četvrtak, 13.12.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 12:24

Vojni invalid ostaje pred vratima sudova

Živko Ristić godinama vodi sporove u valjevskom Osnovnom i Višem sudu u koje ne može da uđe u invalidskim kolicima
Autor: S. Ći­rić ponedeljak, 16.04.2018. u 16:00
Жив­ко Ри­стић ис­пред Ви­шег су­да у Ва­ље­ву (Фо­то С. Ћи­рић)

Va­lje­vo – Upe­ča­tlji­va sli­ka – čo­vek u in­va­lid­skim ko­li­ci­ma pred vra­ti­ma Vi­šeg su­da u Va­lje­vu mo­li slu­čaj­ne pro­la­zni­ke da ume­sto nje­ga pre­da­ju do­ku­ment na pi­sar­ni­ci su­da, jer on ne mo­že da uđe, po­što na ula­zu ne po­sto­ji ta­ko­zva­na ko­sa ra­van ili ne­ko dru­go po­ma­ga­lo za in­va­li­de. Čo­vek se zo­ve Živ­ko Ri­stić, ima 56 go­di­na, voj­ni in­va­lid, ne­po­kre­tan. Već go­di­na­ma vo­di spo­ro­ve sa Elek­tro­pri­vre­dom Sr­bi­je, bi­lo kao tu­ži­lac bi­lo kao tu­že­ni, i u Osnov­nom i u Vi­šem su­du u Va­lje­vu, i ni u je­dan ne mo­že da uđe.

U Osnov­nom su­du, do­du­še, na ula­zu su­prot­nom od uli­ce po­sto­ji „ko­sa ra­van”, ali je, pre­ma Ri­sti­će­vim re­či­ma, to­li­ko str­ma da je nje­mu fi­zič­ki ne­mo­gu­će da je sa­vla­da.

U Vi­šem su­du ne po­sto­ji ni ta­kva. 

Vi­ši sud mu je pre iz­ve­snog vre­me­na iza­šao u su­sret, do­ne­to je re­še­nje da se ro­či­šta odr­ža­va­ju u pri­ze­mlju su­sed­ne zgra­de Pri­vred­nog su­da, pa Živ­ko mo­že da im pri­su­stvu­je.

Ali...

– Pro­blem na­sta­je ka­da tre­ba su­du da pre­dam od­re­đe­ne ak­te. Vi­šem su­du bi tre­ba­lo da pre­dam do­kaz o upla­ti sud­ske tak­se, jer će mi u su­prot­nom do­ći sud­ski iz­vr­ši­te­lji... Pla­tio sam tak­su, imam do­kaz, ali ne mo­gu da uđem u zgra­du su­da da to pre­dam na pi­sar­ni­cu, fi­zič­ki sam one­mo­gu­ćen – pri­ča u da­hu Živ­ko. Ka­že da je 14. mar­ta ove go­di­ne pred Osnov­nim su­dom pro­veo dva-tri sa­ta, za­u­sta­vio vi­še od dva­de­set lju­di mo­le­ći ih da za nje­ga pre­da­ju žal­bu na pi­sar­ni­ci su­da. Slu­šao je raz­ne iz­go­vo­re i ob­ja­šnje­nja i naj­zad na­šao do­bro­volj­ca ko­ji mu je uči­nio uslu­gu, pa je ne­ka­ko us­peo da oba­vi ono zbog če­ga je do­šao. 

Za­kon o spre­ča­va­nju dis­kri­mi­na­ci­je in­va­li­da je na sna­zi vi­še od de­set go­di­na, pod­se­ća Živ­ko Ri­stić, ci­ti­ra­ju­ći nje­go­vu od­red­bu da sve jav­ne usta­no­ve i jav­ne po­vr­ši­ne mo­ra­ju bi­ti pri­la­go­đe­ne po­tre­ba­ma in­va­li­da, adap­ti­ra­ne za ula­zak i ne­sme­ta­no kre­ta­nje u objek­tu... 

Slič­no re­gu­li­še i Za­kon o za­bra­ni dis­kri­mi­na­ci­je.


Komentari1
bab79
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Zdenko
Ovo je sramota lokalne samouprave i Beograda.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub Pravila o privatnosti

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja