sreda, 26.02.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 15:29
PORTRET BEZ RAMA: DRAGICA NIKOLIĆ

Bajčetinski mozaik

Autor: Aleksandar Apostolovskisubota, 14.04.2018. u 22:00
Драган Стојановић

Mo­ra da u ra­ki­ji mar­ke „to­mo­va­ča” po­sto­je ma­gič­ne trav­ke ko­je nje­nog pr­o­iz­vo­đa­ča či­ne ne­vi­dlji­vim, pa iz­gle­da da je do­volj­no da njen pr­o­iz­vo­đač srk­ne ča­rob­ni na­pi­tak i da za tren ne­sta­ne za Sr­be, na­pred­nja­ke i sve osta­le. Osim za Ki­ne­ze i Ru­se. Ali, ako je ne­ka­da­šnji šef dr­ža­ve To­mi­slav Ni­ko­lić po­stao čo­vek sen­ka, nje­go­va su­pru­ga Dra­gi­ca je iza­šla iz baj­če­tin­ske hla­do­vi­ne i uz­ne­mi­ri­la umet­nič­ke du­ho­ve zbog pred­lo­ga da po­sta­ne po­ča­sni član Udru­že­nja li­kov­nih umet­ni­ka Sr­bi­je. 

Sen­zi­bil­nim umet­nič­kim du­ša­ma je za­sme­ta­lo što se ne­ka­da­šnja pr­va da­ma ušu­nja­la u nji­ho­ve re­do­ve, pa su se ob­ru­ši­li na nju što kri­tič­kim i ma­hom pod­sme­šlji­vim ko­men­ta­ri­ma u me­di­ji­ma, što bi­zar­nim per­for­man­si­ma na­sred uli­ce. 

Me­di­ji i ta­ko­zva­na kri­tič­ka jav­nost ni­su fer ka­da se to­li­kim en­tu­zi­ja­zmom na­pa­da­ju Dra­gi­cu Ni­ko­lić. Ne zbog to­ga što ona ume da cr­ta, već za­to što je biv­ša, da­le­ko od pred­sed­nič­ke pa­la­te na An­dri­će­vom ven­cu. 

Ko za­i­sta ve­ru­je da sku­plja­nje ka­men­či­ća i skla­pa­nje mo­za­i­ka s cr­kve­nim mo­ti­vi­ma, što je ina­če pa­si­ja go­spo­đe Ni­ko­lić, pred­sta­vlja do­me­te ko­ji bi joj obez­be­di­li me­sto u elit­nom klu­bu ULUS-a, taj ve­ru­je i da će joj i Sve­vi­šnji po­klo­ni­ti još ne­ko­li­ko ka­men­či­ća, ka­ko bi za­i­sta mo­gla da po­tvr­di da joj in­spi­ra­ci­ja do­la­zi s ne­be­sa. Uosta­lom, nje­na po­ča­sna ti­tu­la, ob­ja­vlje­na je pri­li­kom otva­ra­nja pr­vog Bi­je­na­la sa­vre­me­ne cr­kve­ne umet­no­sti u Pa­vi­ljo­nu „Cvi­je­ta Zu­zo­rić”, gde je iz­lo­ži­la svoj rad – mo­za­ik Pre­sve­te Bo­go­ro­di­ce.  

Na kon­kur­su je uče­stvo­va­lo oko 150 umet­ni­ka, ali je ži­ri­ra­nje pr­o­šlo 95 auto­ra, te je osta­la di­le­ma da li je Dra­gi­ca ble­snu­la svo­jim ne­pr­ska­nim ta­len­tom, ili je bi­la pre­sud­na nje­na vred­na do­na­ci­ja iz 2014. go­di­ne. Ta­da ULUS-u ni­je po­da­ri­la ka­men­či­će, već dva mi­li­o­na di­na­ra. Če­ti­ri go­di­ne ka­sni­je, da­kle ne­dav­no, ta go­mi­la nov­ca se oči­gled­no pre­tvo­ri­la u dra­go­ce­nu mo­za­ič­ku ce­li­nu. Do­volj­no da biv­šu pr­vu da­mu uvr­sti u kla­si­ke.    

Ko je, da­kle, Dra­gi­ca Ni­ko­lić? Da li je ona ne­shva­će­na ju­na­ki­nja baj­če­tin­ske na­i­ve, umet­nič­ko-po­li­tič­kog prav­ca iz šu­ma­dij­skog se­la u ko­jem se, osim po­ro­dič­ne ku­će ko­ja pod­se­ća na tvr­đa­vu, na­la­zi i Cr­kva Sve­tog Ve­li­ko­mu­če­ni­ka Di­mi­tri­ja. Kti­to­ri cr­kve su To­mi­slav Ni­ko­lić i nje­go­va su­pru­ga. Upra­vo je Dra­gi­ca Ni­ko­lić svo­je­ruč­no iz­ra­di­la fre­sku Sve­tog Di­mi­tri­ja, ko­ja se na­la­zi iz­nad ula­znih vra­ta, a To­ma je i tom pri­li­kom, kao i mno­go pu­ta ra­ni­je, is­ti­cao nje­nu kre­a­tiv­nost i sli­kar­ske do­me­te ko­ji se ne­do­volj­no pre­po­zna­ju, a ka­mo­li pri­hva­ta­ju. 

Dok je bio na vla­sti, Dra­gi­ca Ni­ko­lić je pr­o­la­zi­la kr­oz to­plog me­dij­skog ze­ca zbog na­či­na na ko­ji je ukle­sa­la do­na­to­re u svo­ju fon­da­ci­ju. Sa­da je osum­nji­če­na zbog ula­ska u elit­nu in­sti­tu­ci­ju. Mo­za­ik iz baj­če­tin­skog umet­nič­kog kru­ga je ko­nač­no sklo­pljen! 


Komentari2
42bae
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

dipl. agronom
Bajcetinski Moza(i )k...
ne razumem
Po statutu ULUS/a postoji pocasno clanstvo za zasluge za Udruzenje, ali to ne znaci da je pocasni clan postao pravi clan ULUS-a. Ne razumem cemu tolika uzbuna, umesto da udruzenja traze ovakve sponzore. Ovo je neko opoziciono muvanje, nisam bot i nisam clan SNS, samo sam umetnik.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja