­đoj ze­mlji, For­man već 1975. go­di­ne po­sti­že za­vi­dan uspeh film­skom adap­ta­ci­jom ro­ma­na Ke­na Ki­zi­ja „Let iz­nad ku­ka­vič­jeg gne­zda”, za ko­ji je do­bio pet Oska­ra, od ko­jih je ja­dan bio i za re­ži­ju i osvo­jio je pre­sti­žnu na­gra­du „Zlat­ni glo­bus”. Na­red­nih go­di­na (1979) re­ži­ra film „Ko­sa”, za ko­ji je bio pred­lo­žen za na­gra­de „Ce­zar” i „Zlat­ni glo­bus”. U nje­go­ve ve­li­ke uspe­he ubra­ja­ju se i fil­mo­vi „Ama­de­us”, za ko­ji je osvo­jio osam Oska­ra i „Na­rod pro­tiv La­ri­ja Flin­ta”, ko­ji je bio pred­lo­žen za Oska­ra za naj­bo­lju re­ži­ju i osvo­jio pri­zna­nje „Zlat­ni glo­bus”. Po­seb­no mu je zna­či­la na­gra­da „Kri­stal­ni glo­bus”, ko­ju je do­bio 1997. go­di­ne za iz­u­ze­tan do­pri­nos svet­skoj ki­ne­ma­to­gra­fi­ji na me­đu­na­rod­nom film­skom fe­sti­va­lu u Kar­lo­vim Va­ri­ma.

Komеntari5
853ac
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

ВлаДо
Мене је више од његових филмова фасцинирала његова дефиниција америчке демократије."Демократија је када бели човек пошаље црног човека на две хиљаде миља далеко од куће да убија жутог човека за одбрану домовине отете од црвеног човека."
"Ljubavi jedne plavuse"
Za mene najbolji njegov film koji je napravio je onaj dok je zivio i stvarao u Cehoslovackoj : "Ljubavi jedne plavuse". Par dana prije njegove smrti, gledao sam na DVD njegove filmove koje je snimio u Americi : "Valmont" i ""Man on the Moon". Po mom misljenju, njegovi najbolji filmovi koje je snimio u Americi su "Amadeus" i "Let iznad kukavicijeg gnijezda". Francuzima doslovno punim usi o velikoj "praskoj filmskoj skoli" o kojoj zaista nemaju pojma. Steta za njih. /Dj.Te./
n ercegovac
Hvala za filmove i taj češki trezveni i lekoviti humor.
Lili
On je kao slavan i otišao u Holivud.
Popić Milenko
Pročitavši naslov pomislio sam isto što i Vi. Zanimljivo je, provjerio sam, da je u vijesti češke novinske agencije zaista napisano da je "slavu stekao u Holivudu". Tipično za današnji samoodričući mentalitet evropskog Istoka, odnosno za, kako ih rado nazivam "Zemlje Evrovizije". Novinar ČTK valjda ne zna, ili drži da je in ne znati, za čuvenu prašku Filmsku ili Likovnu akademiju.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja