sreda, 18.07.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 12:19

Jagode opet „najprljavije” voće

Na listi poljoprivrednih proizvoda s najvećim količinama ostataka pesticida ove godine našli se i spanać, jabuke, grožđe, breskve, paradajz, celer, ali prvi put i ljuta paprika, saopštila Američka radna grupa za životnu sredinu
Autor: Ivana Albunović / Jelica Anteljnedelja, 15.04.2018. u 22:00
(Фото Пиксабеј)

Jagode su ove godine ponovo prve na listi poljoprivrednih proizvoda s najvećom količinom ostataka pesticida. U samo jednom uzorku kontrole su pokazale ostatke čak 20 različitih pesticida, dok je više od 98 odsto uzoraka jagoda, spanaća, breskvi, nektarina, trešanja i jabuka bilo pozitivno na ostatke najmanje jednog pesticida, pokazalo je istraživanje Američke radne grupe za životnu sredinu, neprofitne nevladine organizacije koja ovakva istraživanja sprovodi od 2004. godine. Istraživanje inače obuhvata rangiranje 47 najpopularnijih vrsta voća i povrća u zavisnosti od kontaminacije pesticidima. 

Odmah iza jagoda nalazi se spanać u kome je pronađeno hemikalija 1,8 odsto više nego kod drugih, a onda slede nektarine, jabuke, grožđe, breskve, višnje, kruške, paradajz, celer, krompir i ljuta paprika.

Svaki od ovih poljoprivrednih proizvoda bio je pozitivan na ostatke pesticida, i to u većim koncentracijama od ostalih proizvoda na listi.

Da bi rezultati bili što verodostojniji, aktivisti su se tokom ove akcije ponašali kao kupci, kupovali su voće i povrće na pijacama, potom ga prali, kako to obično rade kupci, pa su ga tek onda testirali. 

U izveštaju koji je objavio Si-En-En navodi se da je i istraživače ove godine iznenadilo to što se među „prljavim povrćem” našla i ljuta paprika u kojoj je pronađen ostatak otrovnog insekticida koji može da negativno utiče na nervni sistem ljudi. Kako su stručnjaci naveli, svako ko često jede ljute paprike trebalo bi da nabavlja organske ili da ovo povrće pre konzumiranja kuca, pošto se, navodno nivo pesticida tada smanjuje. Prema organizaciji, potrošači koji žele da jedu prljavu desetinu voća i povrća trebalo bi da kupe organsko.

Najvažnija preporuka ove nevladine organizacije je da se kupci sve više okreću organskom voću i povrću, ali se onima koji to nisu u mogućnosti savetuje da pažljivo biraju proizvode i da ih temeljno peru. Kako kažu, pranje svežom vodom je  vrlo efikasno, a pre upotrebe bi trebalo da se voće i povrće pere najmanje 30 sekundi. 

– Voda je dovoljna – kažu naučnici – pošto blagi komercijalni biljni preparati nisu toliko efikasni kako se smatra. Nedavno objavljena studija Univerziteta Amherst iz Masačusetsa ponovo je pokrenula priču o navodno najefikasnijem sredstvu za uklanjanje pesticida rastvorom sode bikarbone i vode.

Oglasili su se i proizvođači svežeg voća i povrća koji kažu da kupci mogu da budu mirni jer je, kako se navodi, i njima najvažniji bezbednost hrane koju prodaju.  

– Potrošači više nego ikada imaju izbor kada je reč o svežem voću i povrću i mogu da biraju šta će da kupe i konzumiraju – izjavili su predstavnici Udruženja proizvođača i trgovaca svežim poljoprivrednim proizvodima.

Uporedo s listom „najprljavijih” ovo udruženje objavilo je i 15 vrsta voća i povrća koje su najčistije. Na prvom mestu je avokado u kome je kao i u uzorcima kukuruza šećerca pronađeno manje od jedan odsto ostataka pesticida, a onda slede ananas, kupus, luk, mango, dinja, karfiol i brokula.

Jabuka se najviše tretira, ali nije najrizičnija

Milan Stević, profesor s Katedre za pesticide Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, kaže da ne čudi to što su jagode u vrhu liste jer one imaju kratak period vegetacije od cvetanja do berbe i teško je ispoštovati bezbednosne intervale, odnosno karencu. Jagoda je, kaže, u fazi zrelosti jako osetljiva, plod joj brzo raste i sazreva i mora se često tretirati posebno protiv truležnica. 

– Jabuka koja se najviše tretira, i do dvadeset puta zbog čega bi trebalo da je najrizičnija, ipak nije tako jer se dobar deo skoro polovina tretmana završi pre nego što se formira plod. Poslednje tretiranje ide dvadesetak dana pre berbe i kod nje možemo da skinemo koru. Kod jagode je sve to suprotno, a kod ovog ploda je pokožica izuzetno osetljiva i prijemčiva za pesticide – kaže Stević za naš list.

Kada je reč o pranju voća i povrća od pesticida i popularnim metodama poput potapanja u sodu bikarbonu ili čišćenje rastvorom sirćeta i limunovog soka, naš sagovornik kaže da sve ono što ne može da skine mlaz vode teško da može bilo šta drugo. Posebno kada je reč o pesticidima koji su već prodrli unutar ploda. Na pitanje da li pesticidi mogu da se odstrane kuvanjem, kako američki stručnjaci preporučuju u slučaju ljute paprike, on kaže da je to van pameti jer kuvanjem te papričice ona gubi druga svojstva zbog kojih se konzumira. 

– Jako mali broj pesticida je termolabilan, pa se ni kuvanjem ne mogu razgraditi. Neka i mogu, ali samo u slučaju pojedinih vrsta povrća koja se inače kuvaju kao što je spanać, kada se dobar deo pesticida odstrani – kaže profesor Stević. On dodaje da je najvažnija stručna i bezbedna primena pesticida jer tamo gde se to tako radi nećemo imati problem ni s jednom namirnicom.


Komentari11
2d588
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Божидар
На чије пољопривредне производе се односи истраживање америчке радне групе? Србије!? Не разумем зашто пестициди и инсектициди кад им је све генетски мутирано? Вероватно је све ГМ да би било веће и дуже стојало у рафовима да се не поквари и не пропадне профит а пестициди и инсектициди су за људе да не трају баш дуго ако и стигну до доба пензије са таквим пољопривредним производима.
Marko Kraljevic
Naši pesticidi su možda otrovni samo za orlove, divlje svinje i krupnu divljač. Njih ubijaju garantovano na licu mesta, dok na ljude izgleda slabije deluju, jer prežive nekako, verovatno su stekli trajnu otpornost na otrove, koje svaki dan unose konstantno u organizam. Sva sreća sto na granici imamo visokoobučene ekipe iz Ministarstva poljoprivrede i zdravlja, koji koriste najsavremeniju kvantnu opremu sa spektralnim analizatorima, pa im ništa ne moze promaći. Za kraj jedan narodni recept. Savetujem, kada dođete sa pijace na kojoj potrošite više nego sto ste zaradili, bacite po uzorak svega kupljenog za ishranu porodice nekom poludivljem psu, macki ili golubu koje kote i okupljaju čudaci iz kraja, pa ako ne crknu, slobodno jedite i dajte deci. Savremeni pesticidi, fungicidi i herbicidi su tako moćni da uništavaju sve bakterije, gljivice i viruse na kori, i čak oko samog ploda, pa možda i ne morate da perete, jer tu hemiju ionako ničim ne možete sprati. Ovo je ironija, naravno.
zeljko
Nisam primetio da te zivotinje vole da jedu voce ili povrce. Ali, probao sam da dam ulicnoj macki slaninu kupljenu na pijaci, u slast je smazala i trazila jos. Ista prica sa piletinom kupljenom na pijaci. Golubovi kukuruz i zito bez problema kljucaju. E, vidite, to nije slucaj sa raznim salamana,kobasicom,piletinom,slaninom... kupljenim u supermarketima,dosta vremena mirisu, obilaze oko proizvoda i pored gladi odu. A to ljudi bez problema jedu. Juce sam kupio cevape u supermarketu, danas kada sam hteo da przim miomiris je bio zanosan. I na kraju, kada isprskate sofersajbnu sa sredstvom za pranje, dali osecate da udisete hemiju u automobilu?
Preporučujem 17
svetlana
Zato dobro periti i voće i povrće pre upotrebe, a pogotovo vi koji imate ugostiteljske objekte u kojima pripremate i servirate hranu gostima uz pomasan ceh.
Muradin Rebronja
@ Svetlana: Jeste tajna, ali u poverenju, krećem sa osvajanjem Kanade i Amerike sa novim brendovima, Rebronjin Western i Rebronjin Balkan Best restoranima, sa početkom u Windsoru. Tamo sin Samir a ja, kao lokal patriota, u Novom Pazaru i iz Novog Pazara, gde se momentalno i nalazim u vezi toga.
Preporučujem 6
Nenad Djuric
Pranje će sigurno rešiti problem.
Preporučujem 6
Prikaži još odgovora
Darko Sljivic
Planinsko mesto kod nas ovih dana ,krumpir stigao za branje , vlasnici prvo uzmu total i isprskaju nadzemni deo krompira .lakse im je tako nego regulano odvajanje nadzemnog od podzemnog dela ,pa ga zatim vade i prodaju na pijaci .....
Darko Slj
Vlajko udjite u neku poljoprivrednu apoteku i samo stanite da vidite sta nasi seljaci kupuju pa ce vam biti malo jasnije
Preporučujem 26
Vlajko
To nema veze sa životom. Naši poljoprivrednici nemaju para ni za hemiju koja je neophodna a kamoli da se razbacuju za ovakve stvari. Prskaju samo kad moraju minimalnim dozama da bi uštedeli, jer matematike sa ovakvim podsticajima i cenama, uopšte nemaju.
Preporučujem 27

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja