utorak, 20.04.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
ponedeljak, 16.04.2018. u 07:30 D. S. V.
NACRT IZMENA USTAVA U OBLASTI PRAVOSUĐA

Boljevićeva: Politička kontrola sudija, Udruženje tužilaca: Sprint unazad

Новица Коцић

Kri­ti­ku­ju­ći ko­na­čan Na­crt iz­me­na Usta­va u obla­sti pra­vo­su­đa, Dra­ga­na Bo­lje­vić, pred­sed­ni­ca Dru­štva su­di­ja, na­ve­la je ju­če da su po­je­di­ne od­red­be dra­stič­no po­gor­ša­ne či­me je, ka­ko oce­nju­je, omo­gu­će­na po­li­tič­ka kon­tro­la su­di­ja. Ko­me­na­tri­šu­ći isti do­ku­ment, član Uprav­nog od­bo­ra Udru­že­nja tu­ži­la­ca Sr­bi­je Ne­nad Ste­fa­no­vić iz­ja­vio je da je ko­nač­na ver­zi­ja „sprint una­zad” s ci­ljem ostva­ri­va­nja pot­pu­ne kon­tro­le tu­ži­la­štva.Kao naj­ve­ću ma­nu pred­lo­že­nog tek­sta, Bo­lje­vi­će­va je na­ve­la, a pre­no­si Be­ta, da je in­sti­tu­ci­ja Vi­so­kog sa­ve­ta sud­stva (VSS) – još vi­še una­ka­že­na.

„Ko­nač­no re­še­nje pred­vi­đa da VSS ima 10 čla­no­va, od če­ga po­lo­vi­nu sa­da mo­že da bi­ra tro­je po­li­ti­ča­ra. Na taj na­čin je ova in­sti­tu­ci­ja iz­gu­bi­la svo­ju svr­hu po­sto­ja­nja”, re­kla je Bo­lje­vi­će­va za agen­ci­ju Be­ta.

Ona je ob­ja­sni­la da je to omo­gu­će­no od­red­bom, ko­ja pred­vi­đa da uko­li­ko se ne po­stig­ne dvo­tre­ćin­ska ve­ći­na o iz­bo­ru pet čla­no­va, njih bi­ra ko­mi­si­ja ko­ju či­ne pred­sed­ni­ci Ustav­nog i Vr­hov­nog su­da, re­pu­blič­ki tu­ži­lac, za­štit­nik gra­đa­na i pred­sed­ni­ca Skup­šti­ne Sr­bi­je.

Bo­lje­vi­će­va je oce­ni­la da je po­seb­no opa­sno re­še­nje ko­je pod­ra­zu­me­va da ako su mi­šlje­na čla­no­va Vi­so­kog sa­ve­ta sud­stva po­de­lje­na, da će to te­lo bi­ti ras­pu­šte­no. „To je ne­ka vr­sta ka­zne za one ko­ji ne­će da po­klek­nu po­li­ti­ča­ri­ma. Oči­gled­no je da VSS ho­će da za­dr­že kao pa­ra­van, da bu­de te­lo bez gla­ve ko­je ne mo­že da do­no­si od­lu­ke iz svo­je nad­le­žno­sti”, ka­za­la je pred­sed­ni­ca Dru­štva su­di­ja Sr­bi­je.

Do­da­la je da su nad­le­žno­sti Vi­so­kog sa­ve­ta sud­stva sma­nje­ne i da vi­še ne­će mo­ći da od­lu­ču­je o pro­gra­mi­ma obu­ke na Pra­vo­sud­noj aka­de­mi­ji ko­ja i da­lje, pre­ma nje­nim re­či­ma, osta­je „po­li­tič­ki fil­ter” za iz­bor su­di­ja.

Bo­lje­vi­će­va je po­hva­li­la to što je vra­će­na za­bra­na sva­kog uti­ca­ja na su­di­ju u vr­še­nju su­dij­ske funk­ci­je, što je iz­bri­sa­na od­red­ba o ne­spo­ji­vo­sti vr­še­nja su­dij­ske funk­ci­je, kao i što se od­u­sta­lo od od­red­be ko­ja pred­vi­đa mo­guć­nost pre­me­šta­nja su­di­ja, ali je i skre­nu­la pa­žnju da ko­nač­ni tekst ne za­bra­nju­je pre­se­lje­nje su­di­ja ko­je mo­že da tra­je go­di­nu da­na i ko­je mo­že da se pro­du­ža­va.

Ka­ko je „Po­li­ti­ka” pre­ne­la, Ne­la Ku­bu­ro­vić, mi­ni­star­ka prav­de, u pe­tak je u Pan­če­vu re­kla da je Mi­ni­star­stvo prav­de pro­sle­di­lo Ve­ne­ci­jan­skoj ko­mi­si­ji na mi­šlje­nje rad­ni tekst ustav­nih amand­ma­na u obla­sti pra­vo­su­đa, ko­je je Vla­da Sr­bi­je usvo­ji­la u če­tvr­tak. 

Rad­ni tekst je, ka­za­la je ta­da mi­ni­star­ka, re­di­go­van u skla­du s pri­med­ba­ma ko­je su bi­le iz­ne­te to­kom jav­ne ras­pra­ve. Ku­bu­ro­vi­će­va je na­ve­la da je re­di­go­van ve­li­ki broj amand­ma­na. 

Ne­nad Ste­fa­no­vić je za agen­ci­ju Be­ta re­kao da ko­nač­na ver­zi­ja ne do­no­si su­štin­ske raz­li­ke u od­no­su na in­ci­jal­ni tekst na ko­ji je stru­ka ra­ni­je upo­zo­ra­va­la. Pre­ma nje­go­vim re­či­ma, klju­čan pro­blem je taj što je sma­njen broj tu­ži­la­ca ko­je bi­ra stru­ka u tu­ži­lač­kom sa­ve­tu na če­ti­ri od ukup­no 11 čla­no­va.

On je re­kao da pet čla­no­va ko­ji su is­tak­nu­ti prav­ni­ci, bi­ra par­la­ment a da još dva čla­na mi­ni­star prav­de i Vr­hov­ni jav­ni tu­ži­lac.

Ste­fa­no­vić je oce­nio da je na taj na­čin iz­vr­še­na re­lo­ka­ci­ja po­li­tič­kog iz­bo­ra sa skup­šti­ne na Vi­so­ki sa­vet tu­ži­la­ca, ko­je po­sta­je „rad­no te­lo par­la­men­ta”. „Ni­je nam ja­sno ko­ja je on­da funk­ci­ja ta­kvog Sa­ve­ta ko­ji će ve­ći­nom gla­so­va onih ko­ji ni­su tu­ži­o­ci od­lu­či­va­ti o iz­bo­ru še­fo­va tu­ži­la­štva i nji­ho­vih za­me­ni­ka, kao i o di­sci­plin­skoj od­go­vor­no­sti. Na ovaj na­čin stva­ra se si­stem pot­pu­ne kon­tro­le ra­da tu­ži­la­štva od po­li­tič­ke eli­te”, re­kao je Ste­fa­no­vić.

Komеntari3
a9cef
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Саша Јовановић
Све што су Милошевић, Тадић и њихове екипе кренули да руинирају по Србији, ови су наставили и брже и јаче и темељније. Неће нам остати ни камен на камену од државе.
Veki
Neverovatno je kako je pravosuđe i tužilaštvo tokom decenija uništeno i kako se i dalje uništava. Sudije i Tužioci ako nisu zavisni od politike onda su zavisni od neznanja a često i od korupcije. Čovek nezna kako sve to da ispravi. Neverovatno je da u ovoj našoj državi sa kvalitetnim fakultetima i profesorima nema dovoljno stručnih i poštenih ljudi da sude i tuže kako valja. Ako niko nezna kako treba neka vidi kod drugih pravosuđa kako rade (samo ne u Hagu)
Живко(пиши ћирилицом)
А кад је судство код нас уопште било независно(или тужилаштв0)!?Свакој власти је природно да има уплива у судство и блиске органе,јер то је неодвојиви део власти(поред новца)!Како створити што независније судство? То се ради на индиректан начин-приликом гласања за неку политичку опцију.Кога бирамо(или гласамо),такву независност судства и добијамо(дакле,колико смо паметни и колико размишљамо)! Мислим да не постоји идеална независност,јер људи су кварна роба!!!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja