sreda, 12.08.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
subota, 14.04.2018. u 22:00 Miroslava Derikonjić

Da li će Kosmajcu biti vraćena oduzeta imovina

U slučaju da oslobađajuću presudu potvrdi Apelacioni sud, njemu bi bilo vraćeno dvadesetak nekretnina, među kojima je zemljište u Bulevaru kralja Aleksandra
Драгослав Космајац и његов адвокат Ђорђе Симић у београдском Вишем суду (Фото Танјуг/С. Радовановић)

Po­sle pre­su­de be­o­grad­skog Vi­šeg su­da ko­jom je oslo­bo­đen od­go­vor­no­sti da je dvo­ji­cu ge­o­de­ta pod­stre­ka­vao na zlo­u­po­tre­bu slu­žbe­nog po­lo­ža­ja, Dra­go­slav Ko­sma­jac mo­gao bi da od­ne­se još jed­nu „po­be­du” nad pra­vo­su­đem Sr­bi­je. U slu­ča­ju da pre­su­du iz­re­če­nu pre dva da­na, po­tvr­di Ape­la­ci­o­ni sud, Ko­smaj­cu bi bi­lo vra­će­no dva­de­se­tak ne­kret­ni­na ko­je su mu pri­vre­me­no od­u­ze­te ka­da je pro­tiv nje­ga po­kre­nut kri­vič­ni po­stu­pak me­đu ko­ji­ma je vi­še zgra­da, sport­ska ha­la, ho­tel... 

„Po­li­ti­kin” sa­go­vor­nik upo­znat sa svim de­ta­lji­ma po­stup­ka pro­tiv Ko­smaj­ca ka­že da je on po­kre­nut ka­ko bi se oprav­da­la od­lu­ka o od­u­zi­ma­nju imo­vi­ne. 

– Po­zna­to je da je po­li­ci­ja pro­tiv Ko­smaj­ca pod­ne­la ne­ko­li­ko kri­vič­nih pri­ja­va: zbog sum­nje da je uta­jio po­rez, sum­nje u pre­va­ru, pro­tiv­prav­no za­u­zi­ma­nje ze­mlji­šta, fal­si­fi­ko­va­nje is­pra­va... Po­stup­ci po ovim pri­ja­va­ma su po­kre­nu­ti, ali ni u jed­nom slu­ča­ju ni­je do­šlo do fa­ze glav­nog pre­tre­sa. S ob­zi­rom na to da po za­ko­nu imo­vi­na ne mo­že da bu­de od­u­ze­ta osum­nji­če­nom ni za jed­no od pret­hod­no na­ve­de­nih de­la, nad­le­žni su tra­ži­li na­čin da op­tu­že Ko­smaj­ca za kri­vič­no de­lo zbog ko­jeg se imo­vi­na mo­že pri­vre­me­no od­u­ze­ti od osum­nji­če­nog. Ta­ko je na­đe­no kom­pro­mi­sno re­še­nje da se Ko­sma­jac op­tu­ži za zlo­u­po­tre­bu slu­žbe­nog po­lo­ža­ja pod­stre­ka­va­njem, iako je već po po­kre­ta­nju po­stup­ka bi­lo ja­sno da do­ka­za za tvrd­nje tu­ži­la­štva – ne­ma – na­vo­di „Po­li­ti­kin” sa­go­vor­nik.

Re­še­njem Vi­šeg su­da u Be­o­gra­du od 20. no­vem­bra 2014. go­di­ne imo­vi­na ni­je od­u­ze­ta sa­mo Dra­go­sla­vu Ko­smaj­cu ne­go i „tre­ćim li­ci­ma”, od­no­sno nje­go­voj su­pru­zi Alek­san­dri i si­nu La­za­ru. Ko­sma­jac je sa si­nom La­za­rom (24), ka­ko je u po­me­nu­tom re­še­nju tvr­dio sud, su­vla­snik ze­mlji­šta od 14 ari u Bu­le­va­ru kra­lja Alek­san­dra na ko­me je ne­do­vr­še­ni ho­tel od 322 kva­dra­ta. 

Istim re­še­njem, Ko­smaj­cu su u po­me­nu­toj uli­ci od­u­ze­ti plac od 3,2 ara na ko­jem su dva stam­be­na objek­ta, tre­ći­na pla­ca od 13,8 ari i tre­ći­na stam­be­ne zgra­de i če­ti­ri po­moć­na objek­ta. Od­u­ze­ta je i tre­ći­na još jed­nog pla­ca od 1,8 ari i po­lo­vi­na pla­ca od 1,2 ara, kao i jed­na ga­ra­ža u is­toj uli­ci. 

U be­o­grad­skoj op­šti­ni Zve­zda­ra su Ko­smaj­cu od­u­ze­ta još dva pla­ca od ukup­no 7,56 ari. U Usta­nič­koj uli­ci od­u­zet mu je po­slov­ni obje­kat od 242 kva­dra­ta, po­lo­vi­na dru­gog po­slov­nog objek­ta od 114 kva­dra­ta i po­slov­no-stam­be­ni obje­kat po­vr­ši­ne 96 kva­dra­ta. 

U Uli­ci Mi­la­na Ra­ki­ća Ko­smaj­cu je od­u­ze­to 5,14 ari ze­mlji­šta sa stam­be­nim i po­moć­nim objek­tom na jed­noj adre­si, a na dru­goj dve tre­ći­ne stam­be­nog objek­ta i ga­ra­ža, a pri­vre­me­no je ostao i bez 30,7 ari ze­mlji­šta u Groc­koj. 

Od nje­go­ve su­pru­ge Alek­san­dre na Sme­de­rev­skom pu­tu za­ple­nje­no je 7,9 ari ze­mlji­šta s po­ro­dič­nom zgra­dom od 90 kva­dra­ta, dve po­moć­ne zgra­de od ukup­no 50 kva­dra­ta i ga­ra­ža, kao i plac u Ko­ra­ći­ci od 10,34 ara i stam­be­na zgra­da ne­po­zna­te kva­dra­tu­re. 

Po­sle žal­be ko­ju su na re­še­nje o pri­vre­me­nom od­u­zi­ma­nju imo­vi­ne ulo­ži­li Ko­smaj­če­vi advo­ka­ti, imo­vi­na je vra­će­na nje­go­voj su­pru­zi Alek­san­dri i si­nu La­za­ru.

Mo­gu­ća i tu­žba pro­tiv dr­ža­ve 

Uko­li­ko Ape­la­ci­o­ni sud po­tvr­di pr­vo­ste­pe­nu oslo­ba­đa­ju­ću pre­su­du Dra­go­sla­vu Ko­smaj­cu, on bi ste­kao pra­vo i da tu­ži dr­ža­vu, od­no­sno tra­ži ma­te­ri­jal­nu i ne­ma­te­ri­jal­nu šte­tu zbog vre­me­na ko­je je pro­veo u pri­tvo­ru. Po re­še­nju Vi­šeg su­da, Ko­sma­jac je u pri­tvo­ru bio od 10. no­vem­bra 2014. go­di­ne do 11. fe­bru­a­ra 2015. go­di­ne. 

Komentari9
ab284
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Dusan Jovanovic
Opasni ti Kosmajci jer sam pomislio da je to onaj iz specijalne policije Ko zna mozda i jeste
duric dragan
Да ли ће Космајцу бити враћена одузета имовина?? =Naravno da hoce. Imovina se samo oduzima sirotinji a onima drugima niko nista ne moze. Oni su jaci od svih zakokna. Tako je i u drugim zemljama sveta, ne samo u Srbiji. Zakon je isti samo za regularnu raju. Ljudi koji imaju novac plate najbolje advokate, oni nadju rupice u zakonu, a ovi dele lovu sa politicarima i ljudima koji donose zakone i sve u redu. Tako je bilo od vajkada, samo sto se sada vise pise, ima vise novinara i stampa je slobodnija.
milan
Cude me pojedini komentari. tolika imovina a nezaposlen???? poslala tetka????Kako je zaradjeno i da li je placen porez? U zemlji gde ja zivim.... nema sanse da se ovako nesto desi.
Milica
Ovo je kao u Kafkinom Procesu.
Lakičević Siniša
Još jedna Vučićeva tvrdnja bez osnova. Tvrdio je da je Kosmajac najveći "narko diler čije ime niko nesme da pomene" i šta je od svega bilo - oslobađajuća presuda. Od dilovanja droge ni traga ni glasa već navodna korupcija koju je sud oborio. Šta je bilo sa Miškovićem i hajke na tajkune - tresla se gora rodio se miš! Tako to sve funkcioniše u Srbiji. Vučić "podiže optužnice" i medijsku prašinu, a sud kakv-takav oslobađa uprkos pritiscima kao u slučaju ministra Stefanovića i NIN-a. Šta je sa nađenim oružijem kod kuće roditelja predsednika Vučića? Ko je ostavio oružije i zbog čega ili je to još jedna predstava za narod i medije?
Miško praktičar
Sve tvrdnje predsednika Republike koje spominjete su duboko osnovane. Međutim, on je procenio da je najsvrsishodnije napasti 700.000 penzionerskih tajkuna i mesečno im oduzimati nezarađene penzije neograničen period. To je više nego što se može jdnokratno uzeti jednom Kosmajcu ili njemu sličnima. To je gigantska borba za pročišćenje Srbije. Doći će i drugi na red, biće to ubrzo, samo polako i strpljivo.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja